• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.09.2022

20:01

OSVEĆENjE RUPNIKOVOG MOZAIKA NA BEOGRADSKOJ KATEDRALI I NOVOG PASTORALNOG CENTRA PAPA IVAN DOBRI

printscreen

Beograd

OSVEĆENjE RUPNIKOVOG MOZAIKA NA BEOGRADSKOJ KATEDRALI I NOVOG PASTORALNOG CENTRA PAPA IVAN DOBRI

Podeli vest

Danas je eminencija kardinal Vinko Puljić u prisustvu preuzvišenog nadbiskupa beogradskog i metropolita Stanislava Hočevara održao misu, osvećenje mozaika na katedrali Blažene Djevice Marije i Pastoralnog centra papa Ivan Dobri. Prisustvovao sam ovom činu zajedno sa izaslanicim Predsednika Republike i ministarkom kulture Majom Gojković i generalnim direktorim JP Pošte Srbije Zoranom Đorđevićem, napisao je narodni poslanik Goran Vesić

Mozaik i vitraži su delo Marka Rupnika. Postavljanje mozaika urađeno je u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Radove je finansirao Grad Beograd na moj zahtev. Radove na Pastoralnom centru i obnovi katederale finansirala je Republika Srbija a pomoć je dala i bratska Srpska pravoslavna crkva.


Mozaik predstavlja Hristovo preobražanje a na njemu se nalaze motivi Beograda odnosno Veliko ratno ostrvo sa dve reke kao i papa Kalist Treći koji je uveo 1456. godine da u svim katoličkim crkvama zvone zvona svakog dana u podne zbog odbrane Beograda od Turaka i hrišćanske pobede. Tako je i danas.


Ponosan sam jer je mozaik još jedno večno delo kao dokaz mog rada u Beogradu. Za neki dan počinju radovi na rekonstrukciji kapele Svete Petka za koju je grad Beograd izdvojio novac na moj zahtev. Ponosan jer to su večna dela kao i fontane, bulevari, trgovi, nove fasade.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set