• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

25.01.2023

19:00

PROMENITE ISHRANU I IZLEČITE KOŽNA OBOLJENJA ZAUVEK! Ukoliko vam je ovaj organ oštećen, na koži će vam se sigurno pojaviti...

printscreen

Live TV

PROMENITE ISHRANU I IZLEČITE KOŽNA OBOLJENJA ZAUVEK! Ukoliko vam je ovaj organ oštećen, na koži će vam se sigurno pojaviti...

Podeli vest

Kada neko spomene negu kože, mnogima su prva asocijacija kreme, losioni, mleka za tela, a retko ko pomisli koliko namirnice koje unosimo u organizam utiču na njen kvalitet

 

Diplomirana kozmetičarka i fitoterapeutkinja Tatjana Čopa govori o važnosti nege kože iznutra.

- Koža je naš najveći organ. Spolja imamo površinski sloj – stratum corneum, i važno je da negujemo taj hidrolipidni film na površini kože odnosno da ga ne odstranjujemo korišćenjem previše šamponima, sapuna, losiona. Ukoliko ga odstranimo koža postaje suva i onda to moramo da nadoknadimo različitim hidratantnim i masnim kremama, kao i biljnim uljima. Koža ima potrebu da se neguje i iznutra. Ukoliko osoba ima neke dermalne promene na koži, odnosno upalne procese, postoje namirnice kojima možemo da negujemo i hranimo ćelije kože iznutra. Biljke u vidu čajeva i tinktura su neophodne kada su u pitanju neki upalni procesi na koži – kaže naša sagovornica za Informer.

Foto: Pixabay

 

Ukoliko imate neko kožno oboljenje, nužno je da svom organizmu pružite adekvatnu negu u vidu određenih namirnica.

- Kod kože koja je sklona dermatitisu, ekcemu, potrebno je konzumirati namirnice bogate vitaminima A, E. U tom slučaju je najvažnije očistiti jetru i digestivni trakt. Jetra je organ koji je povezan sa kožom. Ukoliko imamo probleme sa jetrom, to će se manifestovati na površini kože. Isti slučaj je i sa plućima. Često se dešava da bronhijalnu astmu, pogotovo kod dece, prati pojava ekcema na površini kože – kaže Tatjana Čopa.

Fitotetapeutkinja napominje da za takve probleme rešenje možemo pronaći u prirodi. Svakom tipu kože odgovaraju različite namirnice i čajevi.

Foto: Shutterstock

 

- Osoba koja ima osetljivu kožu treda da koristi lekovito bilje, a pre svega maćuhicu odnosno trobojnu ljubičicu. Ova biljka se preporučuje kod beba, dece, ali i starijih osoba koje imaju problem sa dermatitisom. Pored čajeva preporuka je da se koriste i obloge. Parče vate ili gazu umočite u čaj od maćuhice i stavite na deo kože gde se pojavio ekcem. Ukoliko imate suvu kožu, jedite koštunjavo voće jer je bogato uljima. U svakodnevnu ishranu uvrstite i laneno ulje, ulje od psenične klice, susamovo ulje. Žena koje su u menopauzi treba da koriste laneno seme i seme pšenične klice. Bogata su fitoestrogenima, koji nadoknađuju sve one hormone koje ženama nedostaju u menopauzi, jer tada dolazi do hormonskog disbalansa. Za zrelu kožu se preporučuju namirnice bogate antioksidansima. Zato neka se na vašem jelovniku nađe bobičasto voće jer je pogato vitaminom C. Kod masne i mešovite kože pre svega morate da očistite jetru digestivni trakt, a to možete da uradite dvaput godišnje uz pomoć gline. Jedite citruse koji dovode organizam u jedno bazno stanje. Od čajeva pijte kantarion, zatim čaj od bosiljaka, smilja. Ove biljke će očistiti organizam iznutra, a samim tim i ćelije kože. Kod dehidrirane kože preporuka je veći unos tečnosti, i to kroz namirnice koje su bogate vodom – savetuje fitoterapeutkinja.

Foto: Shutterstock

 

Ako ste mislili da stres utiče samo na vaše raspoloženje, krvni pritisak ili šećer, prevarili ste se. On je okidač i za razne promene na koži.

- Stres je okidač za sve bolesti i promene na koži. Poželjno je da koristite čajeve kao što su valerijana, kantrarion, majčina dušica, kamilica ili matičnjak. To su biljke koje dovode do smirenja, naročito kod osoba koje su izložene svakodnevnim stresnim situacijama – ističe diplomirana kozmetičarka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija