• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.06.2024

13:04

Osetljive porodice moraju biti pod budnim okom nadležnih institucija! Stručnjaci o slučaju zlostavljanja devojčice u stanu na Zvezdari! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Osetljive porodice moraju biti pod budnim okom nadležnih institucija! Stručnjaci o slučaju zlostavljanja devojčice u stanu na Zvezdari! (VIDEO)

Podeli vest

Uroš Pašajlić osuđen je 3. juna u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na sedam godina i osam meseci zatvora. Ova presuda je izazvala burne reakcije javnosti koja smatra da je neadekvatna budući da je osuđeni svoju ćerku mesecima zlostavljao i zaključavao u kupatilu u stanu, a pet dana pre nego što je ona pronađena nije je nijednom obišao. Na ovu temu za Informer u emisiji "Info jutro" govorili su Marija Milenković, psihoterapeut, Biserka Jakovljević, socijalna radnica, advokat Dragoš Cukavac i Hajrija Ramadani, predsednica udruženja "Hajr".

Cukavac je uveren da ova presuda nije konačna.

- Izrečena je jedinstvena kazna. Utvrđena je odgovornost za oba krivična dela. Kad se izriče jedinstvna kazna, tad se spajaju dve kazne. Ona je obično manja od zbira odvojenih kazni. Da li je adekvatna ili ne... Tužilac će se sigurno žaliti. Naravno, žaliće i odbrana. Ovo nije konačna kazna. Moram da kažem da su i institucije malo zakazale. Nije mi jasno kako centru za socijalni rad niko nije prijavio. Svi smo zakazali, kao društvo. Ivana je mogla da bude podstrekač, ne bih rekao saučesnik. Mislim da je izrečena jedinstvena kazna bliža donjoj granici, nego gornjoj. Nijedan centar nema dečjeg psihijatra. Vrlo retko imaju psihologa sa sertifikatom. Kadrovski, materijalno i operativno mora da im se da podrška - rekao je Cukavac.

Foto: Tanja Andric

Biserka Jakovljević

Jakovljević navodi da centar za socijalni rad ne može ništa da uradi dok ne dobije prijavu o zlostavljanju deteta.

- Centar za socijalni rad nije nikakav istražni organ, niti može da prati ili prisluškuje ljude. Mi krećemo sa radom kada nam se neko obrati. Ta prijava može biti anonimna ili ne, može biti od neke institucije. Ako je ta prijava ušla u centar za socijalni rad, neka osoba se bavi njom. Ako ne postoji prijava nečega, centar za socijalni rad apsolutno ništa nije mogao da uradi. Ovo je celokupan problem svih onih u okruženju koji su bili dužni da štite to dete. Nije sistemski problem. Ko vidi da se vrši neko krivično delo, zakonski je dužan da prijavi. Kada centar oduzme dete, onda nas napadaju da otimamo dete, dajemo hraniteljima da bi oni dobijali pare... Kad to ne uradi, opet nas napadaju jer smo nešto propustili. Devojčica je u dobroj hraniteljskoj porodici i dobro napreduje - kaže Jakovljević.

Foto: Tanja Andric

Marija Milenković

Milenković ukazuje na to da porodice kod kojih postoji rizik od ovakvih situacija moraju aktivno da budu praćene od strane nadležnih institucija.

- Devojčica je kolateralna šteta nekih prethodnih odnosa, jer je i majka lišena starateljstva. Ako neko vidi zlostavljanje, nije dužan da to prijavi. Ovo je specifična porodica. Ključna stvar je razmatranje uslova najpodobnijih za dete. Njegova supruga jeste zavisnik i zato je lišena roditeljstva. Osetljive porodice moraju biti pod lupom države, centra za socijalni rad. Nadležnost za dobrobit dece u porodici pripada centru za socijalni rad - navodi Milenković.

Foto: Tanja Andric

Harija Ramadani

Ramadani je rekla da žrtve porodičnog nasilja nemaju gotovo nikakvih opcija nakon izlaska iz sigurne kuće.

- Šokantno mi je da je dete osam godina bilo bez vrtića, škole i lekara, a da on dobije samo osam godina. Žrtva nasilja jako teško dokazuje to, jer nasilnik to radi bez svedoka. Žrtva obično odustaje jer istraga dugo traje, veštačenje skupo košta... Nasilnik sad može da odjavi žrtvu sa adrese dan nakon što ona ode od kuće. Mi kad izađemo iz sigurne kuće, mi ne znamo gde ćemo i opet se vraćamo nasilniku. Mi zapošljavamo žrtve nasilja. Gledamo i da ih društveno uključujemo koliko god mogu. Ta karika možda fali u institucijama - ističe Ramadani.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija