• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.04.2024

19:53

NATO hoće da šalje borbene avione na Rusiju iz Poljske i Rumunije! Ukrajinci beže iz Harkova! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

NATO hoće da šalje borbene avione na Rusiju iz Poljske i Rumunije! Ukrajinci beže iz Harkova! (VIDEO)

Podeli vest

Navode da Norveška planira da šalje trupe u Ukrajinu i planove NATO pakta da šalje avione u Ukrajinu iz država članica, komentarisali su gosti emisije "Rat uživo", general - major u penziji Božidar Forca, advokat Branko Pavlović, politikolog u Minhernu Vlastimir Vidić i Sergej Boljević profesore Univerziteta Sečenov u Moskvi.

General - major u penziji Božidar Forca naveo je da je drugi član novog strateškog koncepta NATO pakta, navodi da SAD i njeni saveznici mogu da ratuju po svetu bez konsultovanja sa UN.

- Na 50. godišnjicu NATO pakta nakon agresije na Srbiju donela je novi strateški koncept po kojem SAD naređuje da to više nije defanzivni nego ofanzivni savez. Primanjem Poljske, Mađarske i Češke počinju sa širenjem prema Istoku. Drugi član bio je pravljenje žarišta po svetu i ulaska u ratove bez aminovanja Ujedinjenih nacija. Džordž Buš Stariji rekao je da novi svedski poredak čeka pad SSSR-a da zavlada svetom. Poljska je korisna za NATO, jer nema nikoga ko više mrzi Ruse od njih. Kada je Rusija anektirala Krim, formirana je grupa B-9 kao entitet u okviru NATO, pomoću koje je Nemačka istisnuta iz centralne pozicije u Evropi, preuzeo ju je Emanuel Makron. Rusija ima prvi cilje da izađe na administrativne granice regija koje je već delimično pripojila - rekao je Forca.

Foto: Zoran Sinko

 

Advokat Branko Pavlović istakao je da će ratovanje po svetu urušiti vojnu i ekonomsku dominacije u SAD i NATO pakta u svetu zbog sukoba sa Rusijom, Kinom i Iranom.

- Sve akcije Ukrajine koje su pratile NATO pokazale su se kao neuspešne i prvenstveno devastirale ukrajinski narod. Zapad mora da se ponaša agresivno jer su u naletu ekspanzije, ali su naleteli na stare, jake i konsolidovane nacije poput Kine, Rusije i Irana. To će se odraziti na ubrzan ekonomski pad kontrole nad svetom, ne samo vojno nego i ekonomski. Francuski vojnik je navikao da ratuje kada ima vazdušnu i artiljerijsku nadmoć i ne bi imalo šanse protiv moćnog protivnika kao što je Rusija i uspeli bi da izdrže malo više od 24 sata nakon čega bi doživeli slom. Zato smatram da su Ukrajincki mnogo sposobniji od njih, a kada Rusi prođu Časov Jar njihov napredak će biti još brži - rekao je Pavlović.

Foto: Zoran Sinko

 

Politikolog u Minhernu Vlastimir Vidić ukazao je na informacije da Norveška vlada planira potencijalno slanje sopstvenih trupa na teritoriju Ukrajine.

- Nemačka daje prioritet izbeglicama iz Ukrajine više nego svima ostalima, a odbija da pojedine Ukrajince izruči Rusiji, a naravno to delimično radi i zato što se bori sa nedostatkom radne snage. Norveška je dala informaciju da razmišlja da šalje svoje trupe u Ukrajinu, dok je Nemačka pri čvrstom stavu da ne želi da šalje svoje trupe. Olaf Šolc je odbio i isporuku dalekosežnog sistema Taurus, jer bi morao da pošalje svoje stručnjake da obučavaju ukrajinske kadrove, a taj sistem može da gađa mete duboko u Rusiji što bi dodatno razbesnelo Vladimira Putina. Javnost Nemačke živi dosta ušuškano i nezainteresovano za događaje van zemlje, a jedini koji pokazuju neko interesovanje su stanovnici bivše Istočne Nemačke - rekao je Vidić.

 

Sergej Boljević profesore Univerziteta Sečenov u Moskvi govorio je da će države koje budu dozvolile slanje aviona F-16 na front u Ukrajini, postati legitimne mete Rusije. 

- Ovde postoje predlozi da se aktivno bombarduje Ukrajina kako bi se ona što pre porazila, međutim to zavisi od Francuza koji misle da mogu da dođu u Odesu. Sa avionima F-16 misle da mogu iz druge države da ih šalju u napad, a ne shvataju da će onda i te države postati legitimne mete, na primer ako to budu Poljska i Rumunija. Nije Rusija došla na njihove granice već oni na njene, a to isto su radili i sa Srbijom 1999. sve u cilju uništenja čovečanstva i postizanja zlatne milijarde, što Putin ne namerava da dozvoli. Da bi se spasio Belgorod, Harkov mora biti zauzet, narod se već seli odatle kako ne bi bio zahvaćen borbenim dejstvima - rekao je Boljević.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija