• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.05.2019

16:02

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE! Mali: U septembru predlog za rasterećenje zarada!

Društvo

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE! Mali: U septembru predlog za rasterećenje zarada!

Podeli vest

Ministarstvo finansija će u septembru dati predlog za dodatno smanjenje opterećenja zarada, najavio je ministar Siniša Mali na četvrtoj godišnjoj konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije" na kojoj je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije

 

U okviru konferencije članovi Koordinacionog tela vlade za suzbijanje sive ekonomije na čelu sa ministrom finansija Malim i privrednici okupljeni u NALED-ovom Savezu za fer konkurenciju razmotrili su prioritetne mere novog akcionog plana za 2019. i 2020. godinu, kao što je jačanje kapaciteta inspekcija, suzbijanje nelegalne gradnje i sive ekonomije u transportu, unapređenje procesuiranja poslovanja u sivoj zoni i druge.

- U septembru ćemo izaći sa predlogom daljeg rasterećenja optrećenja na zarade, videćemo na koji način, da li kroz poreze ili doprinose i koliko će to da košta budžet. Ali, mnogo više ćemo dobiti kroz smanjivanje sive ekonomije i veću zaposlenost. U septembru izlazimo sa konkretnim predlogom, koje doprinose i koje poreze i u kom iznosu i na koji način, sa ocenom efekata - rekao je Mali u Palati Srbija.

Kaže da je smanjivanje fiskalnog optrećenja jedan od najvažnijiih zahteva privrednika, ali i potencijalni izvor sive ekonomije.

- Dugoročno opredeljenje vlade je da fisklanu politiku usmeri ka održavanju niskog deficita, smanjivanje javnog duga i rasterećenja poreza i doprinosa na zarade.

Kaže da je Ministarstvo finansija oformilo radnu grupu koja radi na predlogu novog Zakona o fikslani kasama i da će taj zakon verovatno biti usvojen zajedno sa budžetom za 2020.

Mali kaže da je važno i da se uvede novi sistem - on lajn fiskalnizacija, kao svuda u svetu i napominje da u Srbiji trenutno ima 191.400 fiskalnih kasa.

Dodao je da nisu svi obuhvaćeni i da će ministarstvo vrlo brzo dati predlog kako da proširti taj obuhvat.

- Onlajn fiskalizacija u relanom vrmeenu, jer svake sekunde imate kontrolu nad prometom svih privrednih subjekata, pa sam kompjuter ukazuje na kritične tačke, na primer, ako petkom nema prometa u nekom kafiću. E fakture je važna stvar i od marta prošle godine postoji e fakutura za korisnike javnih sredstava. Tako da ne postoji razlog da se taj sistem ne proširi i na sve faktutre u privredi.

Mali ističe da se radi na toj reformi sa MMF-om i da ministarstvo već u septembar ili oktobar mora da izađe sa tim predlogom pred vladom.

Ministar naglašava da će to omogućiti i povraćaj PDV-a gotovo istog trenutka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija