• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2023

12:21

Umesto suvenira sa letovanja se vraćaju sa sifilisom! Prvi simptomi se pojavljuju tek tri nedelje nakon rizičnog odnosa! (VIDEO)

Informer TV

Live TV

Umesto suvenira sa letovanja se vraćaju sa sifilisom! Prvi simptomi se pojavljuju tek tri nedelje nakon rizičnog odnosa! (VIDEO)

Podeli vest

Urolog Aleksandar Milošević, doktorka dermatologije Jovana Majstorovič i savetnik iz organizacija "Potent" Nemanja Vojnović u gostovanju na Informer TV govorili su o oboljevanju omladine od polno prenosivih bolesti tokom letovanja.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da, od avgusta prošle godine, dnevno se prenese milion polno prenosivih bolesti.

Urolog doktor Aleksandar Milošević ističe da je u poslednje vreme porast pacijenata koji su oboleli od sifilisa, ali isto tako tvrdi da je on potpuno izlečiv.

- Sifilis ne može da nestane, ali za vreme svoje više decenijske karijere sam video tri slučaja, a sada tokom jedne godine sam imao lečenje tri slučaja. On se prenosi vaginalno i putem penisa. Najopasnija faza je pre pojavljivanja simptoma, i to se događa dve do tri nedelje nakon rizičnog odnosa - rekao je doktor Milošević i dodao:

- Infektolozi se uključuju u sva ta testiranja. Analize se rade dubokim brisom vagine ili uretre. Sifilis je izlečiv, antibioticima je lako izlečiv i jednokratnim visokim dozama penicilina. 

Foto: Masha Bandjur

 

Nemanja Vojnović (30) je u tinejdžerskim danima, poput svih mladih, odlazio na žurke željan provoda, ne razmišljajući mnogo o posledicama burnog života. Tada ga je jedna greška skupo koštala. Zbog nepromišljenog postupka ostao je 60 odsto bez vida na jednom oku, i dobio dijagnostikovan sifilis.

- Sifilis ima latentu fazu samo u trećem stadijumu, on ukupno ima četiri stadijuma. Prvi stadijum se javlja nakon tri nedelje, i to u ždrelu i rektumu, zbog analnog i oralnog odnosa. Taj prvi stadijum ne može baš lako da otkrije sifilis jer posledice nisu na vidnom mestu.  Osip po dlanovima praćen je sa osipom po tabanima, i to je drugi stadijum. Treći stadijum dolazi onda, i on je u svim tečnostima tela, pogotovo pljuvačci. Tada sifilis se prenosi i poljubcem, ugrizom - ističe Vojnović. 

Vojnović kaže da je uz pomoć adekvatne medicinske nege uspeo da se izleči od sifilisa, kao i da je moguće da čovek ozdravi od ove polno prenosive bolesti čak i ako se ona nalazi u poslednjoj fazi. 

- Ja sam neko ko ima neuro-sifilis, četvrti stadijum. Imao sam posledicu kada sifilis napada nervni sistem, to se dešava kada nam je imuni sistem loš. Tom prilikom sam izgubio 100 odsto vida na jedno oko, a lečenjem sam ga povratio. Ja sam izlečen od sifilisa! Čak i u poslednjoj fazi, sifilis je moguće izlečiti - rekao je Vojnović.

Foto: Masha Bandjur

 

Dermatolog doktorka Jovana Majstorović navodi da je u poslednjem periodu probuđena svest građana o polno prenosivim bolestima, kao i da su preventivni pregledi vrlo važni u sprečavanju i lečenju sifilisa. 

- Nama se pacijenti javljaju i za savet. Imamo dosta osvećenu reakciju od društva. Sifilis jeste prisutan, iako često imamo osipe trebamo da budemo više svesni da je moguće da je to baš sifilis. Takođe, kada vidite neke promene na penisu, treba pacijent da dođe i bude pregledan. Karakteristično je i opadanje kose. Najčešće su polno prenosive bradavice, tačnije kondilomi i herpes. Takođe, prisutna je i klamidija. Ukoliko neko oseti simptome, treba se javiti lekaru. Treba raditi prevetivne preglede, i ukoliko imate rizične odnose važno je da se rade testiranja - ističe Majstorovič.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija