• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2024

10:28

Na optuženičkoj klupi u Hagu našla se država Izrael, osumnjičena za genocid! SAD podjednako kriv za potsrekivanje? (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Na optuženičkoj klupi u Hagu našla se država Izrael, osumnjičena za genocid! SAD podjednako kriv za potsrekivanje? (VIDEO)

Podeli vest

Oči svetske javnosti već drugi dan uperene su u Međunarodni sud pravde u Hagu! Ovog puta na optuženičkoj klupi nisu Srbi, već država Izrael. Južna Afrika tužila je Izrael sudu u Hagu za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze uz zahtev za hitnu obustavu napada. Na ovu temu u "Info danu" razgovarali smo sa advokatom Goranom Petronijevićem.

Pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker izjavio je pred Tribunalom da izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija.

Advokat Goran Petronijević objasnio je na samom početku ko može podneti tužbu Međunarodnom sudu pravde.

-Ono što je karakteristično za Međunarodni sud pravde je da se kao inicijator postupka može pojaviti samo međunarodno priznata država, kao što je u ovom slučaju Južnoafrička Republika. Svaka odluka vezana je za neki region sveta, pa se trude da postignu objektivnost. Prekjuče su predstavnici, advokati Južnoafričke Republike su iznosili dokaze, a juče su advokati Izraela oponirali te dokaze. Ovaj postupak je usmeren za donošenje privremene mere. Ukoliko se utvrdi da je došlo do genocida, mora se doneti privremena mera hitnog ukidanja dejstava. Sama presuda može usledeti kasnije, ali predlog donošenja mera može se doneti kroz mesec dana- rekao je Goran Petronijević.

Foto: Tanja Andric

Goran Petronijević

On je objasnio šta je genocid i koja je razlika između genocida i ratnog zločina.

-Genocid je najteže krivično delo. Ustanovljen je posle Drugog svetskog rata. 1951. godine ona je počela da važi. Ovlašćeni su i nacionalni i međunarodni sudovi. Genocid je usmeren na uništenje jedne grupe koja se uništava po principu verske, nacionalne pripadnosti, ali samo pod uslovom da je za to postojala namera. Ako nije postojala namera, to nije genocid, već je ratni zločin. Postoji tu i sprečavanje rađana, koji takođe ulazi u to. Čak i planiranje genocida je kažnjivo čak i ako se ne izvrši. Nas je Bosna i Hercegovina tužila za navodni genocid u Srebrenici. Ta tužba je propala i Srbija je oslobođena toga. Ovo što Izrael radi ima sve oblike i subjektivnog i objektivnog vršenja genocida. SAD su ovde odigrale jednu od glavnih podstrekačkih uloga- rekao je Petronijević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ruska ekonomija prva u Evropi? Da li je rat doneo prosperitet ili je sve samo prestava za Putinove glasače? (VIDEO)
Live TV

Ruska ekonomija prva u Evropi? Da li je rat doneo prosperitet ili je sve samo prestava za Putinove glasače? (VIDEO)

Ruska ekonomija je postala prva u Evropi i peta u svetu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. O ovoj temi, kao i ostalim novostima u Ukrajini razgovarali smo sa Biljanom Šahrimanjan Obradović iz Centar za stratešku analizu, a putem vajbera iz Moskve uživo u studio Informera priključio se i Sergej Boljević, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom Univerzitetu.

13.01.2024

09:32

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija