• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.06.2024

20:58

Prekomerna upotreba klima uređaja dovela do preopterećenja sistema! Energetski stručnjak o havariji koja je protresla Balkan! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Prekomerna upotreba klima uređaja dovela do preopterećenja sistema! Energetski stručnjak o havariji koja je protresla Balkan! (VIDEO)

Podeli vest

Gost "Glavnog dnevnika" Informer televizije bio je Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku. On je govorio o današnjem kolapsu energetskih sistema u regionu.

On ističe da će glavni uzrok ove havarije biti ustanovljen za nekih šest meseci, nakon što komisija sprovede istragu.

- Došlo je do preopterećenja zbog prekomerne upotrebe klima uređaja. Mi smo, srećom, bili malo dalje od tog područja. Ovo je bilo upozorenje delu sveta. Nas je malo spasila geografska lokacija. Da smo na mestu Crne Gore, teško da bi mogli da reagujemo mnogo bolje od njih. Opterećenost sistema je trenutno pod kontrolom. Predostrožnost i agilnost su naravno potrebni. U prethodnih 20 godina se nije desilo da pet zemalja ostane bez struje. Mi imamo moderniji protok električne energije kroz naš sistem. Mi imamo oko 14% gubitaka godišnje i oni su najviše koncentrisani u onim kritičnim delovima godine kad se najviše troši električna energija, kao tokom onih dana kad je velika hladnoća. Takođe, može da se desi i tokom ekstremno toplih dana - naveo je Kapor.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Miodrag Kapor

On poručuje da se ulaganjem u elektroprenosnu mrežu ovakvi problemi mogu izbeći u budućnosti.

- Mi imamo naše energetske resurse na koje možemo da se oslonimo. Mi uvozimo gas iz Rusije, ali nije dobro da prepuštamo svoju energetsku bezbednost u ruke druge države. Mi sa našim resursima možemo dosta toga da nadomestimo. Imamo i prilično veliku štednju u bankama, sa veoma niskom kamatnom stopom. Iz nekog razloga, deo građana ne koristi taj novac da unapredi svoju energetsku efikasnost - kaže Kapor.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nove kampanje za bezbedno ponašanje u tunelu! Vesić: Obrazovanje vozaca je ključ - ako sačuvamo makar jedan život, onda sve ima smisla
Društvo

Nove kampanje za bezbedno ponašanje u tunelu! Vesić: Obrazovanje vozaca je ključ - ako sačuvamo makar jedan život, onda sve ima smisla

Nove obrazovne kampanje o ponašanju u tunelu promovisane su danas u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića koji je istakao da su takve kampanje važne da bi se ljudima ukazalo na to kako mogu da izbegnu nepredviđene situacije u tunelu i sačuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

27.06.2024

18:32

Malović: Tajkuni ponovo napadaju predsednika i njegovu porodicu
Politika

Malović: Tajkuni ponovo napadaju predsednika i njegovu porodicu

Mеta koja jе ponovo nacrtana na čеlo Vučiću i njеgovom sinu na današnjoj naslovnici tajkunskog glasila jе još jеdan dokaz da skup kriminala, mafijе, stranaca i tajkuna nеćе odustati od satanizacijе prеdsеdnika našе državе i cеlе njеgovе porodicе i najbližеg okružеnja, saop[tio je danas Branislav Malović član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе.

27.06.2024

18:13

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija