• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.05.2019

11:54

PREMINUO MIŠA JANKETIĆ! Jedan od najvećih srpskih glumaca umro u 81. godini!

Društvo

PREMINUO MIŠA JANKETIĆ! Jedan od najvećih srpskih glumaca umro u 81. godini!

Podeli vest

U bogatoj karijeri odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom

Danas je u Beogradu u 81. godini preminuo jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić.

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo.

Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je u predstavi Ričard III 1961. Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je preko šezdeset uloga. Poslednju premijeru Miša Janketić je imao na sedamdesetogodišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi Kralj Betajnove igrajući Krneca (2018).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

Foto: Tanjug

Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića. Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je Igo u Prljvaim rukama Ž. P. Sartra, Uroš V u Smrti Uroša V S. Stefanovića, Ljuba Vrapče u predstavi Kad su cvetale tikve D. Mihailovića, Raskoljnikov u Zločinu i kazni F. M. Dostojevskog, Stenli u Tramvaju zvanom želja T. Viljamsa, Horvat u Krležinom Vučjaku, Alesandro Mediči u Lorencaču Alfreda de Mise, Vojvoda Mišić u Kolubarskoj bici i Valjevskoj bolnici D. Ćosića, Blagoje u Putujućem pozorištu Šopalović Lj. Simovića, Gavrilović u Sterijinim Rodoljupcima (1986) i Gradonacelnik u Gogoljevom Revizoru, Jevrem Prokić u Narodnom poslaniku i Obrad Đorđević u Tako je moralo biti B. Nusića...

Dobitnik je godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge Borisa Anenkova (Pravdenici), Bredlija (Pokopano dete), Isusa (Nekršten dan), Živojina Mišića (Kolubarska bitka), Gavrilovića (Rodoljupci), Majora Božića (Seobe), Gradonačelnika (Revizor), Jevrema Prokića (Narodni poslanik).

Sa velikim uspehom igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212, Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište, Zvezdara teatar...)

Oktobarska nagrada grada Beograda dodeljena mu je za ulogu Raskoljinkova u predstavi Zločin i kazna, 1971. Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja (Klaustrofobična komedija, 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića (Narodni poslanik, 1991), Knjaza Nikole (Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog (Smrtonosna motoristika, 2005, Atelje 212).

Dobitnik je nagrada „Joakim Vujić“, „Milivoje Živanović“, „Raša Plaović“, „Ljubiša Jovanović“, Statuete „Ćuran“, „Zoranov brk“, „Branislav Nušić“ (za životno delo).

Na filmu je srađivao s najznačajnijim domaćim rediteljima. U filmografiju Miše Janketića ulaze ostvarenja "San" Puriše Ðorđevića, "Kako su se voleli Romeo i Julija" Jovana Živanovića, "Opatica i komesar" Gojka Šipovca, "Horoskop" Bore Draškovića, "Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda" Žike Mitrovića, "Devojka sa Kosmaja" Dragovana Jovanovića, "Svadba" Radomira Šaranovića, "Zimovanje u Jakobsfeldu" Branka Bauera, "Svetozar Marković" Eduarda Galića, "Kako sam sistematski uništen od idiota" Slobodana Šijana, "Početni udarac" Darka Bajića, "Seks - partijski neprijatelj br.1" Dušana Saboa, "Peti leptir" Milorada Milinkovića... 

Igrao je u TV dramama i u serijama "Dimitrije Tucović", "Otpisani", "Salaš u Malom ritu", "Nepokoreni grad", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Ubice mog oca", "Žmurke"...

Mihailo Janketić bavio se pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

 

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Penzionerj

pre 4 godine

Odose svi vrhunski glumci. Neka Vam je laka zemlja i ziveli ostatci. Saucesce porodici i prijateljima.

ziko pop

pre 4 godine

Milova udarna pesnica treba biti zakopana u Podgorici uz sve pocasti voljene mu Crne Gore koju je toliko voleo ali iz Beograda dupe nije pomerio.

Svetska sramota

pre 4 godine

Jedan od najslavnijih jutubera napokon svetu rekao sve o Balkanu i svim narodima i državama(pa nahvalio Hrvate a optužio Srbe za sve zlo i pokretanje WW1 i svih ratova) apsolutno fenomenalan i tačan video... The BALKANS Explained (Geography Now!) www.youtube.com/watch?time_continue=709&v=ED0b0E6xUL8

miroslav moric

pre 4 godine

pokoj mu dusi.balkanskom ulicom opisao ubistva i to svirepa roditelja od strane cetnika u pljevljima.

miroslav moric

pre 4 godine

2005g spc proglasila popa vojicica cuvenog macu macolu za sveca koji je 44g u pljevljima zaklao majku pok.glumca.imate uzivo na tv ekranu tu pricu.

miroslav moric

pre 4 godine

pop maca zakla mu majku 1944 a 2005 postade svetac.to je demokratija na srpski nacin.

Milorad Culibrk

pre 4 godine

SLA MU. Jeste jedan od najvecih. Prvi pit sam ga gledao davne 1972. Ali zaso ovu fotografiju objavljujete MORBIDNO. Dozvolite nam da ga se secamo mladog, lepog i uspesnog. JEDNOG OD NAJVECIH

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija