• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Antonić

19.01.2023

16:52

MALI NEMANJA MOLIO MAMU DA PLIVA ZA ČASNI KRST, ANĐELA POBEDILA ŽESTOKU MUŠKU KONKURENCIJU, ALI TAKMIČENJE PALO U DRUGI PLAN! Ovako je proteklo Bogojavljensko plivanje u Batajnici!

printscreen

Beograd

MALI NEMANJA MOLIO MAMU DA PLIVA ZA ČASNI KRST, ANĐELA POBEDILA ŽESTOKU MUŠKU KONKURENCIJU, ALI TAKMIČENJE PALO U DRUGI PLAN! Ovako je proteklo Bogojavljensko plivanje u Batajnici!

Podeli vest

Plivanje za Časni krst održano je i u Batajnici, a tamo su plivali i muškarci i žene i deca. Pobedila je dama, ali je mali pobednik i dečak od 10 godina koji je imao hrabrosti da uđe u hladan Dunav.

Batajnička tradicija plivanja za Časni krst nije duga, ovo je tek druga godina da se organizuje ova manifestacija. Međutim, uprkos tome, organizatori ništa ne prepuštaju slučaju. Za razliku od drugih, uređenih obala Dunava, u Batajnici su i obala i reka "divlji", pa sve što se uredi, nabujali Dunav "pokvari".

Iz tog razloga organizatori svake godine moraju da urede obalu za plivače, ali i za posetioce, kojih je sve više iz godine u godinu.

Kao po običaju, prvo je održana liturgija u crkvi Svetog Jovana Šangajskog, a potom su se plivači u litiji spustili do obale. Dok su se spuštali, pevali su uglas, kao jedan, a scena je bila "da se naježiš".

Vetar im nije išao na ruku, počeo je da duva taman kad su bili spremni da zaplivaju. Među njima je i dečak od 10 godina Nemanja Ostojić.

- Toliko je insistirao da pliva da nisam htela da mu branim. Videćemo da li će smeti da uđe u vodu - rekla je njegova mama.

Foto: Informer

Najmlađi učesnik Nemanja Ostojić

Naravno, i Nemanja je zaplivao sa ostalim plivačima, a među njima je bila i Anđela Tanović iz Ugrinovaca koja ima 23 godine. Anđeli je i pripala čast da iznese Časni krst iz vode.

- Prvi put plivam za Časni krst, do sada nisam imala prilike, ali nadam se da ću od sada plivati svake godine. Voda je bila izuzetno hladna, celo telo je krenulo da mi trne, ali kad počneš da plivaš, sve zaboraviš - rekla je pobednica za Informer.

Foto: Informer

Pobednica Anđela Tanović

Jedan od organizatora Miloš Žujko zahvalio se učesnicima u želji da ih svake godine bude što više, ali posebno je istakao jedno.

- Zahvalio bih Vladiki Vasiliju na blagoslovu i svešteniku Darku koji je jedini ove godine bio sa nama iako Batajnica ima tri crkve i više od 10 sveštenika, a jedini je on opet ostao dosledan. Hvala svim učesnicima i ljudima koji su nas podržali. Ovo je druga godina da plivamo, nadamo se da će treća biti jos uspesnija - rekao je Žujko.

Nakon plivanja, velika pogača, žito i topao čaj za svakoga. Sudeći po osmesima učesnika, ali i publike, trajaće ova manifestacija dugo godina jer polako ulazi pod kožu Batajničanima, ali i ljudima iz okolnih mesta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set