• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

27.05.2022

11:54

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA - SRBIJA NA "CRNOJ" LISTI! Doktori apeluju na žene i devojke!

informer.rs

Podkast

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA - SRBIJA NA "CRNOJ" LISTI! Doktori apeluju na žene i devojke!

Podeli vest

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok bitku sa bolešću izgubi više od 450 pacijentkinja!

Zbog ove poražavajuće statistike, naša zemlja se nalazi u samom vrhu "crne" liste. Zato domaći stručnjaci apeluje na žene i devojke da odlaze na redovne preglede i brinu o svom zdravlju!

Specijalizant ginekologije i akušerstva iz Novog Sada dr Jelena Nišević objašnjava da epitelni karcinomi najčešće pogađaju starije žene, ali da nažalost, oni nepitelni pogađaju sve češće devojke ispod 20 godina.  

- Ono što je jako bitno je da u 21. veku mi imamo mogućnost da takvim devojkama i ženama sačuvamo plodnost. Tim mladim devojkama se pre davanja bilo kakve terpije poput radio ili hemioterapije, izvuku jajne ćelije iz janika. Zamrznemo ih i one njih čekaju kada se one izleče. Ta žena može da ostane trudna. Zato je moja poruka svim mladim devojkama da ne gube nadu ukoliko boluju od neke maligne bolesti, jer postoji mogućnost da i one budu majke jednog dana - poručuje naša sagovornica. 

Sa njom je saglasan i direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović. 

- Savet u svakom slučaju je da žene i devojke, naročito u starijem životnom dobu, idu na redovne ginekološke preglede. Šest do devet meseci, najviše do godinu dana. Bolest je nespecifična, teško se rano otkriva. Ali, ipak redovnim kontrolama se može rano otkriti, i tada je velika verovatnoća da terapija bude uspešnija - apeluje naš sagovornik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija