• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.06.2024

22:08

Cilj im je da nam unište sećanje, kako bi mogli nama da manipulišu! Zašto se srpska istorija falsifikuje? (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Cilj im je da nam unište sećanje, kako bi mogli nama da manipulišu! Zašto se srpska istorija falsifikuje? (VIDEO)

Podeli vest

Svi naši problemi ishodište imaju u nedovoljno definisanoj kulturi. Kultura ujedinjuje, a narod koji ne poštuje sopstveno nasleđe vraća se u varvarstvo. Anketa je pokazala da veliki broj Beograđana spomenik knezu Mihailu tradicionalno naziva "konjem" i zapravo pojma nema ko na tom konju sedi. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su prof. dr Vesko Drašković, "Vežbanje i zdravlje" i publicista Radovan Kalabić.

Prof. dr Vesko Drašković "Vežbanje i zdravlje" rekao je da smo mi nažalost političku lojalnost pretvorili u kulturu i obrazovanje, poniznos i sve ono što je ružno.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesko Drašković

-Izgubili smo pojam lepote, a dobili smo pojam lojalnosti koji se zasniva na neznanju. Ako je čovek ponosan na svoje poreklo, ako zna ko je, on je opasan. Zvao se nekada moralno-politički nepodoban zato što je osvešćen. Ako još i progovori, on je osuđen na zatvor. Ta doživotna robija na žalost je i danas prisutna. Ja dugo nisam znao da sam bio u kategoriji moralno-nepodobnih ljudi. Imao sam prilike da me prepodne zaposle, a popodne mi daju otkaz. Nisam toga bio svestan. Nikada se nisam politički ponašao. Narod mora da se odrekne mene i meni sličnih i moje generacije ako hoće da živi. Posle 46 godina u nauci, istraživanju u bitnostima i dalje ste nebitni. Sistem vrednosti se nije promenio. Mi smo zaboravili i šta smo bili i šta smo izgubili. Dobili smo šansu da u tom kolektivnom poniženju vredi živeti. Moj deda je odstupio i ostavio moju babu sa osmoro dece i otišao. Zavladala je jedna vrsta matrijaharta. Monaštvo u Crnoj Gori sačuvale su udovice. One su bile moralni stub koji je vodio porodicu dalje. Više se u to vreme obrazovalo četničke dece nego partizanske. U četničkim porodicama bilo je neophodno učenje. To je bilo jedino zadovoljstvo spoznaje radi razmišljanja. Mogli ste da procenjujete vrednosti koje ste dobijali u znanju. Istina se nije iznosila, a buka se prećutkivala. Na kraju je bruka sama za sebe govorila o sebi. Tako se desilo da je Bog u nama živeo intenzivno iako je crkva bila spaljena i streljana. Dosta je komunističkih porodica patilo. Sve viđene ljude, Srbe koji su imali obeležja slali su na goli otok. Golotočani su se stideli svog poniženja- rekao je Vesko Drašković.

Publicista Radovan Kalabić rekao je da je najopasnija situacija i najopasnije oružje u borbi protiv jednog naroda pokušaj da se zatre pamćenje.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Radovan Kalabić

-Kad se zatre pamćenje onda lako možete neidentitetsku gomilu da profilišete i da radite sa njom šta hoćete. 1974. Broz je doneo Ustav kojim se Srbija rasparčava. Okupacija se najbolnije vidi u kulturi. Broz se nije zadovoljavao okupacijom Srba, već i ruženjem svih veličina i simbola našeg naroda. Nije to počelo samo sedamdesetiih godina. Zbog čega je njima knez Mihailo bitan? Sa njim počinje vođenje one spoljne politike koja će večito biti trn u oku zapadu, a to je pokušaj da se napravi balkanski savez. To radi Ilija Garašanin. Njegovo geslo je bilo: Balkan balkanskim narodima! Jedini koji je uspeo da ostvari tu ideju bio je Milovan Milovanović Balačko koji 1912. godine pravi balkanski savez sa Crnom Gorom. Milovan  Milovanović Balačko utro je diplomatski put za oslobođenje Kosova i Metohije. Završio je tako što je otrovan, nije imao ni pedeset godina- rekao je Kalabić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija