• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

29.10.2021

10:00 >> 09:34

KAKO TREBA DA MIRIŠE BEOGRAD? Pronašli smo mesto gde to najbolje znaju - NAJSTARIJU PARFIMERIJU U GRADU! Pogledajte novu epizodu serijala "Beograd - naj od naj"!

Printscreen

Live TV

KAKO TREBA DA MIRIŠE BEOGRAD? Pronašli smo mesto gde to najbolje znaju - NAJSTARIJU PARFIMERIJU U GRADU! Pogledajte novu epizodu serijala "Beograd - naj od naj"!

Podeli vest

Kada bi mogla da govori, Ulica Kralja Petra bi nam svašta otkrila. Ovu, jednu od najstarijih beogradskih ulica, krasile su razne zanatske radnje. U njoj se iznedrila i prva zvanična beogradska apoteka, kao i prvi gradski hotel "Kod jelena"

 

Danas se u ovoj ulici nalaze Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, Saborna crkva, Osnovna škola Kralj Petar I, kao i najstarija beogradska Kafana "Znak pitanja". U neposrednoj blizini ulice Kralja Petra, na Kosančićevom vencu, nalaze se i ostaci zgrade Narodne biblioteke i kuća Mike Alasa. Ali, ako biste se uputili naniže ka donjem Dorćolu, i zastali kod broja 75, osetili biste poseban miris – miris Beograda.

Od 1954. godine, do danas, na istoj adresi, u istom lokalu, sa istim izlogom kojeg krase bočice parfema kao i pre 67 godina, nalazi se parfimerija „Sava“ – jedina parfimerija gde se još uvek mirisi prave ručno. Ova radnja od svog postojanja nailazi na razne prepreke, ali i odoleva – vremenu, trendovima. Ostaje verna svom načinu pravljenja raznoraznih mirisnih nota i nesebično čuva miris beogradske prošlosti.  

Foto: Printscreen

- Slušajući priče od dede, verujem da je Beograd bio više nalik na to kako mi danas čuvamo sliku o njemu u parfimeriji "Sava". Meni se to dopalo, sve je nekako sporijeg ritma - kaže parfimer Nemanja Jovanov.

Dobar parfem je oduvek bio statusni simbol. Niste mogli da prošetate ulicama Beograda i bilo koga osetite na te posebne, prave i kvalitetne mirise. Znalo se – parfeme su mogli da priušte samo najbogatiji. Bilo muški ili ženski, parfemi su predstavljali simbol elite i stvar prestiža. Ovo nije važilo samo u svetu, već i kod nas, odmah po dolasku parfema u Srbiju, znalo se ko miriše na vrhunske parfeme.

- Mirisi su relativno rano došli u Srbiju i u Beograd, kao i u većim varošima. Po njima su mogli da se prepoznaju dame i gospoda. Oni su mirisali na neke magične mirise koje su doneti ko zna odakle. Međutim, između dva rata, miris je u gradskim sredinama postao nešto standardno i uobičajeno. Pre svega u tom nekom obliku kolonjske vode - objašnjava parfimer. 

Danas, da bismo došli do svog omiljenog mirisa ne treba da čekamo po nekoliko dana ili meseci. Dovoljno je da odemo u parfimeriju i kupimo ga.  Retko koga zanima kako je nastala ta tečnost koja se nalazi u bočici. Važno je da lepo miriše. Sam proces pravljenja parfema je veoma kompeksan. S modernizacijom mašina, danas to izgleda mnogo lakše i brže, a pre pedeset i više godina bilo je potpuno drugačije. Mirisi koji su se pravili ručno iziskivali su i po šest, ali i 12 meseci izrade. 

Foto: Printscreen

-Raspon kako se dolazi do mirisa varira. Svaki miris ima neku priču prilikom svog nastanka - da li inspiraciju, raspoloženje, sukob između parfimera i kupca...Sam proces je dosta jednostavan - prosto vi sedite i mirišete. Pa, se onda umorite i ne možete više da mirišete, pa nastavite sutra - kaže parfimer Jovanov.

Nije lako opstati u vremenima kada nam je svaka kozmetika na dohvat ruke. Svoju autentičnost treba gajiti, ostati jedinstven po kvalitetu i usluzi, a to sve parfimerija "Sava" i dan danas pruža. A, možda je baš u toj istrajnosti i tajna uspeha.

- Istrajnost pre svega u tome da mi ostanemo u tom ritmu, čak i tvrdoglavo u nekim trenucima. Mi smo praktično jedan živi muzej koji čuva taj neki starinski, spori način i prodaje, i rada i života... - kaže Nemanja Jovanov.

U parfiimeriji "Sava" nema najjeftinijih ili najskupljih parfema. Njihov moto je da svako ima pravo da lepo miriše.

U parfimeriji nema imena parfema, samo brojevi i po neko slovo. To su njihove šifre po kojima obeležavaju bočice raznih mirisa. Na taj način upevaju da ne favorizuju ni jedan miris. 

- Naši mirisi su pod kodovima. Nemamo skupe kutije, već skormne i veoma lepe kutijice u kojima poklon može beskrajno šarmantno da izgleda - kaže beogradski parfimer.

Prošetajte ulicom Kralja Petra. Svratite u broj 75, prepustite poznatim parfimerima da skroje miris po vašem ukusu i senzibilitetu i saznajte koje su to note na koje Beograd miriše.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija