• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.10.2023

13:15

Šta je autofagija i koliko je korisna? Nutricionistkinja objašnjava: Potpuno je pogrešno uverenje da morate gladovati! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Šta je autofagija i koliko je korisna? Nutricionistkinja objašnjava: Potpuno je pogrešno uverenje da morate gladovati! (VIDEO)

Podeli vest

Autofagija je jedan od najpopularnijih pojmova u sferi nutricionizma u poslednjih nekoliko godina, a naučni princip na kome se zasniva bio je vredan Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu 2016. godine.

Koje su njene prednosti, kako utiče na naše zdravlje, a šta na nju utiče, samo su neka od pitanja za gošću "Info dana", nutricionistkinju Branku Mirković.

Prema rečima naše gošće, autofagija nije gladovanje; to je potpuno pogrešno. To je samo pravilan način unošenja hrane u organizam. Ona treba da bude način i stil života.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Branka Mirković

-Možemo da kažemo da se i u staroj Srbiji Sveti Sava hranio po principima autofagije. Metod autofagije podrazumeva da osam sati jedemo, a šesnaest sati ne jedemo. U toku tih šesnaest sati dozvoljeno je uzimati vodu, limunadu i slične tečnosti. Cilj je da se unutrašnji organi odmore od varenja- rekla je Branka Mirković. Ona je dodala da je velika greška u tome što ljudi veruju da u toku tih osam sati mogu da jedu šta god hoće.

-U tom periodu mogu da postoje dva ili tri obroka. Kada se probudite, ne treba odmah da jedete. Svi smo gladni oko 10-11h.  Autofagija je primenljiva kod svih koji su zdravi. Ne preporučuje se trudnicama, srčanim bolesnicima i naravno deci u razvoju. Dok dete raste ne sme da bude na autofagiji- zaključila je nutricionistkinja.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija