• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.08.2024

16:13

Evo kakve će ugovore potpisati Vučić i Makron! Dvodnevna poseta lidera Francuske je od ogromnog značaja za Srbiju! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Evo kakve će ugovore potpisati Vučić i Makron! Dvodnevna poseta lidera Francuske je od ogromnog značaja za Srbiju! (VIDEO)

Podeli vest

Emanuel Makron će sutra nakon 18h doputovati u Beograd, a poseta će trajati dva dana. Na ovu temu u "Info danu" govorili su prof dr. Milan Petričković i Zoran Spasić iz Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku. Uživo u program uključio se i Stanislav Sretenović sa Instituta za noviju istoriju.

Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka u prvi plan je stavio pitanje političkog odnosa dve zemlje i nešto što ima veze sa jačanjem vojske Srbije.

Foto: Tanja Andric

Milan Petričković

-Tu mislim na ugovoreni posao koji je prilično visokih cifara. Francuska je takođe članica G7. On je ozbiljan političar i ne treba prenebregnuti reakcije u svetu, ali i u regionu. Hrvatska nekada otvoreno govori o suprotstavljenosti prema Srbiji. Videli smo neke ishitrene reakcije Hrvatske i nije im to naročito išlo u prilog. S druge strane imamo enormno naoružavanje te paravojne formacije. Zapad pokušava da gradi vojsku lažne države. Iz mog ugla viđeno, taj strateški odnos između Srbije i Fracuske izuzetno je važan. Francuska je priznala lažnu državu, ali to ne znači da zajednički interes ne može da stvori prijatelje u politici. Najava otvaranja mosta na Ibru, zatvaranje pošte i uništavanje monetarnog sistema... Razgovori na tu temu i izgradnja dobrih odnosa je nešto što može da bude plodotvorno u budućnosti. Ne treba ni jedan od ovih elemenata predimenzionirati, ali svaki od njih ima budućnost i u paketu je vrlo značajno za budućnost. Da bismo imali stabilnu ekonomiju, jačanje odbrambenih mogućnosti Srbije je osnovno- rekao je Petričković.

Zoran Spasić iz Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku rekao je da je poseta Makrona od izuzetne važnosti i da će razgovor između njega i Vučića imati ogroman značaj.

Foto: Tanja Andric

Zoran Spasić

-Ovo je jasna potvrda da zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića mi imamo veliko poštovanje. Imali smo posetu Šolca, a pre toga posetu Si Đipinga. Biće razgovora o jačanju ekonomske saradnje, o KiM, o nuklearnoj saradnji, o našem putu ka EU, ali i o kupovini rafala. Biće potpisan sporazum sa francuskom elektrokompanijom. Kada govorimo o nuklearnoj energiji, Francuska je najjača nuklearna sila u Evropi. Da bismo rešili problem električne energije, potrebna je nuklearna elektrana. Zamislite kakvu ekonomsku moć imamo kada kupujemo nove rafale. Hrvatska je kupovala second hend. Francuska je ekonomski jaka, a zauzima treće mesto u svetu po broju diplomatskih predstavništva, odmah nakon Amerike i Kine. Videli smo izuzetno delovanje premijera Vučevića. Impresivni rezultati! Mi smo u ovom trenutku ključno diplomatsko čvorište u regionu. Koji svetski lideri su posetili našu zemlju u poslednjih nekoliko meseci? To je deo strategije predsednika Vučića, da održavamo prijateljske veze sa celim svetom- rekao je Spasić.

Stanislav Sretenović sa Instituta za noviju istoriju istakao je zbog čega je važna poseta predsednika Makrona Srbiji.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Stanislav Sretenović

-Ona predstavlja uzdizanje odnosa između Francuske i Srbije. Ovo je druga poseta predsednika Makrona Srbiji. Ona se nalazi u kontinuitetu čestih poseta dva predsednika u Parizu i Evropi. Ona govori o uspehu srpske diplomatije posebno u domenu da je ona uspela da iskonstruiše lično prijateljstvo dva predsednika. Oni su lični prijatelji i to doprinosi jačanju međudržavnih odnosa. Francusko-srpske kulturne veze su izuzetno značajne. Makron posećuje Novi Sad, a on je skoro bio evropska prestonica kulture. To je dinamičan srpski grad koji ima šta da ponudi i što se tiče evropske, i što se tiče srpske kulturne baštine. Važna je poseta Makrona Matice srpske. Što se tiče ekonomije, u ekonomiji je važno da kažemo da je ova uzlazna putanja dobra. Za pet godina Francuska je investirala u Srbiju više od milijardu i trista miliona. U pet godina to nije loš rezultat. Došli smo do 12.000 zaposlenih i tu vidimo uzlaznu putanju. Nešto je drugačija situacija sa robnom razmenom. Ona ne teče onako kako bi mogla da teče. Sa dolaskom predsednika uvek dolaze ugovori, potpisuju se konkretni poslovi, francuska i srpska preduzeća neće samo da sarađuju u velikim projektima, nego se silazi i na srednja i mala preduzeća. Konkretno, govoriće se o kupovini rafala. Ako jedan rafal košta oko 100 miliona evra, onda bi Srbija kupila oko 25 rafala. Drugo pitanje je da li su oni potrebni Srbiji u ovom trenutku.- rekao je Sretenović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Bolje da je ćutala! Novinarka N1 provocirala Vulina, on joj brutalno odgovorio: Vi ste legalista samo kad... (VIDEO)
Politika

Bolje da je ćutala! Novinarka N1 provocirala Vulina, on joj brutalno odgovorio: Vi ste legalista samo kad... (VIDEO)

Koliko god budete poštovali Republiku Srpsku i Srbiju imaćete bolje odnose sa Republikom Srbijom. Koliko god budete smatrali da je Republika Srpska strano telo, da je "genocidna tvorevina", da bi je valjalo zabraniti, da treba ukinuti Dejtonski sporazum, imaćete problem u odnosima sa Srbijom, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u Republici Srpskoj.

28.08.2024

17:04

Bulatović: Đilasovoj opoziciji smeta Vučić i sve ono što je on uradio za Srbiju i naš narod, što oni ne bi postigli hiljadama godina - Gledajte i učite!
Politika

Bulatović: Đilasovoj opoziciji smeta Vučić i sve ono što je on uradio za Srbiju i naš narod, što oni ne bi postigli hiljadama godina - Gledajte i učite!

Povodom antisrpske kampanje koju provode samozvani „profesionalni i nezavisni“ mediji, zajedno sa propalom opozicijom pod vođstvom Dragana Đilasa, ali i satanizacije svega što je zdravo srpsko, nacionalno i patriotsko, kao i povodom svakodnevnih sve jačih napada i poziva na linč i ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktno Draganu Đilasu i njegovim gladnim i besnim psima imam da poručim samo jedno – nećete se vratiti na vlast, patriotska Srbija će opstati i ostati, živeo Aleksandar Vučić i živela Srbija!, rekao je narodni poslanik sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Dejan Bulatović.

28.08.2024

16:22

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28