• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.09.2024

16:07

Bori Đorđeviću jedno vreme bilo zabranjeno da nastupa u Sava centru! On će živeti sve dok se njegova muzika bude slušala!

profimedia

Live TV

Bori Đorđeviću jedno vreme bilo zabranjeno da nastupa u Sava centru! On će živeti sve dok se njegova muzika bude slušala!

Podeli vest

Borisav Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je jutros u 71. godini života. O njegovom životu i uticaju koji je imao na muzičku scenu u Srbiji u "Info danu" govorili su novinar i publicista Aleksandar Gajović i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Gajović poručuje da je Đorđević bio neko ko je "zastrašujuće voleo svoju zemlju".

- Mislim da dan nije mogao lošije da mi počne, upravo sa ovom informacijom. U pitanju je čovek koga znam gotovo više od pola veka. Ja inače ne volim da govorim o nekome ko je preminuo, ali osećam potrebu da kažem da sam Boru upoznao u Ateljeu 212. Ja sam igrao u "Kosi", a on u mjuziklu "Isus Hristos superstar". Počeo sam da pratim njegovu karijeru. On je stalno nosio gitaru. On je u duši bio akustičar, ali je naginjao ka nekom rokenrolu, koji, kada bi krenuo da svira, nije ga preterano voleo. Više je voleo balade, akustiku. To što mu je "Riblja čorba" obeležila karijeru je bilo sasvim slučajno. Danas sam prvi put pomislio kako tri originalna člana "Riblje čorbe" nisu više među nama. Bio sam na tom prvom njihovom koncertu u Domu omladine, kada su imali četiri svoje pesme. Mislim da su "Lutku sa naslovne strane" dva ili tri puta izveli jer nisu imali materijal. On je na scenu izneo onu lutku koja se koristi u buticima i grleći nju je otpevao tu pesmu. Mi smo se poslednji put videli prošle godine i ispričali se i podsetili nekih dešavanja. On je bio čovek koji je zastrašujuće voleo Srbiju. Nikada nije dao da se nešto loše kaže o njoj i meni će zaista ostati nešto što je jedna velika praznina u mom životu iako se ja više ne bavim aktivno pisanjem muzike. Mnogo će mi faliti. Bori je jedno vreme bilo zabranjeno da učestvuje u Sava centru jer je pevao pesmu, uprkos upozorenju organizatora, koja se u to vreme nije puštala na radiju, "Neću da budem član mafije". Naredni put kad je pozvan da nastupi, on je izašao na scenu sa flasterom preko usta. To je bilo 1978, 1979, možda čak i 80-ih. Njegove pesme će, pre ili kasnije, ući u zbirku značajnih pesama srpske literature. "Lutka sa naslovne strane" je i danas aktuelna. Bila bi aktuelna i u Americi i Japanu. Njima je za "Amsterdam" falio taj jedan iskorak iz jedne prosečnosti. To mi je Miša Aleksić lično ispričao. Bora se setio da dovedu Edija Granta kad je već tu - kaže novinar.

Foto: Tanja Andric

Miodrag Popović

Popović ističe da će Đorđević biti živ sve dok se o njemu bude govorilo, a njegova muzika slušala.

- Otišao sam na premijeru "Isus Hristos superstar" kad sam imao 12 godina. On (Bora) je snimao tu neku akustičarsku muziku u to vreme. On je važan, pre svega kao pesnik i autor muzike, ali taj njegov bariton teško može da se pronađe. On je fantastičan pevač bio. "Rani mraz" nije baš bio uspešan projekat. Miša je imao tu "SOS" grupu i nisu baš nešto bili. Onda je Bora došao. Napravili su "Rokenrol za kućni savet" koji ima fantastičan tekst. To je mom sinu bila glavna pesma kad je imao 10, 11 godina. Onda Bora snimi "Neke su žene pratile vojnike", a u to vreme svi idemo u vojsku. Veliki pesnici i umetnici ili predvide ili opišu neko vreme koje te neposredno čeka. Dok god budemo pričali o Bori, on je živ, ta muzika je živa, a i mi smo živi s tim vremenom jer smo savremenici - naveo je direktor Turističke organizacije Beograda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!
Crvena zvezda

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!

Crvena zvezda je dovela fantastičnog napadača, koji može da igra na više pozicija u ofanzivi. Reč je o momku koji nikad nije pravio probleme, posvećen je i ima sve kvalitete da igra u top evropskim klubovima. U najkraćem, tako opisuje Silasa Katompu Mvumpu (25) njegov prvi trener i čovek koji ga je otkrio, bosanski stručnjak Mehmed Baždarević (63) u ekskluzivnom javljanju za Informer.

04.09.2024

17:12

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija