• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2015

13:07

ORBOVIĆ: Kriza u Srbiji traje 30 godina, a nema novih ideja

Društvo

ORBOVIĆ: Kriza u Srbiji traje 30 godina, a nema novih ideja

Podeli vest

U Srbiji kriza traje skoro 30 godina, još se ne vidi kraj, a novih ideja za njeno prevazilaženje nema, poručio je danas na kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović

On je kazao da je štednja rešenje za koje su se odlučile mnoge vlade, ne samo Vlada Srbije, a da je, dodao je, "upravo štednja doprinela da ovo bude težak socijalno- ekonomski period".

- To što ne pristajemo na štednju kroz umanjenje zarada i penzija nikako ne znači da je S S S S neodgovoran i da smo protiv modernizacije i napretka - rekao je Orbović i dodao da je inflacija u zemlji na istorijskom minimumu, a realni pokazatelji uslova života sve lošiji.

On je podsetio da je donet novi Zakon o radu, ali da on nije doprineo otvaranju novih radnih mesta, već da je jedna od loših tekovina tog zakona prestanak važenja kolektivnih ugovora. 

Kada je u pitanju socijalni dijalog, Orbović je mišljenja da je bilo perioda prethodnih godina kada sednice SES-a nisu održavane, ali se to prevazišlo i u poslednje vreme sastancima pored premijera prisustvuju i svi ministri. 

Najvažniji kratkoročni zadatak je da se završe planirane reforme, uredi sindikalno organizovanje, što je predulov za finansijsku stabilnost, disciplinu, kadrovsko jačanje, podmlađivanje i očuvanje postojeće imovine i sticanje nove, ocenio je Orbović.

On je poručio da je potrebno još članova toj sindikalnoj organizaciji kako bi bili mnogobrojniji, a da je takođe važna i međunarodna saradnje sa drugim sindikatima u svetu koja je do sada bila uspešna.

Današnji Kongres S S S S, 15. za redom, počeo je intoniranjem himne "Bože pravde" i "Internacionale", njemu prisustvuje ministar trgovine Rasim Ljaljić, a očekuje se i ministar rada Aleksandar Vulin.

Kako je najavljeno, delegatima Kongresa obratiće se i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zamenik generalnog sekretara Međunarodne konfederacije sindikata Jap Vinen, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Bernadet Segol, kao i predstavnici sindikata Rusije, Kine, Grčke i
Republike Srpske. 

Na Kongresu će biti verifikovan izbor novih članova Veća, izabran predsednik S S S S, novi članovi Nadzornog i Statutarnog odbora S S S S i usvojena kongresna dokumenta

Planirano je usvajanje 11 rezolucija - o zapošljavanju, radnom vremenu, kolektivnim ugovorima, protiv siromaštva, o socijalnom dijalogu..
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
penz

pre 8 godina

Tacno, samo sto su se nase muke POVECALE DRASTICNO zbog sankcija i dok smo finansirali 4 rata i doziveli bombardovanje. Dobro smo se mi i oporavili. I okolne zemlje koje nisu imale sankcije nisu nesto bolje od nas. Price da smo propali poslednjih 12 god su politicke lazi, propali smo devedesetih kad je privreda potpuno stala.

petronije

pre 8 godina

Cena rada 121 dinar sa sve obrokom regresom i prevozom.To je prava slika radnika u srbiji

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17