• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.09.2017

17:31

ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA! U Srbiji unapređen proces praćenja UN preporuka!

Društvo

ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA! U Srbiji unapređen proces praćenja UN preporuka!

Podeli vest

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović otvorila je danas u Šapcu dvodnevnu obuku "Jacanje kapaciteta Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava: sprovođenje preporuka i uvod u indikatore, a obuke se organizuju u cilju unapredenja znanja državnih službenika u resorima Vlade zaduženim za sprovođenje preporuka UN mehanizama za ljudska prava


Direktorka Kancelarije je ukazala da je sistematičnost u praćenju preporuka mehanizama UN za ljudska prava uvedena kroz rad Vladinog Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava.
- Osnivanjem ovog Saveta naša država je ispunila međunarodne obaveze, odnosno ispunila preporuke dobijene od Saveta UN za ljudska prava u drugom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda, u januaru 2013. godine - zaključila je Paunović. 

Prema njenim rečima, rad ovog Saveta je važan ne samo zbog procesa izveštavanja i komunikacije sa mehanizmima UN,  i zbog pregovaračkog procesa sa EU (posebno za poglavlja 23 i 24), već je njegov primarni zadatak unapređenje stanja ljudskih prava u Srbiji.

Kako navodi Paunović, Savet je izradio plan ispunjavanja svih preporuka upućenih Srbiji, sa statusom, ciljem, rokovima, i organima nadležnim za implementaciju svake pojedinacne preporuke. Ovaj plan je u mnogome olakšao i proces izrade državnog izveštaja za treci cilus Univerzalnog periodičnog pregleda, kroz koji naša država treba da prođe početkom naredne godine, istakla je Paunović.

U cilju efikasnijeg praćenja i održavanja kontunuiteta u praćenju primene preporuka, u resorima koji imaju članove u Savetu imenovane su kontakt osobe i zamenici kontakt osoba. 

Paunovic istice da su upravo ove obuke, kojima se jacaju kapaciteti kontakt osoba, važne da bi se unapredio sistem pracenja preporuka i izveštavanja ka mehanizmima Ujedinjenih nacija.

- Kroz ovaj vid obuka želimo još više da unapredimo proces pracenja primene preporuka kroz uvodenje indikatora u plan. Da bi mogli na pravi nacin da stvorimo uvid u stepen ostvarenosti svake preporuke i pratimo promene potreban nam je merni instrument, pokazatelj, odnosno indikator. Korišćenje odgovarajućih indikatora u oblasti ljudskih prava predstavlja način da se pomogne državi pri izradi procena sopstvenog napretka postignutog u osiguravanju uživanja ljudskih prava - navela je Paunović. 

Naš plan je, kako navodi Paunović, da se u proces praćenja u većoj meri uključe lokalne samouprave i organizacije civilnog društava, i u tom pravci ćemo nastaviti da radimo.

Obuke je organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije uz podršku eksperata za ljudska prava Ujedinjenih nacija i Misije OEBS-a u Srbiji. 
Obukama su, pored kontakt osoba i zamenika kontakt osoba u Savetu, prisustvovali i organizacije civilnog društva koje aktivno ucestvuju u radu Saveta i koje su potpisnice Memoranduma o saradnji sa Savetom, kao i predstavnici medija.  


Obuke se realizuju u susret trecem ciklusu Univerzalnog periodicnog pregleda gde je Srbija u obavezi da najkasnije do 20. oktobra 2017. godine dostavi izveštaj Savetu za ljudska prava u vezi sa trecim ciklusom UPR-a. Srbija ce proci kroz Treci ciklus UPR-a u periodu od 24. do 26. januara 2018. godine.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović otvorila je danas u Šapcu dvodnevnu obuku "Jačanje kapaciteta Saveta za praenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava: sprovodenje preporuka i uvod u indikatore, a obuke se organizuju u cilju unapredenja znanja državnih službenika u resorima Vlade zaduženim za sprovodenje preporuka UN mehanizama za ljudska prava. 

Direktorka Kancelarije je ukazala da je sistematicnost u praćenju preporuka mehanizama UN za ljudska prava uvedena kroz rad Vladinog Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava.
- Osnivanjem ovog Saveta naša država je ispunila medunarodne obaveze, odnosno ispunila preporuke dobijene od Saveta UN za ljudska prava u drugom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda, u januaru 2013. godine - zaključila je Paunović. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija