• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.08.2024

09:26

Emanuel Makron pokazao razumevanje za situaciju Srbije! Drugi dan posete lider Francuske posetiće Novi Sad! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Emanuel Makron pokazao razumevanje za situaciju Srbije! Drugi dan posete lider Francuske posetiće Novi Sad! (VIDEO)

Podeli vest

Emanuel Makron rekao je da mu je čast što je došao u Srbiju na poziv predsednika Vučića. Pored srpske prestonice, francuski šef države danas će posetiti Novi Sad. Na ovu temu u emisiji "Info jutro" govorili su ministar bez portfelja Đorđe Milićević i novinar "Politike" Marko Lakić.

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević rekao je da je najvažniji utisak taj da je ovo poseta od velikog značaja i da je ovo jedna u nizu potvrda ugleda Srbije.

Foto: Tanja Andric

Đorđe Milićević

-Poseta je rezultat ličnog prijateljstva Makrona i Vučića. Makronova prva poseta bila je 2019. godine. Ova poseta ima veliki i strateški i ekonomski i politički značaj. Industrija Francuske ide neverovatnom brzinom napred i važno je da imamo dobre odnose sa Francuskom. To je država EU čija privreda i ekonomija ide napred. Mi smo, sagledavajući kroz istoriju, među državama EU imali najbolje odnose sa Francuskom. Retki su lideri koji su spremni da vas saslušaju čak i kada imate različito mišljenje. Makron je upravo takav predsednik. On je rekao da razume poziciju predsednika Srbije. Srbija nije članica EU, a predsednik vodi politiku u najboljem interesu svojih građana. Ovo je jedan od retkih predsednika koji će pored Beograda boraviti u još jednom gradu- rekao je Milićević.

Novinar "Politike" Marko Lakić setio se događaja iz 2018. godine kada je obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata.

Foto: Tanja Andric

Marko Lakić

-Mi smo tada doživeli veliki šamar kada je predsednik Vučić stajao sa druge strane. Danas Srbija dobija najsavremeniju tehnologiju na poverenje i da nećemo prodati tajne nekom drugom. Sve što se sada dešava može da odredi budućnost Srbije u narednih 40 godina. Ceo svet, pogotovo Srbija ulazi u taj osetljiv period, naročito zbog klimatskih promena. Srbija je dugo pokušavala da u Nemačkoj vidi strateškog partnera, ali od kad nema Angele Merkel, to je klimavo. Mi moramo da prevalimo dalek put do EU. Srbi ekologiju ne poznaju. Bacamo đubre kroz prozor automobila. Moramo da naučimo da prečišćujemo vode, a ne da se kanalizacija ispražnjava u Dunav. Postoji tu sijaset stepenika koje mi moramo da prođemo. Francuzi shvataju, nisu isključivi. Prvi zakon o vojsci u Srbiji doneli su Francuzi. To seže mnogo dalje. Imali smo taj nesrećni period tokom bivše Jugoslavije- rekao je Lakić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Amerika se, ipak, lomi! Pojavila se nova anketa!
samo poen!

Amerika se, ipak, lomi! Pojavila se nova anketa!

Demokratski predsednički kandidat Kamala Haris ima jedan procentni poen prednosti u odnosu na republikanskog rivala Donalda Trampa, uoči novembarskih izbora, pokazuje najnovija anketa lista Volstrit Džornal (WSJ).

30.08.2024

08:55

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija