• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

01.03.2023

17:00

LEGAT BATE ŽIVOJINOVIĆA POSTAVLJEN U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI! Članovi porodice i prijatelji proslavili 90. rođendan srpskog velikana!

Informer

Podkast

LEGAT BATE ŽIVOJINOVIĆA POSTAVLJEN U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI! Članovi porodice i prijatelji proslavili 90. rođendan srpskog velikana!

Podeli vest

U znak sećanja na najvećeg srpskog glumca prethodne večeri u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu postavlena je izložba posvećena Velimiru Bati Živojinoviću i tim povodom još jednom je obeležen datum njegovog rođenja.

Izložbi su prisustvovali brojni glumci, političari, ali i prijatelji i porodica Bate Živojinovića. Dina Živojinović istakla je značaj ove izložbe za sve mlade generacije za koje će Bata predstavljati deo istorije.

Za mene je ova izložba dokaz da nismo izgubili kulturu. Ona treba da se održava i treba da se radi na njoj. Ona je dokaz da naš narod ima veliko interesovanje za tradiciju i poštuje naše pretke koji su omogućili da mi danas budemo ovde gde jesmo. Mislim da bi Bata ovu izložbu doživeo pozitivno i sa zadovoljstvom jer je on bio takav čovek. S druge strane, ja sam veoma emotivna, tako da samo mogu da kažem da ovo vrlo snažno doživljavam- rekla je Dina Živojinović, unuka Bate Živojinovića.

Foto: Promo/Printscreen

 

Svoje zadovoljstvo povodom legata Velimiru Živojinoviću izrazio je i njegov sin Miljko.

Ja sam presrećan što se danas pojavio toliki broj prijatelja. Ja sam siguran da nas Bata i Lula gledaju odozgo. Mi smo kao porodica presrećni što je Bata ušao u ovaj Panteon srpskog filma. Francuzi u Parizu imaju svoj Panteon, ali slobodno možemo da kažemo da je Jugoslovenska kinoteka treća po važnosti u svetu. Bata je sada zauzeo jedno značajno mesto ovde i pridružio se tom sazvežđu gde se već nalaze Pavle Vujisić, Milena Dravić, Dragan Nikolić i ostali velikani koji će im se priključiti. Zahvaljujući vrhunskim profesionalcima iz Jugoslovenske kinoteke, uspeli smo da napravimo ovu izložbu s kojom ćemo se ponositi. Jedan deo je vezan za Batu i porodicu, a drugi deo je Bata u interakciji u svojim najznačajnijim filmovima. Ono što će zauvek ostati je legat - rekao je Miljko Živojinović.

Foto: Promo/Printscreen

 

Prema broju uloga koje je odigrao u šezdeset godina dugoj glumačkoj karijeri, Bata je bio najzastupljeniji glumac srpskog i jugoslovenskog filma. O svim ulogama koje je odigrao, ali i o samoj njegovoj ličnosti, govorio je Božidar Zečević, predsednik udruženja filmskih kritičara i autor monografije o Bati Živojinoviću. 

Bata je igrao glavnu ulogu u jugoslovenskom i srpskom filmu. To se može reći za sve njegove uloge jer i tamo gde nije igrao glavnu ulogu, sama njegova pojava u kadru donosila je takvu plimu emocija, takvu plimu duševne vezanosti auditorijuma za njegov lik i njegovu harizmu, da je bilo dovoljno da on prođe kroz kadar, da kaže nešto ili ne kaže ništa i da taj film odmah uspe. Mladi autori su se borili da Bata igra kod njih jer su onda bili sigurni da će film uspeti. Zaista, nema filma u kom je on igrao da nije uspeo. Nikada ni jednom reditelju u svojoj karijeri, bez obzira da li se radilo o najvećim rediteljima ili studentu sa akademije - rekao je Božidar Zečević.

Foto: Promo/Printscreen

 

Među mlađim kolegama koji su došli da prisustvuju ovom događaju našao se i Gordan Kičić. Ovaj glumac istakao je značaj Batinog rada na filmu, ali se osvrnuo i na njegov blag karakter i prijateljski odnos koji je imao sa mladim glumcima.

Bio je neobično duhovit, bio je čovek širokih shvatanja, kolegijalan, sa puno ljubavi i mnogo mi je drago što sam ga poznavao. U Nišu sam mu uručio nagradu za životno delo. Ne mogu tačno da se setim koja je to godina bila... Aplauz je trajao dugo. Kada je izašao na scenu ja sam držao tu nagradu, a aplauz je i dalje trajao. On je čekao da to prođe i onda je mene preko mikrofona pitao, da svi čuju: "Klile, kad ćeš ti ovako?" - ispričao je Gordan Kičić.

Foto: Promo/Printscreen

 

Mnogim generacijama Bata Živojinović bio je omiljeni glumac. Zahvaljujući bogatom opusu koji je ostavio iza sebe, ostaće miljenik i generacijama koje dolaze.

On je glumac koji je došao iz naroda i kroz film se vratio u narod. On živi u narodu i dan danas i postojaće sa ovim narodom dokle god on bude postojao - zaključio je Božidar Zečević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija