• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.06.2024

21:08

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Podeli vest

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

Vasiljević kaže da na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svim pitanjima.

- Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta. Jako mi je bitno što je sport prisutan u svim projektima jer on razvija kvalitetnije pojedince koji će sutra biti produktivniji ljudi. Do 2025. će biti preko pet miliona električnih punjača u Evropi. Litijum, kao resurs koji mi imamo, je neminovnost. Mi treba da stvorimo proizvodnju gotovog proizvoda. Električni automobili su ekološki prihvatljiviji, a same komponente su jednostavnije nego one kod običnih automobila. Elektromobilnost je jedan proces koji donosi brži protok roba, jednostavniji i jeftiniji. Sa 25 evra možete da odete do Banjaluke i nazad, električnim automobilom. Sve ovo što vidimo od sadašnjih automobila će vrlo brzo postati reciklažni materijal - poručuje Vasiljević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Slobodan Dimitrijević

Dimitrijević ukazuje na činjenicu da Srbi definitivno nisu ljubimci ostatka Evrope.

- Potpuno smo svesni toga da je njihova dobronamernost često bila na našu štetu. Svakih 20-30 godina nas podsete na to, izazivanjem sukoba na našim prostorima. Verujem da ih ovaj uspeh naše privrede ne raduje, ali navikli smo na to. Verovatno ih raduje iseljavanje našeg stanovništva s ovih prostora. Nisam protiv, niti za, eksploatacije litijuma. Smatram da je to preozbiljno pitanje koje će možda zahtevati čak i referendum. Stranka na vlasti su ovaj projekat na neki način iznele kao spasonosan za Srbiju. Mislim da to nije tako. Poštujem potrebu predsednika da svoja razmišljanja podeli s narodom i da projekte iznese da budu transparentni, ali kada je ovaj projekat u pitanju sasvim sigurno sam za to da se ozbiljno preispita u svakom segmentu. Krajnje je vreme da se posveti nešto više pažnje narodu iz Bora koji je uvek bio, ekološki, loše mesto za život - kaže Dimitrijević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Andrijana Arnautović

Arnautović je rekla da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Kinom izuzetno važna stvar.

- Mi, srpski radikali, smatramo da je eksploatacija litijuma neophodna. Naša zemlja je treća u Evropi po rezervama. Naš stav je da se litijum ne sme izvoziti već se mora prerađivati. To može dovesti do povećanja životnog standarda naših građana. Mi smo protiv Rio tinta i to je vrlo važno da kažem, ali postoje mnoge firme u svetu koje mogu da ispoštuju najviše ekološke standarde. Mi smatramo da minimalna rudna renta mora biti 10%, za neke rude 20%. Dovođenje svetski univerziteta je nešto što je privuklo moju pažnju. Mi treba više da ulažemo u naše univerzitete - navela je Arnautović.

Foto: Informer printscreen

Vlastimir Vidić

Novinar Vlastimir Vidić se uključio u program iz Nemačke putem video-linka i izneo svoje mišljenje o projektu potencijalne eksploatacije litijuma u Srbiji.

- Nemačka automobilska industrija je najzainteresovanija da se taj projekat ostvari u Srbiji. U nekim državama se građanima uopšte ni ne referiše, što je pogrešno. Vlast u Srbiji nastoji da građanima približi tu temu. Pogledajmo koliko mi sami čuvamo životnu sredinu, koliko je tu otpada koji bacamo, a onda se pozivamo na to da je ovo ekstremno ugrožavanje - ističe Vidić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija