• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.06.2024

19:59

Ruska Federacija je tri puta spasavala svet od najezde zločinaca i okupatora! Uloga Evrope je da bude sluškinja Vašingtona! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Ruska Federacija je tri puta spasavala svet od najezde zločinaca i okupatora! Uloga Evrope je da bude sluškinja Vašingtona! (VIDEO)

Podeli vest

Profesor dr Ilija Kajtez, pukovnik i Nikola Perišić, geopolitički analitičar, bili su gosti emisije "Rat uživo" Informer TV. Tema na koju su govorili bila je trenutna situacija na frontu u Ukrajini, kao i budući tok ruske specijalne vojne operacije koja se tamo sprovodi.

Kajtez kaže da su Rusi dosad dva puta spasavali svet od tirana.

- Kada govorimo o Rusiji treba imati nekoliko činjenica u vidu. To je najveća zemlja po prostranstvu na svetu. Ruska Federacija je tri puta spasavala svet od najezde tirana, zločinaca, okupatora. Od Napoleona, od Hitlera i, daće bog da to učini, od NATO alijanse. Za nas je važno da su naši odnosi uvek bili prijateljski i bratski. Rusi nikada nisu napali nas Srbe. Vladajuće politike Zapada forsiraju priču o ruskoj ekspanziji i želji za imperijalnim osvajanjem, što nema nikakvih realnih uporišta u politici Vladimira Putina. Mi ne znamo da li bi potpis Zelenskog na bilo koji mirovni sporazum bio validan. Njemu je istekao mandat. Ovo je za njega pitanje života i smrti. Opstanak na političkoj funkciji mu je život. Taj koji misli da uzme Krim od Rusije, taj misli o Trećem svetskom ratu, kataklizmi i nestanku čovečanstva. Sve može da se desi osim da Rusija izgubi Krim. Za to ne postoje ni teorijske šanse. Uloga Evrope nije da ima lidere, nego da bude sluškinja Vašingtona i Londona. Ideja ovakve Evrope je da bude privesak ili Vašingtona ili BRIKS - ističe Kajtez.

Foto: Zoran Sinko

Ilija Kajtez

On je komentarisao i situaciju na Bliskom istoku.

Napad Hamasa nije iznenadio ni Izrael, ni Ameriku, jer su oni to planirali. Imate model pijace na Markalama, model Račka, Kula bliznakinja... Vi žrtvujete svoje ljude. Hamas je prihvatio mirovni plan, ali ima određene primedbe. Uvek je u detaljima problem. Čim oni budu imali neke primedbe, Netanjahu će to jedva dočekati. Amerika se pokazala kao strana koja obećava, ali od njene reči nema ništa. Njihove namere su neiskrene. Osnovni cilj Bajdena je da vidi koliki procenat birača može da dobije tim svojim takozvanim mirovnim predlozima. Oni nisu mirotvorci. Gde god su došli, tu se rat samo razbuktavao. Jedan telefonski poziv bi smirio Netanjahua i postavio ga na mesto, kad bi oni to hteli - rekao je Kajtez.

Foto: Zoran Sinko

Nikola Perišić

Perišić navodi da se nuklearno oružje u ovom sukobu koristi samo kao sredstvo propagande.

Zaista je poražavajuće da u 21. veku imamo rat koji traje dve i po godine i da nemamo naznake da će se završiti.  Ukoliko bi Ukrajina uspela da povrati Krim, a Rusija ne uspe da osvoji teritorije u Ukrajini, mogli bi da predstave da je Rusija izašla iz sukoba kao gubitnik. Nuklearno oružje se više koristilo kao sredstvo propagande. Ovo je hibridni rat. Mislim da su obe strane svesne koliko negativne posledice bi to ostavilo na čitavo čovečanstvo. U ovom trenutku me najviše plaši što imamo manifestacije i sportske događaje koji su pogodni za terorističke događaje. Šolc neće biti kancelar nakon izbora sledeće godine, to je jasno. On ima zaista nizak rejting. Alternativa za Nemačku je u najvećem usponu, ali ostaje pitanje kakav je njen koalicioni potencijal. Mnoge stranke ne žele da ulaze u koaliciju s njima jer se plaše tih njihovih ekstremnih ideja. Marin Le Pen je ranije zagovarala izlazak iz Evropske unije, a sad više nije pri tim tvrdim stavovima. Đorđa Meloni je rekla da će se nastaviti pomoć Ukrajini. Evropska unija više nije savez kakav mi pamtimo i kakav je bila. Većina glasača u svim državama Evropske unije se vodilo nacionalnim interesima - poručuje Perišić.

Foto: Zoran Sinko

Ilija Kajtez i Nikola Perišić

On se osvrnuo i na predstojeće izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Sve ovo što se dešava Bajdenu trenutno bi moglo da bude ključna tačka tokom kampanje. Tramp je sebi podigao rejting jer se predstavio kao žrtva tokom suđenja. Tramp ima pravo da se kandiduje čak i ako bude osuđen i ode u zatvor. U slučaju da pobedi, mogao bi kao predsednik da pomiluje građanina Trampa i na taj način izađe iz zatvora. Mladi itekako mogu da odluče ovaj izborni proces - kaže Perišić.

Foto: Informer printscreen

Igor Damjanović

Igor Damjanović, ratni izveštač iz Rusije, uključio se u program.

Ruska ofanziva koja je počela dosta uspešno na harkovskom pravcu je zaustavljena. Vode se žestoke borbe. Ukrajinske specijalne jedinice su napravile neki rezultat. Ovo je jedan potpuno apsurdan praznik. Većina građana ne bi umela da vam objasni šta se danas obeležava. Građani Sovjetskog Saveza su 1991. godine bili za opstanak države. Milioni građana su izašli na ulice kada se slavio Dan pobede nad fašizmom. Potpuno drugačija situacija nego danas - rekao je Damjanović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija