• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2023

09:52

Poljska se ubrzano naoružava! Stručnjaci: Cilj Rusije je osvajanje čitave Ukrajine (VIDEO)

Informer TV

Live TV

Poljska se ubrzano naoružava! Stručnjaci: Cilj Rusije je osvajanje čitave Ukrajine (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije Emil Zornjić, pukovnik u penziji Stanko Vasiljević, politički analitičar Srbislav Filipović i političar Miša Vacić u gostovanju na Informer TV govorili su o aktuelnoj temi rata Rusije i Ukrajine.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u razgovoru  sa ukrajinskom novinarkom rekao je da Rusija ima u rezervi 250.000 vojnika naoružanih do zuba koji čekaju znak. Naveo je da će Poljska uz pomoć Zapada u potpunosti rasparčati Ukrajinu.

Pukovnik u penziji Stanko Vasiljević ističe da Ukrajina ima veće probleme oko brojnog stanja ljudstva u odnosu na Rusiju. 

- Što se tiče ruskog faktora, oni nemaju problem sa ljudstvom. Veliki broj ukrajinskih vojnika je izbačeno iz borbe. Definitivno problem oko brojnog stanja Ukrajine je prisutan, zato kontraofanziva nije dala rezultate. Rusi nemaju problem sa tim, pitanje je da li će biti nove mobilizacije. Svaka država određuje po meri svojih interesa da li će i kako mobilisati ljude - kaže Vasiljević. 

Politički analitičar Srbislav Filipović navodi da je u ovom ratu stradalo stradalo oko pola miliona ljudi, prema poslednjim podacima, ali da sumnja da ima 250.000 ruskih dobrovoljaca u rezervi. 

- Kada slušate Lukašenka i proruski narod čućete da je Ukrajina rasparena, ali ništa se od toga nije dogodilo. Ukrajina je u teškoj situaciji jer vodi bitku sa ozbiljnom Rusijom. Ukrajina ne bi do sada izdržala, i ne može da izdrži bez te pomoći.  Sumnjam da ima 250.000 dobrovoljaca, veliki je broj stanovništva u Rusiji, samim tim veliki broj i mobilisanih, ali baš toliko dobrovoljaca ne verujem da ima. Našao sam podatak da je oko 500.000 vojnika stradalo ukupno, a činjenica govore da je oko 300.000 Rusa izbačeno iz stroja, što ranjeno, što stradalo - kaže Filipović. 

Foto: Masha Bandjur

 

Analitičar ističe da je Rusima glavni cilj zauzimanje cele Ukrajine, pogotovo Kijeva, kako bi se napravila "tampon zona" između NATO-a i EU.

- Mnogi će reći da se vodi ozbiljna propaganda sa strane Zapada, ali to je u svakom ratu. Nju vode svi u ratnim okolnostima, ali trebamo reći zašto se rat uopšte vodi. Vidimo takođe u našim medijima novu činjenicu da pojedini političari iz Rusije govore o tome da nije cilj samo istočna Ukrajina, već cela Ukrajina i osvajanje Kijeva, tačnije da je glavni cilj osvajanje Kijeva. Nisu Rusi planirali da će ih Zapad toliko podržati i da će dobiti takav otpor. Glavni cilj je da Ukrajina postane "tampon zona" između Rusije i NATO-a, a onda slede politički ciljevi širenja EU. I mi smo tu na udaru, jer smo u epicentru onih koji žele da postanu ili već jesu članice EU i NATO-a - rekao je Filipović. 

Predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije Emil Zornjić ističe da je u istoriji Rusija i Poljska imala burne sukobe, i da upravo zbog toga je poljski narod spreman da krene u rat ukoliko bi svoju otadžbinu morao da brani od Rusa. 

- Poljska nije bilo ko, ona je važna članica NATO saveza iz više razloga. Imamo moral poljskog naroda koji je žestoko nastrojen prema ruskom narodu. Rusi su radili svašta na teritoriji Republike Poljske, tako da nije teško podgrejati situaciju između njih, jer imaju burnu istoriju. To je razlog zašto su upravo Poljaci izabrani za taj zadatak, jer su oni spremni da krenu da brane svoju otadžbinu naročito ako su sa druge strane Rusi. Tu pričamo o milionima ljudima. Od kad je krenuo ovaj rat, Poljaci se naoružavaju aktivno. Ako uzmemo sve te faktore, dolazimo do pitanja šta će Poljska tu da uradi? I Rusi i Poljaci imaju razloga da se ne vole, a danas su Ukrajinci i Poljaci našli zajednički jezik - rekao je Zornjić.

Foto: Masha Bandjur

 

Lider Srpske desnice Miša Vacić ističe da je ukrajinska kontraofanziva, započeta 4. juna, apsolutno propala. 

- Ukrajinska kontraofanziva nije stigla ni do minskih polja, znači nije im pomogla ni silna tehnika. Lukašenko ne može da bude relevantan, on vlada od 1994. godine, imao je pokušaj državnog udara od strane Amerike, sa kojim se odlično izborio. Lukašenko ima demokratski kapacitet jer ga je izabrao njegov narod, tako je isto kao kod nas Aleksandar Vučić. Njega narod bira! To je direktni legitimitet iz naroda - rekao je Vacić i dodao: 

- Lukašenko se u mnogim stvarima ne slaže sa Kremljem. Belorusija ima sopstveni identitet, oni jesu kulturološki deo ruskog sveta, ali postoje i zasebni identiteti. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija