• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

21.12.2022

15:00

NE PRETERUJTE SA TURŠIJOM! Ako pojedete kiseo kupus, a imate ovaj zdravstveni problem, onda ćete...

Informer/Pixels

Live TV

NE PRETERUJTE SA TURŠIJOM! Ako pojedete kiseo kupus, a imate ovaj zdravstveni problem, onda ćete...

Podeli vest

Osim što je pravo uživanje za nepca, ukiseljeno povrće ima pozitivan uticaj na celokupan organizam

Pripremanje zimnice je za mnoge domaćice porodična tradicija i užitak. Mnoge su još pre dva meseca zasukale rukave i završile ovaj posao, jer u jednom srpskom domu trpeza tokom zime ne može da se zamisli bez dobre turšije. Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva zašto kiseo kupus, karfiol, paprike i krastavčići treba obavezno da se nađu na vašem stolu.

- Ukoliko je ona fermenisana onda ona ima brojne benefite po naše zdravlje. Na prvom mestu treba napomenuti da turšija može da reguliše brojna hronična oboljenja poput holesterola, zatim smanjuje nivo glukoze u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima. Osim ovoga, ukiseljeno povrće je odlično i za digestivni trakt, jer pogoduje nastanku i razvoju dobrih bakterija u našoj crevnoj flori. Zbog velike koncentracije, minerala i vitamina, idealna je za jačanje imuniteta – objašnjava nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

 

Kao sa bilo kojim drugim namirnicama, tako treba biti umeren i sa turšijom. A još jedan važan savet nutricionistkinje jeste da je nikako ne jedete za doručak.

- Za doručak treba da biramo bazne namirnice, pa ne bi trebalo da jedemo kiselo za prvi obrok. Preporučuje se samo uz ručak i večeru. Odlično se kombinuje sa piletinom ili boranijom. Kada je reč o količini, porcija neka bude onolika koliko može da stane u vaš dlan. Ne preterujte sa turšijom, a to se pogotovo odnosi na osobe koje imaju hipertenziju. Kiseo kupus može da vam podigne pritisak zbog velike koncentracije natrujuma, pa je bolje da ga pre jela properete pod mlazom vode – kaže Sandra Švabić.

Osobe koje imaju problem sa visokim krvnim pritiskom ili usporenim radom štitne žlezde moraju da budu oprezni sa povrćem pripremljenim na ovaj način.

Foto: Shutterstock

 

- Osobe koje imaju hašimoto (usporen rad štitne žlezde) treba da izbegavaju velike količine kupusa. Naučno je dokazano da povrće poput kupusa, spanaća i brokolija dodatno usporava rad štitne žlezde. Zato se njima preporučuju manje količine ovog povrća, a naravno i kiselog kupusa – savetuje naša sagovornica.

Otišli smo do jedne beogradske pijace i porazgovarali sa Goricom Marković koja već 30 godina prodaje turšiju. Otkrila nam je šta Beograđani najčešće kupuju.

Foto: Pixels

 

- Kupuju od svega po malo. Kiseo kupus, paprike, karfiol, svašta na ovoj tezgi može da se nađe, za svačiji ukus. Napravili smo akciju da sve košta po 500 dinara. Ja sam turšiju stavila još 15. avgusta i tako je već 30 godina. Da se pohvalim, ja sam šampionka pijace Zeleni venac. Moraš da budeš, vredan i radan, i naravno da kupcima pružiš kvalitet kako bi dobio ovu titulu – kaže Gorica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija