• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

07.04.2019

11:39

ŠARČEVIĆ: Obaveza da prvaci budu vakcinisani do 1.septembra!

Društvo

ŠARČEVIĆ: Obaveza da prvaci budu vakcinisani do 1.septembra!

Podeli vest

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, izjavio je danas da je potvrda o vakcinisanju deteta obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred i da roditelji tu obavezu treba da ispune do 1. septembra

Država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice. Ministarstvo prosvete insistira na vakcinisanju dece i daje rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili, rekao je Šarčević gostujući na Prvom programu Radio Beograda.

Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

- Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje, imaju 10 isturenih odeljenja sa po pet, šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama, nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ali ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja - objašnjava Šarčević. 

U ovom slučaju, naveo je ministar, najveća je bojazan za radna mesta.

Prema njegovim rečima, prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu, a da će škole koje ostaju prazne biti pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

Na taj način selo će oživeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje, kaže Šarčević.

Ministar prosvete naglasio je još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte. 

Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih - ističe Šarčević.

Stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima, omogućnost da podignu stambeni kredite, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu države, zaključio je ministar prosvete, gostujući u "Sedmici" na Prvom programu Radio Beograda.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija