• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

12.10.2016

08:55

KRAJ AGONIJE ZA ZADUŽENE U ŠVAJCARCIMA?! U Novom Sadu pred sudom OBOREN prvi stambeni kredit u švajcarskim francima!

Društvo

KRAJ AGONIJE ZA ZADUŽENE U ŠVAJCARCIMA?! U Novom Sadu pred sudom OBOREN prvi stambeni kredit u švajcarskim francima!

Podeli vest

Pred Višim sudom u Novom Sadu raskinut je bankarski ugovor koji je odobren u francima. Umesto 13 miliona, klijent banci mora da ostavi tri miliona dinara

Pred Višim sudom u Novom Sadu raskinut je prvi ugovor između jedne strane banke i našeg građanina koji je imao stambeni kredit u švajcarskim francima. Presuda je doneta zbog "bitno promenjenih okolnosti" od trenutka kada je zajam uzet 2008. godine do danas. Obe strane, i banka i klijent, moraju da vrate iznose sa zateznom kamatom koje su primile od trenutka zaključenja ugovora u dinarima.

TO JE PLJAČKA Od banke sam uzeo 70.000 evra, a treba da joj vratim 120.000!

Za dužnika to će biti iznos od dva do tri miliona dinara, a ne 13 miliona dinara, koliko još treba da vrati banci do kraja perioda otplate. Naime, vrednost stambenog kredita koji je uzet 2008. godine bila je sedam miliona dinara. Za osam godina, dužnik je isplatio 6,5 miliona dinara, a preostali dug mu je još 13 miliona dinara. Umesto toliko velike svote, nastale zbog kursnih razlika, vratiće banci mnogo manje, dok će banka njemu da isplati sve što je platio za proteklih osam godina.

OVO SU TRI MOGUĆA REŠENJA ZA KREDITE U ŠVAJCARCIMA! Produženje, refinansiranje ili konverzija

- Jasno se vidi do kakvog je poremećaja došlo - kaže Dejan Gavrilović, iz Udruženja građana "Efektiva". - Da je građanin znao da će franak sa 50 dinara, koliko je vredeo 2008. godine, narasti na 112 dinara, sigurno ne bi potpisao takav ugovor. Promene kursa su te - bitno promenjene okolnosti. Ovo je inače prva pravosnažna presuda koja nam daje nadu da će se građani zaduženi u švajcarskim francima domoći pravde.

Shutterstock

Zbog drastičnog skoka švajcarskog franka 2008. godine, kada je počela velika svetska ekonomska kriza, banke su građanima povećali i kamate, tako da su rate bile duplirane. Drugi udar je bio pre nešto više od godinu i po dana, kada je franak ponovo porastao za trećinu i odstigao 120 dinara. Sada je na nivou od oko 112 dinara. Tako visok nivo kursa opterećuje dužnike.

MOŽDA JE OVO JEDINO REŠENJE ZA KREDITE U ŠVAJCARCIMA! Vrhovni kasacioni sud mora da donese odluku!

U Srbiji nešto više od 18.000 građana duguje za stambene kredite u švajcarskim francima. Narodna banka Srbije je nudila modele za prevazilaženje problema, ali se veoma mali broj dužnika javio i prihvatio nove uslove. Većina želi da se reši problem sa kursom. Zbog toga građani podnose i kolektivne tužbe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
u magnovenju

pre 7 godina

Presuda je pravoznazna. Da li je i izvrsna?

Coyote Nervosius

pre 7 godina

Totalni promašaj sudije koji je doneo takvu odluku. Banka je kriva za neopravdane troškove koje je inicirala van ugovora o kreditu. A kretanje valute na tržištu je gospodo poslovni rizik onoga ko uzima kredit. Pogotovo ako je uzeo kredit u stranoj valuti. Da je švajcarac sa 50 dinara pao na 1 dinar, da li bi se i onda stranka žalila ??? Ili bi banka morala da tuži nekoga ???? Poslovni rizik je na onome ko uzima kredit. Zašto bi sada neko drugi plaćao za njegov poslovni promašaj ??? Banka da se žali na ovakvu odluku suda !!!

petar

pre 7 godina

dali to znaci da cu i ja moci da tuzim drzavu i da dobijem povrat sredstava ............ ja sam uzeo kredit kad je euro bio 61 a vracao ga kad je bio 122 ... dali i mene stiti da efektiva , i mi svi ostali smo na steti ,

Mikac

pre 7 godina

E ova odluka je odlična za Vladu Republike Srbije da refinasira svoje dugove sa stranim bankama. Po ovoj odluci "suda" Srbija ima da prepolovi dug.Da nije smešni bilo bi tužno , voleo bih da pročitam obrazloženje presude.

nati

pre 7 godina

Kad bi ljudi razmisljali razumno i logicno ne bi ni doslo do ovoga.Banke su previse pohlepne, tako da su u sukobu sa razumom.Pa pogledajte svet,svi su poludeli, jer za vecinu,sve sto postoji je samo goli interes i nista drugo.Ludilo je uzelo maha i postalo normalno.\n

slobodan

pre 7 godina

Znate u poslovnom svetu korektni partneri nude I zastitu od preteranih kursnih rizika I to se, razumljivo placa.Ni jedna od banaka koje su dotrcale na srpsko finansijsko zgariste,nije nikad ni jednom traziocu kredita ponudila takvu varijantu.Zasto zato sto I nisu dosli sa casnom namerom vec sa namerom da oglodju uzimaoce kredita,nudeci I'm ugovorne klauzule sa velikim rizicima.Neko je reko a sta bi bilo da je CHF imao pad? Bilo bi isto primenili bi bankari promenljivost kamata I odma bi povecali kamatnu stopu I tako nadoknadili ono sto bi bio njihov gubitak.

Smesno

pre 7 godina

Pa ovo je da nije smesno bilo bi zalosno,pa ovo je pojedinacan slucaj,ovo nije sistemsko resenje iza kojeg stoji drzava,napomena za sve koji udju u sudski proces sa bankom trebace im otprilike jos jedan kredit samo za sudske troskove,ovo sto vi pisete je cista demagogija i bezobrazluk.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija