• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.01.2015

15:17

LONČAR: Moramo se suprostaviti kampanji protiv vakcina

Društvo

LONČAR: Moramo se suprostaviti kampanji protiv vakcina

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zatražio je danas da stručnjaci budu mnogo aktivniji u obaveštavanju javnosti o značaju vakcina u sprečavanju zaraznih bolesti, kako bi se činjenicama suprotstavili sve jačoj antivakcinalnoj kampanji na društvenim mrežama.

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije on je predložio da to telo ubuduće jednom mesečno ima tu temu na dnevnom redu, da prati situaciju i upoznaje javnost sa naučnim dokazima i stavovima struke.

Većina evropskih zemalja je poslednjih godina suočena sa pokušajima osporavanja vakcina, pri čemu je praksa u vezi sa obavezom imunizacije različita, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

On je naveo primer Hrvatske, čiji je Ustavni sud odbio predlog da oceni ustavnost zakona o obveznoj imunizaciji dece i odlučio da o vakcinisanju deteta roditelji ne mogu da odlučuju samostalno. 

Prema našim propisima, u kartonu za imunizaciju mora da bude potpis roditelja koji daje pristanak da dete bude vakcinisano i pedijatri tu obavezu smatraju spornom, izjavila je poslanik SPO Ljiljana Kosorić, koja je dodala da roditelji ne snose nikakvu odgovornost ako se dete razboli zato što nije vakcinisano.

- Za mene kao infektologa, imunizacija je najveće otkriće savremene medicine - rekao je predsednik Lekarske komore Srbije Dragan Delić i dodao da je "govoriti o značaju vakcina u 21. veku isto kao govoriti o neophodnosti uzimanja vode ili hrane". 

On je ocenio da se većina lekara u vezi sa tom temom "ponaša dosta nonšalantno, defanzivno", i podsetio da nekad čak govore i o negativnim efektima vakcina.

Navodeći da je čest argument protivnika imunizacije da vakcina MMR (morbili, rubela i zauške) može da izavove autizam kod dece, Delić je rekao da u svetu postoji 12 studija koje negiraju njihovu povezanost.

- Nema nijedne vakcine, kao nijednog leka bez neželjenih dejstava, ali su ona zanemarljiva u poređenju sa koristima koje imamo od primanja vakcine - izjavio je predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti Mijomir Pelemiš i dodao da je kao stručnjak ljut što se pitanje efikasnosti vakcine dovodi u pitanje. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 9 godina

Kao prvo vakcina nije iskorenila ni jednu bolest koju propagira gospoda odozgo vec bolji fitosanitarni i higijenski uslovi, kao drugo o kolektivnom imunitetu koji je samo jedna zabluda da zastrasuju narod, kako kaze studija instituta RObert Koh drzavnog instituta iz Nemacke nevakcinisana deca su mnogo zdravija od vakcinisanih.U Nemackoj nije obavezna vakcinacija ako hoces da je primis potpisujes da sam snosis odgovornost za posledice iste.Kao i da ne postoji ni jedna studija koja dokazuje efikasnost vakcine tj da se zdrava osoba inficira bolescu i da primi vakcinu i ozdravi tj da je vakcina efikasna.Ima mnogo toga neobjasnjivog i neobjavljenog da ne moze da stane u jednu knjigu ne od 1000 nego 10000 strana.Za slobodu izbora

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija