• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

10.04.2023

09:34

KONAČNO OLAKŠANJE ZA PODSTANARE, VLASNICI NEKRETNINA DOZVALI SE PAMETI! Padaju cene kirija, Rusi više ne dolaze!

Beograd

KONAČNO OLAKŠANJE ZA PODSTANARE, VLASNICI NEKRETNINA DOZVALI SE PAMETI! Padaju cene kirija, Rusi više ne dolaze!

Podeli vest

Cene iznajmljivanja stanova pale su za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kirije su prvo počeli da spuštaju vlasnici skupljih nekretnina u centru Beograda.

Astronomske cene kirija u Beogradu lagano počinju da padaju, jer nema više masovnog dolaska Rusa i Ukrajinaca, a za koje su se stanodavci bukvalno otimali, ističu u agencijama za nekretnine!

Opametili se

Rusi su počeli da traže nove stanove, znatno jeftinije, a ne da poluopremljeni, stari stan sa jednom sobom van centra plaćaju po 600-700 evra
Nedeljko Malinović

Prema njihovim podacima, cena iznajmljivanja pale su za oko 30 odsto, a kirije su prvo počeli da spuštaju vlasnici skupljih nekretnina u centru grada. Tako, na primer, stan koji se u januaru na Vračaru izdavao za 1.000 evra sada je 700. Isto tako, dvosobni stanovi na Čukarici, Zvezdari, Voždovcu i u Zemunu sada se mogu uzeti u proseku za 400 do 500 evra, što je krajem prošle godine bilo nemoguće zamisliti. Agenti za nekretnine se slažu da će ipak mnogo sporije padati cene izdavanja manjih stanova, za koje je interesovanje i dalje veliko.

Potražnja manja za 50 odsto

Da je ovo neverovatan pad cena i da su zbog manjeg dolazaka Rusa i Ukrajinca stanodavci u Srbiji prinuđeni da spuštaju paprene cene, smatra i Vinko Čajević, direktor agencije "Stanovink plus".

- Potražnja u odnosu na prošlu godinu manja je za 50 odsto. Imam stanove koje upravo oglašavam za 800 evra, a koje bih pre Nove godine izdao za dva dana, i to za 1.300 evra, a sada ne mogu da ih izdam. Moja procena je da će se i dalje nastaviti pad cena izdavanja stanova, to je sigurno - navodi Čajević.

Sve jeftinije kirije

Dobre vesti su da se pad kirija tek očekuje i u naseljima udaljenijim od centra grada. Prva pojeftinjenja zabeležena su na Voždovcu, gde dvosoban stan nije mogao da se nađe ispod 600 evra, a sada ga gazde izdaju i za 450 evra (pogledajte tabelu).

Foto: Printscreen

Vlasnik agencije "Legat" Nedeljko Malinović kaže za Informer da ova situacija ide naruku podstanarima i napominje da se tek očekuje smanjenje mesečnih cena iznajmljivanja.

- Bilo je pitanje dana kada će doći do smirivanja tržišta i formiranja novih cena. Stanodavci su iskoristili nalet stranih državljana i podigli, uglavnom, nerealno cene svojih stanova, jer je potražnja bila ogromna. Nisu očekivali da će interesovanje biti trenutno. Rusi su bili spremni da daju ogromni novac samo da obezbede krov nad glavom. Međutim, oni nisu naivan narod i ono što plate žele i da dobiju. Tako da su već sada, posle skoro godinu dana, počeli da traže nove stanove, znatno jeftinije, a ne da poluopremljeni, stari stan sa jednom sobom van centra plaćaju po 600, 700 evra - objašnjava Malinović.

Cene će tek padati

Jelena Davidović sa portala na kojem se oglašava ponuda nekretnina potvrdila je da cene izdavanja stanova postepeno padaju.

- Na osnovu izveštaja o kretanju cena izdavanja stanova u prvom tromesečju, zabeležen je pad cena na svim lokacijama. Pad je zabeležen i na nekim užim delovima grada. U ponudi se ponovo mogu naći stanovi od 64 ili 75 metara kvadratnih po ceni od 500 evra, na lokacijama kao što su Dalmatinska ulica ili Vukov spomenik, što je gotovo bilo nemoguće iznajmiti prethodne godine.

Takođe, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u prestonici - kod Hrama Sveto Save, trenutno postoji ponuda za iznajmljivanje stana od 35 metara kvadratnih po ceni od 600 evra, što je dosta niže u odnosu na lane - ističe Davidovićeva i dodaje:

- Sa druge strane, u ponudi se nalaze i stanovi sa manjom kvadraturom, na primer, 35 metara kvadratnih na lokaciji Braće Jerković se izdaje po ceni od 600 evra, Mirijevo od 45 kvadrata košta 500 evra, a Žarkovo od 41 kvadrat se nudi za 500 evra. U tim delovima se tek očekuje pad cena kirija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AKO NE DONESETE PARE LETITE I VI I VAŠE DETE I NEROĐENO DETE! Stanodavac na Novom Beogradu digao kiriju uz užasne reči: Osećao sam se kao monstrum...
Društvo

AKO NE DONESETE PARE LETITE I VI I VAŠE DETE I NEROĐENO DETE! Stanodavac na Novom Beogradu digao kiriju uz užasne reči: Osećao sam se kao monstrum...

Na društvenoj mreži Redit vlasnik stana na Novom Beogradu, koji tu nekretninu izdaje, napisao je da se oseća kao monstrum nakon što je podstanarima rekao da "sledećeg meseca daju 475 evra ili da mogu i oni i dete i nerođeno dete da lete". Prema njegovim rečima, do nemile situacije je došlo nakon što im je rekao da povećava cenu kirije.

06.04.2023

21:53

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set