• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.02.2024

18:00

Stambolić: Rat Rusa i Ukrajinaca je bratoubilački, to je kao kad bi ratovale Crna Gora i Srbija! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Stambolić: Rat Rusa i Ukrajinaca je bratoubilački, to je kao kad bi ratovale Crna Gora i Srbija! (VIDEO)

Podeli vest

Kontekst rata Rusije i Ukrajine, kao i koliko dugo je trajao proces u kome je Zapad pokušao da okrene Ukrajinu protiv Rusije, komentarisali su gosti Info jutra, politikolog Vladimir Pavićević, Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost, politički analitičar Nebojša Obrknežev i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

Politikolog Vladimir Pavićević govorio je o tome da je vidno kako se snaga Ruske Federacije obnovila i da je više niko ne gleda kao jednu poraženu zemlju.

- Taker je u svom intervjuu otvoreno pokazao otpor lovu na veštice koji se godinama vodi protiv Vladimira Putina. Ljudi u Rusiji i van nje vide da se njena snaga obnovila za vreme Putina i da je više ne gleda kao poraženu zemlju - rekao je Pavićević.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost naveo je da se u Ukrajini može primetiti vesternizacija pogotovo u urbanim sredinama među mladim ljudima.

- Moskva aktivno izbegava da zvanično objavi rat Ukrajini, Zapad je još od 2004. godine pokušao da zavede Ukrajinu kako joj Rusija ne misli dobro obećavajući im da će sami za sebe uz Evropu biti jači. U Ukrajini je prisutna ta vesternizacija, pogotovo u urbanim centrima, mlade tamo je zahvatila ta nekritička žudnja za Zapadom. Ovaj rat Ukrajine i Rusije bi bilo isto kako kad bi, daleko bilo, zaratile Srbija i Crna Gora. To su dva bliska naroda, kulturološki i verski - rekao je Stambolić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Politički analitičar Nebojša Obrknežev istakao je da razlog što se Putin pola sata tokom intervjua bavio istorijom je da bi zapadnjacima približio odakle koren problema dolazi.

- Studirao sam u Rusiji u vreme krize na Krimu i tada je bezbednosna situacija zadovoljavajuća, a bio sam u gradu koji je imao 10 hiljada stanovnika i 2 hiljade vojnika, još 2014. godine. Razlog što se Putin pola sata bavio istorijom tokom razgovora sa Takerom, bio je to da bi zapadnjaci mogli da razumeju odakle problem dolazi. Očekuje se porast desničarskih opcija u EU pogotovo o državama koje drže do suvereniteta poput Mađarske, Francuske ili Poljske - rekao je Obrknežev.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja ukazao je na to da osnovna diplomatska komunikacija između Ruske Federacije i Sjedninjenih Američkih Država još nije prekinuta.

- Putin je rekao da će se rat okončati kada se suzbije nacizam i fašizam u Ukrajini, što me podseća na motiv koji Izrael koristi u Gazi. Ovaj sukob neće doneti veće razmirice, osnovna diplomatska komunikacija između Rusije i SAD nije prekinuta, što je bitno kako ne bi došlo do potencijalnog nukelarnog sukoba - rekao je Perišić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija