• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.06.2024

17:58

Desničari preuzimaju Francusku? Da li Makron dobija žuti ili crveni karton? (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Desničari preuzimaju Francusku? Da li Makron dobija žuti ili crveni karton? (VIDEO)

Podeli vest

Da li će desnica preuzeti Francusku? Koliko se državni izbori zapravo razlikuju od evropskih? Na ova pitanja odgovore su davali dr Stanislav Sretenović, istoričar i profesor dr Ivan Pajović, ekonomista, tokom gostovanja u "Info danu" Informer TV.

Sretenović konstatuje da francuski nacionalni izbori nisu onakvi kakvi su evropski.

- Oni imaju dugu demokratsku tradiciju i na njima je drugi ulog u političkoj borbi, a i u njima se i dalje odlučuje o svakodnevnom životu građana. Evropski izbori imaju upitni demokratski legitimitet i faktor drugih država, faktor međunarodnog konteksta, faktor kako bi jedna nacionalna država želela da se predstavlja i videćemo kako će Francuzi glasati. Ja smatram da treba da sačekamo te izbore i vidimo kako će građani da glasaju. Postoji mogućnost da se, kada dođe do ovako napete situacije između ekstrema, nacija u drugom krugu organizuje tako da spreči radikalnu desnicu da dođe na vlast. Makron je nastupio sa ideološkog stanovišta. Čini mi se da je bilo vrlo neobično da jedan političar ovakvog značaja i sa tako snažnom političkom kulturom centra odjednom nastupa sa ideoloških stanovišta. Francuski birač je osetio da to nije u redu i zato mislim da je na evropskom nivou kaznio tu opciju. Pitanja bezbednosti, migracija, plata, poreza, penzija i socijalnih sistema biće u fokusu u narednih deset dana - rekao je Sretenović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Ivan Pajović

Pajović tvrdi da se francusko glasačko telo naginje na desnu stranu političkog spektra.

- Francusko glasačko telo se naginje na desnu stranu. Makron govori prilično bombastične stvari što se tiče francuskog učešća u celom tom (ukrajinskom) sukobu. Većini Francuza se ne dopada ta ratna retorika. Stanovništvo negoduje i reaguje na tu situaciju koja nije naročito dobra i pozitivna. Francuski glasači su svesni da su oni predstavnici establišmenta. Francuski franak je žrtvovan zarad evra za koji se ne može tačno reći ko ga kontroliše. Sam državni suverenitet je takođe žrtvovan. Izbori zavise od toga ko kontroliše glasačku kutiju, a čak i ako desnica pobedi, pitanje je da li je ona onakva kakva se predstavlja. Francuska je jedna parazitska država koja živi tako što parazitira nad svojim bivšim kolonijama. Njena ekonomija se zasniva na tome. Sve što je današnja retorika, sutra može da se pretvori u ono što je Makron radio. Iza tih političkih figura uvek stoji neko. Deo svetske javnosti bi aplaudirao pobedi Le Penove, a posle izvesnog vremena bi se razočarali. Od samih rezultata izbora, koji su neizvesni, će mnogo toga zavisiti i dosta toga će reći - kaže Pajović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17