• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.11.2023

10:01

Ukrajina povratila više od 50% okupiranih teritorija! Rusija će biti geopolitički gubitnik? (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Ukrajina povratila više od 50% okupiranih teritorija! Rusija će biti geopolitički gubitnik? (VIDEO)

Podeli vest

Snežna oluja izaziva nestanke struje u više od 2.000 naselja u Ukrajini, a više desetina auto-puteva je zatvoreno za saobraćaj. Na ratištu se očekuju problemi. O situaciji u Ukrajini razgovarali smo sa dekanom Fakulteta inženjerskog menadžmenta, profesorom doktorom Vladimirom Tomaševićem i Darkom Obradovićem iz Centra za stratešku analizu.

Ruski komandant kodnog imena Metis tvrdi da Ukrajina neće moći da koristi zapadne tenkove i borbena vozila zbog lošeg vremena. Istovremeno, u Briselu se održava dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO-a. Biće održan i prvi sastanak Saveta NATO - Ukrajina, kojem će prisustovati i ukrajinski ministar Dmitro Kuleba.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu uključio se u program putem vajber poziva i rekao da se prvi put u istoriji očekuje da bude organizovan savet NATO - Ukrajina.

Foto: Informer

Darko Obradović

- Očekuje se da će se ponuditi nova pomoć Ukrajini u samoodbrani. Potvrđeno je da je Ukrajina povratila pedeset posto okupiranih teritorija. Generalni sekretar izjavio je da će NATO biti tu da podrži svaku odluku koju donese Ukrajina kao suverena država. Ono što se može čuti na Zapadu jeste da je Rusija definitivni geopolitički gubitnik. Moj lični utisak je da je NATO jedini činilac evropske bezbednosti. Pravi se i dodatni sanitarni koridor koji će odovojiti Rusiju od ostatka Evrope. Brinem se da će nadmetanje sa Kinom prouzrokovati nove posledice, a posebno ekonomske. U svakom slučaju, živimo u najtežim vremenima zadnjih decenija- rakao je Obradović.

Dekan Fakulteta inženjerskog menadžmenta, profesor dr Vladimir Tomašević smatra da i jedna i druga strana medijski plasiraju više događaja nego što se oni zaista dešavaju.

Foto: Zoran Sinko

Vladimir Tomašević

- Ono što se dešava je da smo mi u zadnjih godinu dana u jednoj pat poziciji. U zadnjih godina ima vrlo malo pomaka: 100 do 200 metara levo ili desno. Rusi su uvereni da Ukrajina ne može da izdrži dalje od januara. I jedna i druga strana potiču iz istog "legla". Njihova metodologija ratovanja je u startu bila ista. I Rusi i NATO blok mnogo više pažnje posvećuju medijima nego onome što se stvarno dešava. Pre nekoliko meseci, Ukrajina je objavila da je admiral Sokolov ubijen u ratnim dejstvima, pa se ispostavilo da nije. Ako se izrazimo hladnokrvo, ovo je finiširanje neke buduće granice. Ovo u Ukrajini traje već dve godine. Kada bi se sada desili izbori, nije isključeno da bi se pojavila neka nova ličnost koja bi istupila protiv Zelenskog. Siguran sam da ima mnogo ukrajniskih izbneglica po Evropi koji bi hteli da se sedne za neki sto i da se razgovara- rekao je Tomašević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija