• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2017

14:20

RAMPA ZA USTAŠE! Slovenci zvanično zabranili Tomsonov koncert u Mariboru!

Balkan

RAMPA ZA USTAŠE! Slovenci zvanično zabranili Tomsonov koncert u Mariboru!

Podeli vest

Gradske vlasti Maribora zabranile su za subotu zakazani koncert hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po veličanju ustaštva

Kako se navodi, koncert predstavlja povećani bezbednosni rizik, prenela je STA.

Slovenačka policija je, u preporuci gradskim vlastima da koncert bude zabranjen, objasnila da je dobila podatke koji sugerišu na povećan bezbednosni rizik, jer bi na koncertu mogla da budu počinjena krivična dela.

Policija je ukazala da, na osnovu informacija o prodaji karata za koncert preko interneta u Hrvatskoj i Austriji, ima razloga da se veruje da će na koncert doći pojedinci iz sredina gde su koncerti tog muzičara zabranjeni.

Slovenačka policija smatra da bi na koncert mogle doći Tompsonove radikalne pristalice iz Hrvatske, sa namerom da podstaknu i počine krivična dela. Takođe je stigla informacija da se planira skup protiv koncerta, što bi bio dodatni fakrot rizika po bezbednost.

Organizator koncerta Milan Trol izjavio je da je koncert muzički događaj i najavio da će podneti žalbu na odluku o zabrani koncerta.

Održavanje Tompsonovog koncerta već je osudio gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec, koji je rekao da neće dozvoliti "ikonografiju i simboliku koja izaziva dalje podele posle Drugog svetskog rata", niti da u tom gradu ima mesta za fašizam.

Predsednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez, takođe, se izjasnio protiv koncerta, navodeći za mariborski list "Večer" da je Tompsonova pojava "apsolutno neprikladna i neprihvatljiva, jer u svojim pesmama glorifikuje ustaški režim i zato što njegove pesme uglavnom promovišu netoleranciju prema ne-Hrvatima".

Tompsonovi koncerti su ranije zabranjeni u Bosni i Hercegovini, Holandiji i Švajcarskoj, uglavnom zbog ustaških simbola koje njegovi obožavaoci donose na koncert.

Tompson je autor pesme "Jasenovac i Gradiška stara" u kojoj se otvoreno glorifikuje ustaški režim i njegovi zločini protiv čovečnosti u vreme Drugog svetskog rata, podseća STA.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Walter White

pre 6 godina

Nek dodje u Beograd da peva, necemo mu nista casna pionirska.

Boban

pre 6 godina

Veliko Hvala Slovencima. Sto se Srbije tice, trebala bi raspisati medjunarodnu poternicu za Tompsonom jer je njegovim pesmama, govorima i delima huskao ustase na Srbe od kojih su mnogi preziveli fizicku i psihicku torturu. Odbranimo nase sunarodnike u Hrvatskoj od njega i njemu slicnim ustasama.

Mara

pre 6 godina

Tom zabraniti da nastupa izvan ustaske Hrvatske, njima samo moze da velica nacizam i fasizam jer oni to i jesu bili i bice zauvek.Bolesna im je tradicija vaspitanja, koja ustasluk prenosi i neguje ga s kolena na koleno, te ne cudi sto svi jos iz kolevke postaju bolesnici za psihijatrijske ustanove.Smesno i tuzno je to sto se oni ponose tom paranojom,zato lecenje ne bi imalo efekta. n

SRBIJA

pre 6 godina

Ima leka da se sravne sa zemljom , jednog dana ce se i to desiti jer su oni to svakako zasluzili!!!

isak

pre 6 godina

Zna se da je iz mariborskog područja na samom početku rata izgnan veliki broj najobrazovanijih ljudi. Na udaru su bile profesorske, učiteljske i ostale napredne porodice. Bilo bi skandalozno da se upravo u Mariboru održi skup koji ponovo okuplja naciste, prekraja i relativizuje istoriju zločina. Jeste, u Mariboru je bila i druga strana koja je Hitlera dočekala sa uzdignutom rukom. Ipak,veoma dobro se zna koja porodica je izgnana zbog svojih antifašstičkih opredeljenja, a koja je ''pozdravljala'' okupatore i ulazila u kuće izgnanika. Spiskovi antifašista su već bili spremni za deportaciju-izgnanstvo.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija