• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

15.06.2015

18:09

OVA IMENA VOLE SRBI: U modi su Vuk, Novak Sofija i Lena!

Društvo

OVA IMENA VOLE SRBI: U modi su Vuk, Novak Sofija i Lena!

Podeli vest

Deci se na rođenju uglavnom daju kratka i imena koja su u trendu. Prepoznatljiva srpska imena Dragan, Zoran, Ljiljana i Danijela gotovo da ne postoje

Nekada je unuk dobijao ime po svom dedi. Sad više toga nema
Dragan Koković, sociolog

Nekada popularna imena u Srbiji kao što su Dejan, Zoran i Ljiljana gotovo da izumiru, a školske klupe u godinama koje dolaze popunjavaće Lena, Sofija, Vuk i Novak. Upravo su to imena koja se u poslednjih nekoliko godina najčešće daju novorođenim bebama u zemlji.

Stručnjaci smatraju da je ovakav trend rezultat pomodarstva i toga što roditelji sve češće imena "prepisuju" jedni od drugih.

Osamdesetih godina ​sve su bile Jelene

U prethodnih osam decenija u Srbiji je, u zavisnosti od perioda, bio popularan veliki broj različitih imena. Tridesetih godina najviše muške dece dobijalo je ime Milan, dok je kod devojčica najpopularnije ime bilo Radmila. Tokom četvrte decenije prošlog veka, najveći broj muških naslednika nosio je ime Slobodan, dok su se ženskoj deci najčešće davala imena Ljiljana i Milica. Sedamdesetih godina najviše je bilo Dejana i Jelena, dok je u deceniji koja je usledila Jelena bilo ubedljivo najrasprostranjenije ime na teritoriji Srbije.
Poslednju deceniju 20. i prvu 21. veka obeležila je totalna dominacija muškog imena Nikola i ženskog imena Milica, toliko da se stiče utisak da ih je nosilo svako drugo dete.

Milicu "zaboravili"

Matičar opštine Zvezdara Milena Kragić kaže da su nekada prepoznatljiva srpska imena danas zamenila kratka i moderna.

- Kod devojčica je sve više Lena, Lenki, Sofija, Anđela, Nina i Jana. Što se muških naslednika tiče, tu preovlađuju Vuk, Novak, Aleksa, Lazar, Rastko i Vasilije. Uprkos ovom trendu, sve češće se pojavljuju imena poput Ružice, Smiljane, Danice ili Javorke, koja su u godinama iza nas bila gotovo zaboravljena - navodi za Informer Kragićeva.

Ona ističe da su imena koja su u posleratnom periodu bila široko zastupljena sada u potpunosti zaboravljena.

- Ne sećam se kada je poslednji put neko nazvao sina Dejan ili Zoran, ili ćerku Ljiljana ili Danijela, a to je nekada bilo izuzetno popularno. Deci se izuzetno retko daju imena Slobodan, Miloš i Stefan ili ćerkama Marija, Bojana, Nevena i Nada, koja su nekada bila jako zastupljena. Decenijama izuzetno popularno ime Milica sad se baš retko daje - kaže Kragićeva.

Da roditelji ipak nisu u potpunosti zaboravili na stara srpska imena, potvrđuje nam šef matične službe u opštini Savski venac Milica Novaković.

Shutterstock

- Kod nas na opštini, u poslednje vreme, sve je više dečaka sa imenima Aleksandar, Uroš, Nikola i Marko, a to su stara srpska imena koja su nosili vladari. Isti je slučaj i sa devojčicama, gde se pojavljuju Ana, Katarina, Jovana i Teodora. Sa druge strane, muška imena Dragan i Zoran, i ženska Ljiljana i Miljana gotovo da više i ne postoje - kaže Novaković.

Od Seljadina do Tarzana

Poslednjih godina pojedini roditelji deci daju izuzetno čudna imena, pa ih matičari nekada i satima ubeđuju da malo bolje razmisle.
- Imali smo situaciju da su roditelji muško dete želeli da nazovu Seljadin, Dinarko ili Tarzan. Bilo je čudnih zahteva i za devojčice kao što su Mimoza ili Talija. Srećom, u najvećem broju slučajeva uspemo da ih odgovorimo - rekla nam je matičarka Milena Kragić.

Briga ih za tradiciju

Sociolog urbanih fenomena Dragan Koković pojašnjava da je do promene imena koja se u Srbiji daju deci došlo uglavnom iz pomodarstva.

- Duh vremena iznedrio je to da roditelji sada žele da im deca imaju kraća imena. Jednostavno, ljudi danas vole kada je kratko i brzo, a ta tendencija kod imena vlada i svuda u svetu. Vrlo je prisutan i takozvani efekat ugledanja. Roditelji daju deci imena za koja su čuli da je neko drugi dao, i onda tako dva do tri imena postanu najzastupljenija - naglašava Koković.

Naš sagovornik smatra i da se kod davanja imena više uopšte ne haje za tradiciju.

- Nekada je unuk dobijao ime po svom dedi ili su se imena davala po verskom kalendaru. Sada više toga nema, pa samim tim polako i nestaju neka imena koja su bila karakteristična u prethodnim decenijama - dodaje Koković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija