• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2023

09:34

Veliki borci i mali divovi slave svoj dan! Evo sa kojim problemima se nose prevremeno rođeni mališani!(VIDEO)

Informer

Live TV

Veliki borci i mali divovi slave svoj dan! Evo sa kojim problemima se nose prevremeno rođeni mališani!(VIDEO)

Podeli vest

Procenjuje se da se 15 miliona beba prevremeno rodi svake godine. U našoj zemlji, za 24 sata pre termina, rodi se čak 11 beba. Da bi pobedili najveću životnu bitku koja ih odmah po rođenju sačeka, potrebna je specifična nega stručnih lica, ali i mnogo ljubavi.

O prevremeno rođenim bebama u Srbiji u emisiji "Info jutro" razgovarali smo sa vd direktorkom Instituta za neonatologiju profesorkom doktorkom  Radmilom Mileusnić Milenković.

Za roditelje prevremeni porođaj predstavlja šok, neznanje, ogromnu brigu i nezizvesnost, a ta mala bica, veliki borci i divovi sutra proslavljaju svoj dan. 17. novembar  je Svetski dan prevremeno rođene dece!

Vd direktorka Instituta za neonatologiju Radmila Mileusnić Milenković rekla je da Institut tradicionalno obeležava 17. novembar.

To je za nas poseban dan, kao jedna vrsta praznika. S obzirom na to koliko dugo deca borave kod nas kada se rode, oni požele da na taj dan dođu sa svojim roditeljima u Institut. Mališani koji dolaze kod nas pokazuju da je moguće pobediti tu borbu. Roditeljima to pruža veliku nadu. Ako nema nade, onda je sve potpuno drugačije- ispričala je Radmila Mileusnić Milenković.

Ona je objasnila kakve sve probleme može da ima dete koje je prevremeno rođeno, ali i to koji je najveći problem.

Foto: Pedja Milosavljević

Radmila Mileusnić Milenković

-Za prevremeno rođenubebu, najveći problem su pluća. Sazrevanje pluća se događa oko 22. nedelje. Ako pluća nisu razvijena, beba ne može da diše sama. Sa tim u vezi je i nezrelost očiju, digestivnog sistema i svega drugog. Mi smo zaista dobro opremljeni i imamo sve što je potrebno da bi neonatologija mogla da funkcioniše. Prošle godine smo dobili deset inkubatora od ministarstva zdravlja. Nama kompanije, ali i pacijenti doniraju mnogo toga. Važna je i edukacija lekara koja je na savršenom nivou- zaključila je doktorka.

Ona je istakla da se ranije smatralo da privremeno rođene bebe funkcionišu kao stabla, ali da to svakako nije tačno.

-Savremene studije pokazale su da su bebe vrlo svesne. Ima beba koje nisu dobile tu bitku. Njihov procenat je sve manji. Hronični problemi koje ova deca imaju su oštećenja centralnog nervnog sistema, problemi sa plućima i sa vidom. Mi tu decu pratimo. Oni dobiju kiseonik za korišćenje u kućnim uslovima. Rana stimulacija centralnog nervnog sistema je jako bitna. Psihomotorni razvoj je bitno pratiti - dodala je Radmila Mileusnić Milenković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija