• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - B. S.

05.03.2019

17:24

(VIDEO) FOLKSVAGEN ŠANSA VEKA ZA NAŠU ZEMLJU! Nemački automobilski gigant proizvodiće kod nas džipove i baterije za elektromobile!

Društvo

(VIDEO) FOLKSVAGEN ŠANSA VEKA ZA NAŠU ZEMLJU! Nemački automobilski gigant proizvodiće kod nas džipove i baterije za elektromobile!

Podeli vest

Nemci planiraju da u novoj fabrici automobila u Srbiji sklapaju SUV vozila - 'tiguan', 't-rok', 'karok', 'kodijak' i 'ateka'. Namera im je i da, zbog velikih zaliha litijuma u Srbiji, kod nas otvore pogon za proizvodnju baterija za elektromobile

Nemački automobilski gigant "Folksvagen" će, ukoliko otvori fabriku u Srbiji, kod nas proizvoditi džipove i baterije za elektromobile, saznaje Informer! Namera Nemaca je da u našoj zemlji proizvode pre svega SUV vozila, "Folksvagenove" "tiguan" i "t-rok", "Škodine" "karok" i "kodijak" i "Seatovu" "ateku".

Međutim, u planu im je i otvaranje pogona za proizvodnju baterija za elektromobile u Srbiji, za šta im je naša zemlja idealno mesto, jer poseduje deset odsto svetskih zaliha litijuma, metala od kojeg se ove baterije prave.

 

 

 

Višestruko ulaganje

Prema rečima našeg izvora upoznatog sa ovom investicijom, koja će ako se realizuje iznositi 1,4 milijarde evra, gazde "Folksvagena" imaju višestruki interes da ulažu u Srbiju.

Čadež: Ako dođu, menja se ekonomska slika regiona

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da, ukoliko bi se kompanija "Folksvagen" odlučila da investira u Srbiji, ta investicija bi potpuno promenila ekonomsku sliku Srbije i regiona.

- Znam da se pregovara sa mnogo velikih investitora i kompanija, želimo da kompanije same odluče da investiraju. Ako se desi jedna takva investicija, to bi promenilo opštu ekonomsku sliku regiona - kaže Čadež.

- Planovi Nemaca u Srbiji ne zaustavljaju se na samo jednoj investiciji. U slučaju da se odluče da grade fabriku kod nas, a ne u Bugarskoj, ideja im je da ovde postave platformu za sklapanje pet modela SUV vozila. U igri su "Folksvagenovi" "tiguan" i "t-rok", "Škodini" "karok" i "kodijak" i "Seatova" "ateka". Međutim, treba reći da "Folksvagen" svoju budućnost vidi u proizvodnji elektromobila, o čemu govori činjenica da su u njihovu proizvodnju uložili 44 milijarde evra do 2023. godine. Za proizvodnju tih automobila potrebne su baterije, koje se prave od litijuma, a u Srbiji se nalazi deset odsto svetskih zaliha ovog metala. Jasno je da se Nemcima onda isplati da otvaraju pogone u Srbiji - kaže naš sagovornik.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović kaže da nema sumnje da se nemački gigant, ako izabere Srbiju, neće zaustaviti na samo jednoj investiciji.

- "Folksvagen" namerava da u Srbiji proizvodi SUV platformu jer su ovi automobili poslednjih godina najpopularniji i najprodavaniji. Bukvalno ovaj nemački gigant ne može da postigne da napravi onoliko SUV-ova kolika je potražnja. U Srbiji će se najverovatnije praviti "tiguan" i "t-rok", "kodijak" i "karok" i "ateka" - kaže Petrović i dodaje da su srpske zalihe litijuma jedan od ključnih razloga za dolazak Nemaca:

"Folksvagen" u brojkama

10,8 miliona vozila proizvode godišnje
642.292 zaposlenih imaju
230 milijardi evra je godišnji prihod
11 milijardi evra je godišnji profit
61 fabriku u 21 zemlji imaju
150 zemalja ima predstavništva VW

- Oni su se okrenuli proizvodnji električnih automobila i tu će uložiti 44 milijarde dolara, tako da im je litijum preko potreban za proizvodnju baterija. Automobilske kompanije muku muče sa nabavkom ovog metala, jer ga najviše ima u Kongu, gde je stalno rat. Tako da bi "Folksvagen" dolaskom u Srbiju rešio veoma bitno pitanje - smatra Petrović.

Automobilski stručnjak, voditelj i autor emisije "Vrele gume" Miodrag Piroški kaže da "Folksvagen" ima interesa da u Srbiji proizvodi džipove SUV.

- Ono što će "Folksvagen" raditi u Srbiji zove se multibrend, što znači da će sva vozila imati istu platformu. To će biti SUV vozila i krosoveri iz njihovog portfolija poput "tiguana". Uz to sam uveren da će u Srbiji napraviti i jedan elektroautomobil - jasan je Piroški.

Veliki adut

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da su zalihe litijuma veliki adut Srbije u trci za investiciju "Folksvagena".

- Zna se da je Nemcima u planu i pravljenje automobila na baterije i da su tu predviđena velika ulaganja. Ako je tako, izvori litijuma u Srbiji, od koga bi se pravile baterije, bili bi ključni za odluku Nemaca da li da se investira u našu zemlju ili ne - zaključuje Kovačević.

Otvaraju akademiju i laboratorije u Srbiji

Miloš Petrović nam je otkrio i da "Folksvagen" u Srbiji neće otvarati samo fabrike.

- "Folksvagen" će u Srbiji otvoriti centar za istraživanje i razvoj i tu će raditi naši mladi ljudi, što je odlična stvar. Uz to će i na mašinskim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu otvoriti posebna odeljenja za istraživanje, kao i laboratorije. Tako ćemo sigurno naše mlade i pametne ljude zadržati u Srbiji, gde će moći da rade za lep novac - optimista je Petrović.


Tagovi:

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija