• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

09.07.2018

14:34

KINEZI KUPUJU RTB BOR! Rešenje najvećeg problema, uskoro novi vlasnik rudarskog giganta!

Društvo

KINEZI KUPUJU RTB BOR! Rešenje najvećeg problema, uskoro novi vlasnik rudarskog giganta!

Podeli vest

Kineska državna kompanija "Zijin majning grup" favorit je u trci za kupovinu RTB Bor. Kinezi spremni da ulože najmanje 350 miliona dolara u najveći srpski rudnik

Državna kineska kompanija za proizvodnju zlata i bakra "Zijin majning grup" favorit je u trci za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor i ima najviše šansi da bude novi vlasnik najvećeg srpskog rudnika, saznaje Informer od izvora u Vladi Srbije!

Kako navodi naš dobro upućeni sagovornik, Kinezi su spremni da ulože najmanje 350 miliona dolara u RTB Bor, što se poklapa i sa uslovima tendera za naš basen.

Najozbiljniji "igrač"

Prema njegovim rečima, RTB Bor u ovom trenutku merka nekoliko renomiranih kompanija iz Kanade, Turske i Rusije, ali je najozbiljnija i najveća među njima kineski "Zijin majning grup"!
- Ta kompanija je jedan od najvećih proizvođača zlata i druga je po veličini u proizvodnji bakarne rude u Kini. U roku od desetak dana, a najkasnije krajem jula, biće raspisan tender za strateškog partnera za RTB Bor. Kineski "Zijin" je svakako najveći "igrač" među svim tim kompanijama sa godišnjim prihodom od oko 10 milijardi evra i više od 18.000 zaposlenih. Oni imaju ozbiljne planove za borski kombinat i spremni su da investiraju najmanje 350 miliona dolara, a verovatno i više od toga. Novac hoće da ulažu pre svega u modernizaciju proizvodnje kako bi RTB Bor radio po najvišim svetskim standardima - ističe izvor Informera.

Informer

KOLEGE Rudari "Zijin majning grupe"

Naš sagovornik kaže da je pored "Zijin grupa", za RTB Bor dosta zainteresovan i ruski UGC, kojim upravlja biznismen Konstantin Strukov, 108. najbogatiji Rus, sa bogatstvom od oko 950 miliona dolara.
- Ruski UGC je takođe svetski priznata kompanija, ali ima oko 20 puta manje prihode u poređenju sa "Zijin grupom"! Pored Rusa, RTB Bor je nedavno posetio vlasnik holdinga "Čengiz" Mahmet Čengiz, biznismen i dobar prijatelj turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana. On je nakon sastanka sa čelnicima RTB Bor izjavio da je rudarstvo specifična industrija i da smatra da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor. Dakle, sve su to veoma ozbiljne i uspešne kompanije iz sektora rudarstva koje hoće da ulažu u RTB Bor. Međutim, država će isključivo birati najbolju ponudu, onu koja će razviti proizvodnju u Boru i sačuvati radna mesta - navodi Informerov izvor.

Zdravković: Prave ogromne profite

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da su investitori iz Kine u ovom trenutku finansijski najjači ulagači.
- Njihova privreda ima izuzetan rast, brzo im raste proizvodnja i ostvaruju ogromne profite. I te kako su zainteresovani za kupovinu naših rudnika jer su im neophodne sirovine. Veliki su svetski izvoznici, ali su i veliki uvoznici sirovina. Logično je da baš oni kupe RTB Bor i nastave svoju ekspanziju - smatra Zdravković.

"Železara" dobar primer

Stručnjaci kažu da je dobro za Srbiju ukoliko Kinezi postanu nove gazde RTB Bor. Ekonomista Ivan Nikolić smatra da su se Kinezi dokazali na ovom tržištu, naročito u smederevskoj "Železari".
- Ključni problem RTB Bor su veliki zaostali dugovi prema bankama i partnerima. Ceo taj kraj zavisi od RTB Bor, koji zapošljava oko 5.000 ljudi, što znači da je sudbina oko 20.000 ljudi vezana za to preduzeće. Na primeru "Železare" se vidi kako su se Kinezi ponašali u Smederevu, a činjenica je da su vodili računa o svemu. Investitori iz Kine poštuju dogovor i rade sve po unapred pripremljenom planu. Nisu smanjivali plate u smederevskoj fabrici, niti otpuštali radnike, već su povećali proizvodnju i primanja. Zapravo su sačuvali Smederevo i ceo taj kraj, tako da isto očekujem i da urade u Boru - kaže Nikolić.

KINEZI DOLAZE U BOR - SPAS NA POMOLU: Najmanje 20.000 porodica širom Srbije OVU VEST ČEKA 12 GODINA!

Informer




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoro63

pre 5 godina

Kakav je to gazda kinez kada mu Spasovski sedi jos u fotelji opet neka prevara.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija