• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.06.2024

16:47

Hrvati su zamrzeli Srbe zbog privilegija u vojnoj krajini Habzburške monarhije! Paljenje zastave na stadionu bila je uvertira u građanske ratove u SFRJ! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Hrvati su zamrzeli Srbe zbog privilegija u vojnoj krajini Habzburške monarhije! Paljenje zastave na stadionu bila je uvertira u građanske ratove u SFRJ! (VIDEO)

Podeli vest

Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant, bio je gost "Info dana" Informer televizije. On je govorio o komplikovanim odnosima srpskih i hrvatskih naroda kroz istoriju, ali i ključan period tokom kog su se naglo pogoršali.

Dobrosavljević kaže da je paljenje zastave SFRJ na stadionu u Hrvatskoj bilo uvertira u građanske ratove koji su rasparčali bivšu državu.

- Ovi povici sa stadiona nisu nešto što je novo. To traje od perioda pred početak bivše zemlje i nije prestajalo. Stadioni su poligoni za ispoljavanje frustracija i nezadovoljstva. Skoro 30 godina nakon završetka ratova i dalje se manipuliše jednom vrstom mržnje prema drugome. Mi smo devedesetih godina postali dežurni krivci u regionu. Političke elite mobilišu navijače. Pre desetak godina smo mislili da je s tom pričom završeno. Međutim, početkom sukoba u Ukrajini i pozicijom Srbije u njemu, drugi su to shvatili kao nezadovoljstvo političke elite među zapadnim saveznicima. Poslednje dve godine se naduvava narativ o Srbima kao remetilačkom faktoru u regionu i zbog toga imamo ovakve situacije na stadionu. Ovo jeste neka vrsta psihološkog rata prema našim sunarodnicima. Srbi i Hrvati do sredine 19. veka nisu imali nijedan problem među sobom. Od sredine 19. veka počinju da se javljaju tenzije među nama i kulminiraju početkom 20. veka, a završavaju se genocidom na prostoru Nezavisne Države Hrvatske. Srbi su za vreme vojne krajine bili donekle privilegovani u Habzburškoj monarhiji i to je na neki način da se manipuliše sa širim hrvatskim stanovništvom. Hrvati su bili zavidni. To je jedan od uzroka za ono što se pretvorilo u patološku mržnju - rekao je Dobrosavljević.

Foto: Zoran Sinko

Vladimir Vuletić

Sociolog profesor Vladimir Vuletić se uključio u program i takođe prokomentarisao sramno antisrpsko skandiranje hrvatskih i albanskih navijača.

- Navijačke grupe nisu reprezantativne za određenu populaciju, ali upravo iz tog razloga predstavljaju one grupe kojima, pre svega različite političke strukture, pokušavaju da daju ton. To ponašanja je nešto što zapravo, u ovom slučaju, ne ide u prilog ni Hrvatskoj, ni Albaniji. Nažalost, ovo nije izazvalo vrstu osude koju bi ovakvo ponašanje trebalo da izazove - poručio je Vuletić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Evropa nikada neće stati na našu stranu! Srbija teži domaćinskoj politici! (VIDEO)
Live TV

Evropa nikada neće stati na našu stranu! Srbija teži domaćinskoj politici! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o "gorućim pitanjima u regionu", političkim promenama u Evropi i globalnim okvirima i njihovim mogućim uticajem na Srbiju. Ovaj razgovor bio je tema na koju su za Informer u "Info danu" govorili Stefan Srbljanović iz Centra za društvenu stabilnost i Miljan Jovićević, analitičar.

22.06.2024

16:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17