• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.06.2024

20:15

Samo održavanje balansa između velikih sila garantuje nezavisnu politiku! Litijum je i geopolitička priča, a ne samo ekonomska! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Samo održavanje balansa između velikih sila garantuje nezavisnu politiku! Litijum je i geopolitička priča, a ne samo ekonomska! (VIDEO)

Podeli vest

Dejan Miletić iz Centra za globalizaciju, Veljko Jovanović iz Srpske napredne stranke i Žarko Rakić, novinar, bili su gosti specijalnog programa televizije Informer. Tema programa bilo je današnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kojeg je govorio o budućnosti države.

Miletić poručuje da se uvek obraduje kad Vučić ima "ovako državnički pristup problemima i to podeli s narodom".

Ovde se vidi, pre svega, jedan presek stanja koji je dat našim ljudima kako bi mogli da sagledaju kako Srbija danas stoji u ekonomskom i geopolitičkom smislu. Naša politika će biti usmerena ka miru, ali opet i ka odbrani nacionalnih interesa. To što je predsednik predočio svima nama je nešto što vraća veru u perspektive koje imamo, jer govori o jednoj stabilnoj poziciji Srbije u ekonomskom smislu. Predstoji nam jedan dinamičan period razmene stavova, mišljenja i argumenata u vezi rudnika litijuma. Nama je u interesu da imamo jaku vojsku koja može da zaštiti našu državu, ali se ne odričemo trgovine oružja. Samo održavanje balansa garantuje tu nezavisnu politiku. Svrstavanjem u jedan blok postajete izvršioci. Litijum je i geopolitička priča, a ne samo ekonomska. Ona ima jedan faktor zaštite Srbije. Vi treba da izbalansirate interese kako bi zaštitili Srbiju. Stalno balansirate da li ćete uzeti avione od Francuza ili nuklearna postrojenja iz Rusije. To je jedna strateška igra, koja može biti vidljiva nekim ljudima, iako je većina promaši. Sve što je Vučić rekao nema veze sa željom da se nekim manipuliše, već jedan presek stanja i želja da se Srbija u narednom periodu podigne na još jedan viši nivo -  navodi Miletić.

Foto: Zoran Sinko

Veljko Jovanović

Jovanović naglašava da je "decentralizacija Beograda u punom jeku".

- Nije kao pre 10, 15 godina kad je Beograd bio glavno mesto dešavanja svega u državi. Srbija igra jednu jako mudru diplomatsku igru, odnosno sprovodi dobru međunarodnu politiku. Videli smo da su nam neke strane dobri partneri, ali malo manje prijatelji, a neki veliki prijatelji. Imamo u planu mnogo velike revolucije po pitanju same prosvete. Dobro je što temu litija stavljamo na sto, jer moramo o njoj da razgovaramo. Iznad svega je da se zaštiti bezbednost naših šuma, livada i reka, ali narod mora od nečega da živi. Naravno, jedno ne isključuje drugo. Možemo da pozove građane da vrlo aktivno učestvuju u diskusiju o svim ovim temama - ističe Jovanović.

Foto: Zoran Sinko

Žarko Rakić

Rakić bi, po njegovim rečima, voleo da se vodi ozbiljan društveni dijalog po pitanju svake važne teme u Srbiji.

- Voleo bih da o svakoj važnoj temi o budućnosti Srbije da se vodi ozbiljan društveni dijalog. Odziv intelektualaca je dosad bio slab. Trenutno imamo situaciju da moramo da brinemo i o opstanku države. Dijalog je davno zaboravljen pojam na ovom prostoru. Treba voditi politiku koja je u nacionalnom interesu i koja odgovara većini. Mi smo dugo u takvoj situaciji da je nemoguće ostvariti nacionalno jedinstvo u apsolutnom smislu. Ne možemo da se složimo ni oko najjednostavnijih stvari. Tu se onda mešaju babe i žabe. Ne možete da razgovarate o namenskoj industriji, a da pritom morališete i pozivate se na neka svetska iskustva. Posebno je interesantna priča o nevladinim organizacijama. To nisu nevladine organizacije, to su organizacije nekih drugih vlada - poručuje Rakić.

Foto: informer.rs

Dževad Galijašević

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, se uključio u program putem video-linka i komentarisao najveće potencijalne izazove za našu zemlju.

- Godinu dana pre sukoba u Gazi Vučić je nagovestio da je rat u Ukrajini "lajt" verzija sukoba koji nas očekuje. Mi tada uopšte nismo imali predstavu. Više se govorilo o mogućoj intervenciji Kine u Tajvanu. Vučićeve procene treba ozbiljno uzeti u obzir. Država bez suvereniteta i integriteta nije država. Ovo što smo videli u njegovom govoru je najviši stepen suverenizma. Ovo je bila lekcija, ne samo za naše lokalne politike na Balkanu. Država ne sme biti zavisna po bilo kom pitanju. Vučić nije govorio niti mahao dobrim odnosima sa energetskim silama na planeti, nego je govorio o unutrašnjim resursima, pravilnim raspolaganjem njima i njihovim korišćenjem. Eskalacija dolazi sa dve strane, tako i nastaju globalni sukobi. Sukob u Gazi s jedne strane, i najave misija NATO u Ukrajini s druge. Ta dva pravca su pravci eskalacije sukoba, iako tinja vatra oko eskalacije na Pacifiku. Nijedan istorijski sukob nije zaobišao Balkan. To je, naravno, bezbednosno pitanje - rekao je Galijašević.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak
Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu u Padinskoj Skeli, koji su lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića (74) 4. februara u ovom zavodu.

28.06.2024

11:49

Sport

Blista na EP, a sada ima novi klub! Gruzin ide u Kneževinu!
Fudbal

Blista na EP, a sada ima novi klub! Gruzin ide u Kneževinu!

Trenutno prvi strelac EP u Nemačkoj Žorž Mikautadze, karijeru bi mogao da nastavi u Monaku! Reprezentativac Gruzije tako bi mogao da naplati sjajne partije na Evropskom prvenstvu na kojem je sa tri gola pomogao svojoj selekciji da se domogne osmine finala!

28.06.2024

16:18

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija