• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

16.05.2019

09:05

(VIDEO) NASILJE IM U GENIMA! Hrvatski graničari BRUTALNO maltretiraju migrante, TUKU IH PALICAMA I LOME TELEFONE!

Balkan

(VIDEO) NASILJE IM U GENIMA! Hrvatski graničari BRUTALNO maltretiraju migrante, TUKU IH PALICAMA I LOME TELEFONE!

Podeli vest

Iz šume izlaze graničari s hrvatskim unifromama i grupa od 30 osoba s ruksacima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema Bosni

Novinari informativne emisije "Rundschau" koji su radili priču, kazali su kako su zabežili četiri vraćanja izbeglica u dva dana. Reč je o oko 70 osoba koji su, kako kažu, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

OVDE POGLEDAJTE VIDEO

Razgovarali su migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili s hrvatske granice bez ikakvog postupka te da su koristili silu.

- Pokupili su nas u šumi, smestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobilne i palicom nas udarali i gurali na teritoriju Bosne - rekao je mladi Pakistanac.

Foto: printscreen/www.srf.ch/news

Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju koje provode hrvatski graničari nad migrantima pisale su i izveštavale brojne nevladine organizacije već godinu dana.

Afganistanska porodica s malom decom govorila je kako su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi. Uperili su pištolj u njih i rekli "Stop".

- Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmejali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bosanski - kazao je dečak.

Ekipa Rundschau emisije je razgovarala sa više od stotinu migranata i izbeglica. Svi su izjavili kako su bili sprečeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

- Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Nemački istraživač Markus Engler je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izolovan slučaj i da se ova praksa primenjuje na spoljnim granicama EU - kazali su novinari.

Helsinški odbor je jasno naznačio kako svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smeju biti izbačeni nasred šume ili polja.

- Video snimak jasno pokazuje da je reč o kolektivnom proterivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva BiH vlasti takođe predstavlja kršenje graničnog sporazuma - kazao je novinar istraživač.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 4 godine

Pa ima li neki pametan novinar ili novinarska kuća,pa da te slike i izveštaje proslede džihadistima,pa da oni onda malo posete ustašku državu i ustašije.

Marko

pre 4 godine

Bože dragi koliko mržnje u toj vijesti. Svaki vaš post pokazuje toliku mržnju prema hrvatima da je to užas. Pokazali smo vam i dokazali što su Hrvati. Svoji smo na svome, što smo i dokazali u Domovinskom ratu i svatko tko se oružano pobuni protiv države u kojoj je rođen i bilo mu je lijepo treba ga na traktor i pravac Smrdija. Problem riješen. Mislili su biti država u državi, malo morgen reče zločinac slobo. Nikada više Srbi u Hrvatskoj neće biti problem. Uredniče objavi, da te vidim koliko češ biti živ, ha ha ha.

Mate

pre 4 godine

Hehehe.. A šta bi oni, crveni tepih? Kroz šumu se ne ulazi u Hrvatsku, pa onda traži azil. Nije naša država javna k... A pa da svak može unutra kako hoće. U Bosni su im rodjaci, pa nek se tamo udomaće.

Nego

pre 4 godine

Tako treba cela Evropa da ih vrati odakle su došli....

Kažu

pre 4 godine

Pulski filmski festival prikazuje film o Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o tom hrvatskom i najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja!

Jovo

pre 4 godine

ALOOOOO Gde su sada srpski aktivisti i političari i mediji i portali pa eto ludilo u RH pokazuju film o Anti Gotovini a posle izlazi i serija a najvljen je čoveče čak i film u holivudsko-hrvatskoj produkciji o Oluji 95g koji će se zvati "Oluja svih Oluja" a snimaće se ko i Bitka na Neretvi za OSKARA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Medi

pre 4 godine

Papa Franja je zvanično dozvolio hodočašća u Međugorje koje već sada zovu "ispovedaonica Evrope" dešavaju se i čudesna ozdravljenja i preobraćenja i muslimana i pravoslavaca i nevernika a već ima više hodočasnika nego ikada do sada a svi srpski mediji sada ćute... Index.hr Papa Franjo odobrio hodočašća u Međugorje Danima su srpski mediji terali propagandu o lažnoj zabrani komemoracije u Blajburgu a sada svi ćute posle još jednog poraza četnika koji su uzalud zadnjih 5-6g plaćali Zurofa i dali ko zna koliko miliona da se zabrani eto sve im propalo... Dnevno.hr TREBATE PRIJEVOZ? BESPLATNO ZA BLEIBURG! Evo gdje vas čekaju autobusi – NIJE KASNO, PRIJAVITE SE!

Bgd

pre 4 godine

Ovog puta sam na strani Hrvata. A bićemo i mi, samo polako dok nam ove horde ne počnu zagorčavati život..

HRVOJE FRANJETIĆ

pre 4 godine

Mamu vam jebem četičku huškačku , jel bi ih vi primili??? A stoko četnička? Što ne pišete kako prolaze kada ih ščepa Dodigova policija? Vama valjda nije dovoljno što ste ispušili sve bitke i ratove pa ajmo ispočetka. Znate li što to znači za vas? BEOGRADSKI PAŠALUK. Sranja koja vi pišete provalili su i najveći velikosrbi. Pišete idiotarije , a takvi kao vi uglavnom kasnije najebu. Tko kaže da Hrvatska uskoro neće imati službu sličnu MOSSAD-u. Znate li što to znači. Znači da će vas se likvidirati.

Robi

pre 4 godine

Kao dobrotvori, dokazani u Srebrenici, Vukovaru, Škabrnji, Lovasu, Dubrovniku, Sremskoj Mitrovici, Hrtkovcima...uzmite ih lijepo sebi i brinite se o njima...

Josip

pre 4 godine

Drago mi je da srbi nisu nasilni i uopće nemaj gen za nasilje što se posebno vidjelo 90'

miki

pre 4 godine

e,tako se brani i uvecava drzava.a,ne ko mi,zato nam se srbija smanjuje.

Vucko

pre 4 godine

Vi koliko ste prokleti, vecito se stavljate na strani djubreta i dalje se trudite siriti zlo i neprijateljstvo medju nase narode! I Jugoslaviju ste unistili, prokleti bili i vi i vasi mediji...

flamantes

pre 4 godine

Hrvatska policija postupa ispravno, a salažem se što Vučko kaže

Ana

pre 4 godine

Samo se vi provaljujte i gladukajte ove kriminalce, kuci ih vodite i supicu spremajte- sada vidjeh ovaj komentar od Vucka- prokleti jeste, to je sigurno. Vama bi bilo najdraze da je kao u Svedskoj- gdje ovakvi tuku policiju!! Nezakonito se dovukli, nezakonito presli granice- vi biste ih milkili.... necu reci... Znajte jedno- i najgori zapadnoeuropski petokolonasi, proimigranti, dobro osjecaju kako njihovo vrijeme prolazi, pa nema vise vriske- dobrodosli izbjeglice, (iz Pakistana, Albanije, Alzira, Tunisa, Ba,gladesa.....;). zanijemili su ju jer su im ovakvi dosli pred kucna vrata- pa im doslo odnekud u tikvu (a i milostinje sto gazde dobace ne mogu skrenuti putanje nozeva, sacuvati djecu. Prokleti jeste, i vi i vama slicni!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17