• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.07.2024

19:56

Zelenski odbio ponudu Evropske unije za primirje? Duboka država u Ukrajini izazvala sukob koji ne može da dobije! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Zelenski odbio ponudu Evropske unije za primirje? Duboka država u Ukrajini izazvala sukob koji ne može da dobije! (VIDEO)

Podeli vest

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 860. dan. O situaciji na frontu, ali i o drugim aktuelnim svetskim temama, među kojima je su i parlamentarni izbori u Francuskoj, za Informer TV su govorili naučni savetnik profesor dr Dragan Petrović i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja u emisiji "Rat uživo".

Petrović konstatuje da Rusija vlada situacijom na frontu.

Gotovo je nemoguće da Ukrajina može da ima snage da dobije rat. Ne samo što ne može da dobije rat, ona ne može da izvede neku ofanzivu. Od početka ove godine linije na frontu se sporo pomeraju, ali se pomeraju isključivo u rusku korist. Otvaranjem harkovskog dela fronta rasteže se linija fronta. Mi sad imamo novi sistem ratovanja. Rusi to malo što zauzmu, utvrde i zagrade. Oni idu polako i mukotrpno, ali nema velikih gubitaka. Svuda imamo manje "ujede". Zemlje 21. veka su zemlje kontinenti, male zemlje zaostaju. Duboka država je izazvala krizu u Ukrajini i sukob u kom ne mogu da pobede. Oni radikalizuju sukob, gađaju dronovima dubinu ruske teritorije, nema više crvenih linija, ali to ne može da izmeni situaciju na frontu. Jedini uspeh duboke države u Ukrajini je kontrola Zapada. Ukoliko Tramp pobedi na izborima, mi naziremo kompromis - istakao je Petrović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nikola Perišić

Perišić primećuje da i ruska i ukrajinska strana stagniraju kad je u pitanju pomeranje fronta.

- Potrebne su određene pojedinačne diverzije jer je potrebno ostvariti neki pozitivan rezultat na samom frontu. Čini se da i jedna i druga strana stagniraju i zato je neophodno da dođe do nekih pozitivnih pomaka. Čini se da Ukrajina ponovo pokušava da dođe do tog nivoa stvaranja kontraofanzive o kojoj se govorilo i prošle godine. Zbog toga žele da stvore pritisak na svoje partnere kako bi im oružje što pre bilo dostavljeno, ali je pitanje u kakvom je ono stanju. Teško da Zapad može u potpunosti da se fokusira na Ukrajinu kao tokom prošle godine. Zelenski pokušava da vidi koja bi bila njegova izlazna strategija. On faktički više i nije u mandatu. Kada dođe do nekog smirivanja konflikta da će to biti jedna od najznačajnijih tema u Ukrajini i on mora da spremi kampanju i strategiju kako će izaći pred birače - navodi Perišić.

Foto: Informer printscreen

Igor Damjanović

Ratni reporter Igor Damjanović se uključio u program putem video-linka.

- Na frontu već mesec i po dana nema značajnijih pomaka na obe strane. Rusi imaju ograničene taktičke uspehe. Na donjeckom pravcu zauzeto je nekoliko sela. U Ukrajini se sve više govori da Zapad ne želi poraz Rusije niti raspad Rusije. Prorežimski mediji u Kijevu pišu o mogućem početku pregovora. Interesantno je da je u Kijev došao Viktor Orban, navodno sa ponudom za primirje, koju je Kijev odbio - rekao je Damjanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Da li je pred nama sezona otkazanih letova? Velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme
Društvo

Da li je pred nama sezona otkazanih letova? Velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme

Letnja sezona u avio-industriji je u punom jeku, a prilike u avijaciji ponovo su veoma izazovne. Velike evropske avio-kompanije već su podigle crvenu zastavicu i otvoreno upozoravaju na probleme sa kojima se suočavaju usled loših vremenskih prilika, brojnih infrastrukturnih radova i nedovoljnog broja zaposlenih na aerodromima, ali i nepovoljnog stanja u evropskoj kontroli letenja.

04.07.2024

23:07

Hronika

Sport

Planeta

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!
Malo su se preigrali

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!

Vojna operacija "Čuvar prosperiteta", koju su bučno pokrenule mornarice Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske unije, naletela je na neosvojivu odbranu Huta. Neuspeh NATO kampanje u Jemenu pridružuje se dugačkoj listi neuspešnih zapadnih vojnih kampanja: Korejski rat 1953, Vijetnam 1975, neuspeh američke intervencije u Somaliji 1993 (čuveni Crni jastreb u Mogadišu) i američka okupacija Avganistana 2021.

04.07.2024

23:00

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!
Zapad na nogama

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!

NATO strahuje ds bi Francuska mogla da se povuče iz članstva u Alijansi i da bi to mogla da bude jedna od kljulnih odluka krajnje desnice okupljenje oko Žordana Bardele i Marin Le Pen. Nacionalno okupljanje koje predvode upravo Bardel i Lepenova mogli bi da u nedelju preuzmu lormilo "pete republike", a to je alarm ne samo za EU, već i za Vašington"!

04.07.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija