• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.07.2024

18:41

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir!

Miloš Rafailović

Live TV

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir!

Podeli vest

Da li muslimani imaju jedinstvo ili ne? Arapski svet nije reagovao onako kako bi trebalo kada je napadnuta Gaza. Huti su ušli u otvoreni rat sa Izraelom. Da li se bure baruta na Bliskom istoku širi? Našoj državi najznačajnije je da zadrži mir i stabilnost. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Miodrag Jevtić, pukovnik u penziji, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i Miloje Pršić,

Uključite se u program Informer TV i recite nam šta mislite na ovu temu!

Broj telefona: +381 64 8482 497

Pukovnik u penziji Miodrag Jevtić istakao je da je za SAD važna Ukrajina, ali ipak, Izrael država broj jedan!

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Miodrag Jevtić

-Oni su najvažniji. Za Amerikance je potrebno da sukob na Bliskom istoku bude tih, ali da ipak Jevreji ostvare svoje ciljeve. Ipak, rat u Ukrajini ima veliku propagandu, a cilj je da što više ljudi pogine kako bi se što više oslabila Rusija. Tu se postavila jedna osovina otpora kako Huti vole da kažu, a to je Iran, Huti, Hezbolah, Hamas. Huti se stalno oglašavaju, a svim državama smetaju jer se nalaze u Crvenom moru. Mi te ljude do skoro nismo ni čuli. Oni su hteli da korupcionaški zbace predsednika Jemena. Došlo je do građanskog rata i 2015. godine umešala se Saudijska Arabija. Koalicija od tri države ništa nije sa Hutima uspela da uradi. Rat dobija na širini. Huti smatraju da neprijateljstva mogu prestati ako nestane jevrejski entitet na Bliskom istoku- rekao je Miodrag Jevtić.

Nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve Slobodan Samardžija istakao je da su polazne tačke dva sukoba, u Ukrajini i na Bliskom istoku, potpuno različite.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Slobodan Samardžija

-Sukob u Ukrajini nije verski, ali je to deo kompletnog menjanja odnosa u svetu. Amerika nikada nije krila želju da ovlada celim Crnim morem. Ono što je činjenica je da Rusija u takvoj situaciji nije mogla da bira da li će ratovati u Ukrajini. Na Bliskom istoku se više radi o pokušaju da se neki delovi naroda istrebe. Mi govorimo o žrtvama u Gazi koje su likvidirane. To nije obično ubijanje. Ovo je jednostavno bila likvidacija da bi se taj prostor potpuno očistio i da bi na njega mogli da se dosele Jevreji. To je velika razlika između ukrajinskog rata i rata na Bliskom istoku. Ipak, oba ova rata su vezana za SAD i njihovom željom da vladaju celim svetom. Kad je krenuo novi vek, videlo se da to ne može da funkcioniše jer svet koji je stvaran posle Drugog svetskog rata nije današnji svet i to ne može da se poredi. Tehnologija je otvorila puteve i komunikacije. Amerika želi da zadrži taj stari svet- rekao je Slobodan Samardžija.

Istoričar prof. dr Miloje Pršić istakao je da su ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku povezani.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Miloje Pršić

-Jedno vereme u Ukrajini nije išlo onako kako je NATO želeo. Sada je stanje na frontu potpuno u prevlasti ruskih snaga, oni imaju svaku dominaciju. Da bi se skrenula pažnja sa događaja u Ukrajini, zapaljen je Bliski istok. Da li je 7. oktobar fingiran, da li su očekivali da će doći do oslobođenja Palestinaca? Ako su to oni planirali, to je nerealno planiranje. Posle 7. oktobra to se potpuno otelo kontroli. Ono što se sada dešava na Bliskom istoku je sramota za ceo svet. To prevazilazi sva moguća poimanja. Niko u svetu neće opravdati bilo kakvu terorističu akciju! Računalo se da će malo da se skrene sa ukrajinskog rata i da će Izraelci rešiti pitanje Palestinaca ili da u potpunosti asimiluju Palestince i da na celoj teritoriji formiraju izraelsku državu. Bojim se da se taj sukob neće proširiti još više. U Ukajini ništa ne ide onako kako je planirano. Ursula fon der Lajen je rekla da Evropi preti krvoproliće. Ne vidim nikakve naznake da se bilo šta smiruje ni na jednom frontu; naprotiv, to i sa jedne i sa druge strane eskalira- rekao je Pršić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tramp se priklonio dubokoj državi? Pokloniće mu mesto predsednika SAD-a, ali da igra po njihovim pravilima? (VIDEO)
Live TV

Tramp se priklonio dubokoj državi? Pokloniće mu mesto predsednika SAD-a, ali da igra po njihovim pravilima? (VIDEO)

Kao grom iz vedra neba za jedne, a za druge već postojeća pretpostavka došla je informacija da Bajden više nije kandidat za predsednika. Na njegovo mesto za potencijalnu predsednicu Amerike došla je Kamala Haris. Da li je ovo 1:0 za Trampa protiv duboke države? Na ovu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof, politikolog Nikola Jović i prof. dr Stevica Deđanski, analitičar.

22.07.2024

16:30

sledeća vest

Vesti

Ministar Martinović saopštio: Zaključen sporazum sa udruženjima poljoprivrednika
Politika

Ministar Martinović saopštio: Zaključen sporazum sa udruženjima poljoprivrednika

Na osnovu dogovora između ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandra Martinovića sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika, koji je postignut na sastanku 18. jula 2024. godine u Vladi Republike Srbije, a kom su prisustvovali i predsednik Vlade Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i predstavnici Ministarstva finansija, danas je zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

22.07.2024

20:24

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Srbi se nisu uželeli fudbala! Očajna poseta u 1. kolu Superlige Srbije, ovako je bilo na stadionima širom zemlje!
Fudbal

Srbi se nisu uželeli fudbala! Očajna poseta u 1. kolu Superlige Srbije, ovako je bilo na stadionima širom zemlje!

Očekivano su navijači Crvene zvezde u najvećem broju došli da podrže ljubimce na otvaranju nove sezone Superlige Srbije, "gobari" su solidno popunili tribine, ali navijači svih ostalih klubova u našoj zemlji odlučili su da je bolje da nečem drugom posvete pažnju! Gledalaca je bilo manje nego u nekim nižerazrednim ligama mnogih zemalja, ali nažalost ne znamo tačan broj navijača koji je u minulom kolu sa tribina gledalo fudbal u našem najkvalitetnijem rangu takmičenja.

22.07.2024

16:29

Planeta

Ako ovo počne, Evrope neće biti! Uznemirujuće vesti iz Nemačke najavljuju katastrofu! Da li je Putin zaista spreman da pokrene ovo?!
NIJE DOBRO

Ako ovo počne, Evrope neće biti! Uznemirujuće vesti iz Nemačke najavljuju katastrofu! Da li je Putin zaista spreman da pokrene ovo?!

Nemačko ministarstvo odbrane je uvereno da rat sa Rusijom nije samo moguć, već da će se i dogoditi za nekoliko godina. Saveznoj Republici Nemačkoj nije na pameti da sedi skrštenih ruku, već aktivno priprema planove za takav ishod događaja koje vlada hitno sprovodi. Ove tvrdnje je nedavno izneo ministar nemačkog ministarstva odbrane Boris Pistorius.

22.07.2024

19:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Lokalizovan požar na Tari!
Srbija

Lokalizovan požar na Tari!

Borba sa požarom na Tari, iznad Krtice, na putu Perućac - Mitrovac još traje. Vatrogasne ekipe su zaustavile širenje vatre i gase panjeve...

22.07.2024

18:43

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16