• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

15.08.2018

19:11

SVINJSKA KUGA PRETI SRBIJI:  Smrtonosna epidemija na korak od naše zemlje; IZ RUMUNIJE NI SENDVIČ NE SME DA SE UNESE!

Društvo

SVINJSKA KUGA PRETI SRBIJI: Smrtonosna epidemija na korak od naše zemlje; IZ RUMUNIJE NI SENDVIČ NE SME DA SE UNESE!

Podeli vest

Opasna zaraza stigla do granice sa našom zemljom, zbog čega je strogo zabranjeno unošenje suvomesnatih proizvoda.U Rumuniji inspekcija već morala da ubije 50.000 zaraženih svinja

Srbiji preti epidemija smrtonosne svinjske afričke kuge, jedne od najopasnijih zaraznih bolesti na svetu koja pogađa životinje. Ova pošast u našu zemlju stiže iz susedne Rumunije, u kojoj su već morali da ubiju preko 50.000 zaraženih svinja, a prenose je insekti i druge životinje i ljudi! Bolest nije opasna po ljude, iako su česti prenosioci, ali ukoliko dođe do zaraze među životinjama, neophodno je njihovo uništavanje.

Pošto je zaraza već stigla u temišvarski region, koji je nedaleko od granice sa Srbijom, naše Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar zbog ogromnog rizika od širenja bolesti. Odmah je doneta i odluka da iz Rumunije u Srbiju više ne sme da se unese čak ni sendvič, niti bilo šta što u sebi sadrži proizvode od mesa!
Alarmirani uzgajivači


U Srbiji za sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja (AKS), ali iz predostrožnosti Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve mere kako bi sprečili unošenje uzročnika ove bolesti na teritoriju naše zemlje.
- Situacija u susednoj Rumuniji je sve gora u poslednjih mesec i po dana, kada je zabeležen veliki broj žarišta i slučajeva zaraze, što dovodi do proširenja zaraženog i ugroženog područja u pravcu prema našoj zemlji. Alarmirani su uzgajivači svinja, lovci, klanice i sve nadležne službe. Takođe, oformili smo četiri regionalna krizna centra, koji neprekidno prate situaciju i preduzimaju potrebne mere - kažu u Upravi za veterinu.

Oni upozoravaju da postoji veliki rizik da virus ove ove bolesti u Srbiju donesu građani koji putuju u zemlje u kojima postoje slučajevi afričke kuge svinja.
- Direktnim ili indirektnim kontaktom sa divljim i domaćim svinjama ili kupovinom proizvoda poreklom od svinja, naročito tradicionalnih proizvoda (pršut, pečenica, kobasice, slanina i dr.) zaraza se može preneti i u Srbiju - napominju stručnjaci.

SRBIJI PRETI RAT ZBOG VODE?! Na nišanu multinacionalnih kompanija je i naša zemlja!

Informer

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da svinjska kuga spada u one koje mogu da ugroze čitavu zemlju i nalaze se na spisku opasnih bolesti Međunarodne službe za zarazne bolesti životinja u Parizu.
- Sve zemlje gde se pojavi ova zaraza moraju odmah da preduzmu sve mere, jer se može načiniti ekonomska šteta ogromnih razmera! Ne postoji vakcina niti lek za bolest, a sve zaražene svinje uginu. U slučaju pojave afričke kuge, sprovodi se ubijanje svih svinja u gazdinstvu, a Srbija ne bi imala novca da nadoknadi štetu farmerima, što bi dovelo do ogromnih gubitaka - kaže Prostran.
Brzo se prenosi
S druge strane, Nenad Budimović, sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, objašnjava da ova kuga nije opasna po zdravlje ljudi, ali je takve prirode da se lako širi i životinje se brzo zaraze.- Veliku ulogu u širenju bolesti ima i sam čovek, koji može iz zaraženih područja da unese neku prerađevinu od zaraženog mesa, ili da virus donese na obući ili garderobi. Takođe, jedan od prenosilaca ove bolesti su i insekti i divlje svinje - kaže on.

Oprez sa obolelim životinjama

Uzgajivači svinja su pozvani da neovlašćenim licima i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme i da, ako nađu uginulu životinju, odmah obaveste nadležne. - Savet je ne prilaziti tim leševima, već obavestiti ili nadležnu lovočuvarsku službu ili veterinarsku službu, koja će na adekvatan način zbrinuti taj leš da ne predstavlja potencijalnu opasnost - kažu u Upravi za veterinu.

OD GROZNICE ZAPADNOG NILA UMRLO 11 OSOBA, OBOLELO 126

Kako prepoznati zaraženu svinju

* Pojava plavo-ljubičastih područja na telu
* Krvarenja po ušima, abdomenu i zadnjim nogama
* Iscedak iz oka i nosa
* Crvenilo kože grudi, abdomena, repa, i nogu
* Krvavi penušavi sadržaj iz usta i nosa

Prenosioci svinjske kuge
* insekti
* druge životinje
* čovek





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija