• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2021

13:18

ULAGANJE U OBRAZOVANJE JE NAJBOLJA MOGUĆA INVESTICIJA! Danas počela podela tableta deci u osnovnim školama!

Informer

Beograd

ULAGANJE U OBRAZOVANJE JE NAJBOLJA MOGUĆA INVESTICIJA! Danas počela podela tableta deci u osnovnim školama!

Podeli vest

Povodom početka nove škoske godine zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas Osnovnu školu "Drinka Pavlović" gde je počela podela tableta učenicima trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda i laptopova njihovim učenicima i nastavnicima

Vesić je deci poželeo srećan polazak u školu i izrazio zadovoljstvo što je školska godina počela normalno, uprkos epidemiji korona virusa.

- Srećan sam što će deca imati normalnu nastavu jer koliko god da se trudili učitelji i nastavnici onlajn nastava ne može da bude istog kvaliteta kao normalna nastava - rekao je Vesić.

Istakao je da je danas počela distribucija 67.592 tableta učenicima koji idu u treći, četvrti, peti i šesti razred, navodeći da su tableti već distrubuirani u Barajevu, da se distrubuiraju na Savskom vencu, sutra će to biti na Starom gradu, prekosutra u Rakovici, te da će do 15. septembra tableti biti podeljeni po osnovnim školama u svim beogradskim opštinama.

- Deca će preuzimati tablete pošto će njihovi roditelji potpisati reverse. Tableti su tri godine vlasništvo Grada, a posle toga postaju vlasništvo roditelja. Tableti su osigurani od pada ili bilo čega drugog - istakao je Vesić.

Dodao je da će uz tablet svako dobiti MTS-ovu pripejd karticu sa besplatnim internetom tako da će svako dete koje ide u treći, četvrti, peti i šesti razred na teritoriji Beograda imati tablet i besplatan internet.

Foto: Informer

Počela podela tableta i laptopova po osnovnim školama

- Kako bi opremili njihove nastavnike i učitelje, mi smo kupili skoro 7.000 laptopova. Oni takođe dobijaju besplatan internet i zaista smo obezbedili sve uslove da se konačno u Beogradu odvija digitalna nastava - rekao je Vesić i dodao - Ove godine u ovim razredima postoje i osnovni udžbenici, a izmenom Zakona o obrazoanju u septembru izjednačićemo digitalne i osnovne udžbenike tako da će beogradske škole biti potpuno spremne da sledeće godine mogu da sprovode samo digitalnu nastavu. Izbor zavisi od škole, ali sam siguran da će i ove godine digitalni udžbenici već uveliko biti u primeni jer će svi dobiti kodove za pristup digitalnim udžbenicima, a sve će naravno biti besplatno. Mislim da smo izabrali pravi način da kako da ulažimo u budućnost naše dece.

Vesić je pozvao roditelje učenika prvog i drugog razreda da iskoriste pravo na refundaciju dela sredstava za kupovinu osnovnih udžbenika koje im je dao Grad Beograd.

- U pitanju je oko 34.000 roditelja, od kojih se 12.500 već prijavilo preko Fondacije za mlade talente Grada Beograda. Dovoljna je samo potvrda da je dete upisano u prvi ili drugi razred, očitana lična karta roditelja i kopija platne kartice sa brojem žiro računa - pojasnio je Vesić.
Dodao je da je moguća onlajn prijava i da ne mora nigde da se odlazi, ali da je sve moguće i u pisanoj formi.

- U roku od nekoliko dana Grad uplaćuje iznos u vrednosti četiri udžbenika - srpski jezik, matematika, svet oko nas i izabrani strani jezik. To je u praksi oko 6.000 dinara, u zavisnosti od izdavača. Roditelji mogu da se prijave za refundaciju dela sredstava do 30. septembra, a taj rok smo odredili zbog onih roditelja čija deca menjaju škole, što obično može da znači i promenu udžbenika, odnosno izdavača - rekao je Vesić.

Kako je istakao, Grad je na taj način želeo da smanji troškove roditeljima uoči početka nove školske godine.

- Srećan sam jer beogradska deca danas dobijaju ono što nemaju njihovi vršnjaci u Londonu, Parizu ili Beča, kao što nema ni svih nastavnika i učitelja sa laptopovima - dodao je Vesić.

Istakao je da je ulaganje u obrazovanje najbolja moguća investicija i dodao da je to način na koji Srbija može da sustigne razvijenije zemlje.

- Takođe mi je jako drago što smo na ovaj način investirali u učitelje i nastavnike. To je profesija koju ljudi često omalovažavaju. Nastavnici su često na meti kritika iako ceo život posvećuju deci. Uz roditelje, oni su najvažniji za obrazovanje dece. Kao društvo morali bismo da pokažemo da cenimo njihov rad. Budućnost ove zemlje zavisi upravo od toga kako će oni obaviti svoj posao - rekao je Vesić.

Najavio je da će deca koja sada kreću u drugi razred dobiti tablete sledeće godine, dok će učenici šestog svoj preneti u sedmi razred.

- Na taj način ćemo za dve godine imati kompletno pokrivene osnovne škole i sva deca će imati tablete. To je najvažniji iskorak kada je u pitanju digitalizacija u obrazovanju - podvukao je Vesić.

 

Predsednik opštine Stari grad o saradnji sa Gradom beogradom

 

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović je rekao da ta opština sa Gradom zajedno radi na ovim projektima i ulaže u obrazovanje i škole.

- Ono što smo dodatno radili kao opština, obezbedili smo brojne besplatne škole sporta, radionice... stvari koje su važne da posle korone i duge pauze kada se deca nisu družila i učila zajedno, da krenu da se druže - rekao je Marjanović.

Pozvao je roditelje da se prijave i dodao da je od danas do 17. septembra otvorena prijava za sve besplatne aktivnosti koje su namenjene za decu od prvog do četvrtog razreda u svim osnovnim školama na Starom gradu.

Direktorka Osnovne škole "Drinka Pavlović" Nataša Vasić izrazila je zadovoljstvo što su se đaci posle dužeg vremena vratili u školu.

- Imamo podršku Opštine Stari grad i Grada Beograda i zajedno smo na ostvarivanju velikog zadatka jer nema značajnijeg zadatka nego da vaspitavamo, volimo i učimo našu decu - rekla je Vasić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set