• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2019

23:15

OSTRVO U EGEJSKOM MORU TRAŽI STANOVNIKE! Grčko ostrvo nudi 500evra porodicama da se dosele!

Balkan

OSTRVO U EGEJSKOM MORU TRAŽI STANOVNIKE! Grčko ostrvo nudi 500evra porodicama da se dosele!

Podeli vest

Vlasti ostrva Antikitera, koje se nalazi između Krita i Peloponeza, nude mesečnu platu, besplatan smeštaj i hranu parovima sa decom koji žele da se tu nasele. Cilj im je da broj stanovnika povećaju sa 24 na 300

Vlasti grčkog ostrva Antikitera nude 500 evra mesečno, besplatan smeštaj i hranu porodicama sa decom koje odluče da se dosele kod njih. Cilj im je da broj stanovnika na ostrvu povećaju sa sadašnjih 24 na 300.

Najbolje za ribare

Predsednik gradskog veća ostrva Andreas Harhalakis inicijator je akcije za uvećanje populacije, a u tome ga je podržao i regionalni episkop, te su sada u potrazi za novim stanovnicima.

Prednost porodicama s troje dece

Najpoželjnije je da se na Antikiteru presele porodice sa bar troje dece, ali su i svi ostali dobrodošli
Andreas Harhalakis

- Ostrvo se nalazi na rubu Egejskog mora između Krita i Peloponeza. Pripada regionu Atike, ali je od Atine udaljeno čak 45 minuta leta avionom. Preko cele godine je okupano suncem. Međutim, na njemu žive samo 24 stanovnika, zbog čega mu preti izumiranje - rekao je Harhalakis.

On je dodao da je najpoželjnije da se na Antikiteru presele porodice sa najmanje troje dece, ali da su i svi ostali dobrodošli.

- Za svaku novu porodicu iz opštinskog budžeta izdvojićemo po 500 evra mesečno. Osim toga, doseljenici će dobiti besplatan smeštaj i hranu, a postoji mogućnost i da dobiju komad zemlje, koji mogu da obrađuju. Nadamo se da tim ljudima možemo da omogućimo i zaposlenje, a idealno bi bilo da rade kao ribari, pekari, zidari ili stočari. To su profesije koje mogu da garantuju pristojne prihode za nove stanovnike - objasnio je Harhalakis.

Foto: Informer DN

Na Sardiniji prodavali kuće za evro

Italijanska varošica Ololai na Sardiniji postala je poznata u februaru 2018, kad su lokalne vlasti objavile da prodaju kuće za samo jedan evro kako bi privukle nove stanovnike. Međutim, uslov je bio da kupci za tri godine renoviraju kuće i u njih ulože najmanje 25.000 evra. Do danas nije objavljeno da li su nadležni ovom akcijom uspeli da povećaju populaciju mesta, koje ima 1.300 stanovnika.

Šef gradskog veća istakao je da se već 15 porodica interesovalo za ponudu.

- Naši meštani su raspoloženi da ugoste svakoga ko želi da dođe i obiđe ostrvo pre nego što donese odluku o preseljenju. Imamo tri naselja, Poramos, Galanijana i Harhalijana, i sva su jako šarmantna - naveo je Grk.

Plaše se izumiranja

Njegova majka Penelope Harhalakis izjavila je da se nada da će ostrvo imati više stanovnika.

- Nekada je na Antikiteri živelo više od 800 ljudi sa 70 dece. Danas gotovo da više nema mališana - rekla je Penelope.

Inače, Antikitera je površine 20 kvadratnih kilometara, ima struju, ali je problem voda. Ostrvo ima skroman vodovod, pa su meštani prinuđeni da prikupljaju i kišnicu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem! Takođe, iz srpske kuće fudbala saopšteno je

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija