• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.08.2024

15:36

Ko je zapravo misterija zvana Vladimir Putin? 25 godina političke karijere prepuna je tajni i neodgovorenih pitanja! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Ko je zapravo misterija zvana Vladimir Putin? 25 godina političke karijere prepuna je tajni i neodgovorenih pitanja! (VIDEO)

Podeli vest

Front u Ukrajini, Bliski istok, Amerika, Rusija, sve ima veze sa jednom političkom karijerom dugom 25 godina. Vladimir Putin bio je premijer Rusije, a kasnije je postao predsednik. Od tada on diže Rusiju iz pepela. Ostala je misterija kako je baš on došao na vlast. Da li je to bila Jeljcinova ideja? Šta se desilo u odnosu sa Amerikom? Imali su sjajne odnose, gajili su dobre političke odnose, u Putinu su videli faktor mira, a onda se nešto neočekivano dogodilo. Da li je Putin prevario Zapad? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i Vladimir Kljajić, politikolog.

Dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo rekla je da je Putinova karijera počela mnogo pre nego što je on postao predsednik.

Foto: Tanja Andric

Mina Zirojević

-Malo po malo gradio je svoj imidž i ideju o patrioti. Tim nekim silama nije se dopalo kako se ponižava Rusija pod Jeljcinom. Na taj način su postavili Putina. Mislim da ni oni nisu znali kako će to ići. On je čovek koji je spreman da uči iz svake situacije. Ne verujem da je bila velika promena u njemu, već u činjenicama koje su se kasnije desile. On je u pravom trenutku reagovao onako kako je trebalo. Ulagao je u neke stvari kao da je bio vidovit. Postoje dve stvri: ono što nam se plasira da vidimo i ono što ne vidimo. Iako se on predstavlja da ne zna šta je bilo, u svakom svom govoru on se poziva na rat u Jugoslaviji koji se desio pre nego što je on postao predsednik. Snaga Rusije je u tome što resursa ima puno. Naravno da će Rusija biti mirotvorac u svom dvorištu, dok je uloga Velike Britanije i Zapada da napravi još neko ratište. Vidimo tu razliku. Više verujem da Rusija želi mir u Moldaviji nego Engleska. 2000. sam bila u Moskvi gde se tačno videlo da se nešto veliko dešava. Svet se promenio za ovih 25 godina. Ne treba nikad zaboraviti kolonijalizam koji je bio i postojao. Imamo ogromnu Afriku gde se ubijaju predsednici. U Hagu ljude ubijaju, ne daju im doktora. Oni se ne libe da ubiju bilo koga u bilo kom trenutku, još to javno i kažu. Kako je ono moglo da se dogodi sa Trampom? Oni su ga vređali dok je bio predsednik. Oni ne vređaju bilo koga, vređaju predsednika Amerike. Znate koliko gradova ima u Ruisji? Idite u Teksas u tamo neki grad pa šta ćete tamo zateći- rekla je Mina Zirojević.

Politikolog Vladimir Kljajić rekao je da bi za razumevanje Putina i njegove pozicije važno da se posmatra cela njegova karijera.

Foto: Tanja Andric

Vladimir Kljajić

-On je bio agent KGB-a i na frontu je video kako propada Sovjetski Savez. To je ostavilo trajnu frustraciju. Na neki način mi vidimo oživlajvanje tog sovjetskog narativa. Konstantno postoji miks očuvanja religije, ali i sovjetskih simbola. 2000. godina njemu je bila ključna. Videli smo da se on ne libi da koristi pritisak i da se suprotstavi svojim protivnicima. Do 2008. on je igrao na kartu ekonomskog razvoja i sarardnje sa Zapadom. On je dobio benefite na Zapadu, ali 2008. imamo napad na Gruziju i udaljavanje od politike koju je Zapad vodio. Rusija je pre svega država koja prodaje svoje resurse. On je svesno odlučio da se orjentiše ka toj ekonomiji. On na neki način želi da proširi teritoriju Rusije imajući u vidu da se NATO tokom godina približavao granicama Rusije. Tokom trajanja ove ukrajinske kontraofanzive vidimo da on odlazi u Azerbejdžan. On ima interesa da se postavi kao neko ko utiče na svetski mir. Rusija jeste vratila ulogu regionalne sile. Svi oligarsi nastali su 90-ih godina kada su besomučno pljačkali državnu imovinu. On je smatrao da će razjediniti Zapad 2022. godine kada je započeo rat, a to se nije desilo. On je ponovo ostao usamljen. Kina i Indija koriste ovu situaciju da jeftinije kupuju gas. Imamo starenje stanovništva i ekonomiju koja je zasnovana samo na resursima. Ako pogledate granicu Rusije i Kine, na te pogranične delove sele se najviše Kinezi. Moskva i Sank Peterburg su motori. On i dalje obezbeđuje stabilnost jer kontroliše sve. Videli smo šta se desilo sa Navaljnim. On je izgubio podršku na Zapadu. Ne treba zaboraviti ni Prigožina koji je njegov prijatelj. Putin nije mogao da veruje ljudima u sistemu. Taj Prigožin je na kraju njemu okrenuo leđa- rekao je Kljajić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?
Live TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?

Ruski marinci zarobili ukrajinske diverzante. Indijski premijer Modi posetiće Ukrajinu. Putin u poseti Azerbedžanu. Južna Koreja i SAD počele zajedničke vojne vežbe nuklearnog napada na Severnu Koreju. Hamas preuzeo odgovornost za bombaški napad u Tel Avivu. U emisji "Rat uživo" na ovu temu govorili su sociolog Ilija Kajtez i pilot pukovnik u penziji Milorad Đošić. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o prvom naoružanju Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

19.08.2024

21:45

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ona je sinoć na Demokratskoj konvenciji bila glavna zvezda! Kada je izašla svi su zaćutali! "Očuh me je silovao kad sam imala 12 godina...
Planeta

(VIDEO) Ona je sinoć na Demokratskoj konvenciji bila glavna zvezda! Kada je izašla svi su zaćutali! "Očuh me je silovao kad sam imala 12 godina...

Nacionalna konvencija Demokratske stranke u Čikagu počela je u ponedeljak, a aktuelni američki predsednik Džo Bajden je na otvaranju svečano pozdravio potpredsednicu SAD-a i kandidatkinju koja ga je zamenila u trci za predsedničku fotelju na predstojećim izborima, Kamalu Haris. Međutim, Harisova, koja je trebalo da bude zvezda večeri, ostala je u senci druge žene.

20.08.2024

16:20

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija