• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.06.2024

16:43

Desnica preuzima stari kontinent? Evropa se menja, narednih pet godina će prolaziti kroz katarzu ako suverenisti ostvare svoje ciljeve! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Desnica preuzima stari kontinent? Evropa se menja, narednih pet godina će prolaziti kroz katarzu ako suverenisti ostvare svoje ciljeve! (VIDEO)

Podeli vest

Gost "Info dana" Informer televizije bio je Ivan Miletić, stručnjak za bezbednost. On je govorio o budućnosti Evrope i mogućih promena na političkoj sceni nakon izbora u Evropskom parlamentu.

Miletić kaže da će uticaj desno orijentisanih partija u Evropskom parlamentu biti veliki.

- Evropa je zanimljiva, bliže se ti izbori. Mislim da će oni biti uvod u nešto što će biti u narednih par godina. Neke analize pokazuju da će Alternativa za Nemačku najverovatnije biti dovoljno jaka da sa nekim manjim partijama napravi svoju političku grupu, što je neuobičajeno. Imaćemo tri desne političke grupe. Uticaj desnice će biti veliki jer ona vidi Evropski parlament kao mogućnost da ostvari veći uticaj nego što ima u svojim nacionalnim parlamentima. U Nemačkoj čak ni ne kriju da je Alternativa za Nemačku pod prismotrom službi bezbednosti. Kad se to dešava kod njih to je primer demokratije, a kad se dešava na istoku, znak da demokratije nema. Holandski suverenisti će iskoristiti naredni period od pet godina da ispregovaraju nove odnose. Evropa se menja. Nemačka federalna policija je napravila posebnu jedinicu za borbu protiv albanskog kriminala. Postoje 32 albanske organizovane kriminalne grupe u Nemačkoj. U Britaniji su preuzeli tržište još 2018. godine, a sad očigledno idu na Nemačku. Zelena agenda ne daje najbolje rezultate, zbog ograničenog dometa električnih automobila. Veći suverenisti se javljaju u Slovačkoj - rekao je Miletić.

On je govorio i o potencijalnim promenama u odnosima između Amerike i Evrope.

Ukoliko bi Tramp pobedio, definitivno bi došlo do zaokreta. On je uvek smatrao da Amerika treba da se fokusira na svoje probleme. U jednoj aplikaciji koju sam koristio u izboru pola nisam video samo muški i ženski, već 7-8 njih. Ne mogu racionalno da objasnim zašto se insistira na tim novim, ne mogu da kažem, vrednostima. Jedan ekstrem stvara drugi sa druge strane. - poručio je Miletić.

Foto: Informer TV

Milutin Ilić

Milutin Ilić, analitičar, uključio se u program iz Praga, putem video-linka.

- Očekuje se malo veća izlaznost nego inače. Češkoj sleduje 21 mandat. Sve ćemo znati u nedelju, kada bude gotovo. Da bi se udovoljilo građaninu, izbori su u dva dana, danas i sutra, a u nedelju će se sabirati rezultati. Javnost je podeljena. Suverenističke stranke se bore na više frontova. Tema rata će svakako ima uticaj na glasanje. Slovačka se graniči sa Ukrajinom, Poljska isto. To je jedna od komponenata koja igra ulogu. Evropska unija nema svoju vojsku, tako da je logično da je uplašena. Nije dobro ako vam dođu s tenkovima iz Sovjetskog Saveza, ali nije dobro ni ako vas Amerika gurne u rat - navodi Ilić.

Foto: Informer TV

Dušan Berak

Dušan Berak, analitičar, takođe se uključio u emisiju iz Austrije.

U celoj Austriji je napeto i mislim da će izlaznost biti nešto veća nego što će biti u Češkoj. Ovi izbori su izuzetno važni i za našu zajednicu u Austriji, ali i u celoj Evropi. Pozivam naše građane da glasaju za Slobodarsku partiju Austrije. Sva je prilika da će nacionalne stranke pobediti, ali je veliko pitanje šta će se desiti posle izbora. Političari se nekad okrenu za 180 stepeni, poput Đorđe Meloni. Ovde je medijski mrak. Prave informacije se više mogu naći na alternativnim medijima, nego u ovim prorežimskim. Retki su oni koji pišu objektivno, onako kako jeste. Tvrdim, u Austriji je još uvek dobro, kako je u ostalim zemljama Evropske unije - istakao je Berak.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija