• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

17.09.2019

22:31

GORIVO U SRBIJI SKUPLJE PET DINARA! Udar na svetsko tržište nafte zbog novog sukoba na Bliskom istoku!

Društvo

GORIVO U SRBIJI SKUPLJE PET DINARA! Udar na svetsko tržište nafte zbog novog sukoba na Bliskom istoku!

Podeli vest

Cena benzina na domaćim pumpama sa trenutnih 158,9 dinara skočiće na 163,9, dok će dizel umesto 148,9 koštati 153,9 dinara za litar

Gorivo u Srbiji poskupeće za pet dinara po litru zbog najnovijeg sukoba na Bliskom istoku. Tako će benzin sa trenutnih 158,9 dinara poskupeti na 163,9, dok će dizel umesto 148,9 koštati 153,9 dinara za litar.

 Činimo sve da kupci ne osete poskupljenje


Spustili smo maksimalno svoje marže da kupci ne bi osetili poskupljenje, ali to nije dovoljno
Srđan Knežević, vlasnik "Knez petrola"


Do poskupljenja goriva došlo je posle napada na saudijska naftna postrojenja, što je najveći udar na svetsko tržište nafte još od 1991. godine. Sirova nafta "brent" skočila je za skoro 20 odsto i prodavala se juče za 66,28 dolara po barelu (1 barel nafte - 158,9873 litara).

Ekonomisti: Poskupeće
namirnice, prevoz, putovanja


Posle poskupljenja goriva u Srbiji, neminovno će doći i do viših cena namirnica, prevoza, putovanja... Ekonomista Mlađen Kovačević kaže za Informer da će poslodavci sav teret poskupljenja goriva prebaciti na potrošače.


- Kada poskupi gorivo, to se nikada ne završi samo na tome. Povećaju se cene svega što je povezano sa potrošnjom goriva, a to su namirnice, transport, turistički aranžmani... Tako će biti i sada, jer poslodavci ne žele da preuzmu na sebe ovo poskupljenje nego ga prebacuju na potrošače. Dodatno me brine i to što se ovoj krizi oko Saudijske Arabije ne nazire brz kraj. Teško će se to rešiti za nekoliko nedelja. Pre će biti da su potrebni meseci, a to nimalo nije dobro. Može doći do ozbiljnijeg rasta i cena goriva i svega što je sa njima povezano. To bi bio veliki udarac i za našu ekonomiju i za sve ljude u Srbiji - objašnjava Kovačević.

Promene na berzama
Kako javljaju svetski mediji, u napadu dronovima jemenskih pobunjenika, koje podržava Iran, proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena je za čak 50 odsto, odnosno 5,7 miliona barela dnevno (pogledajte okvir). Situacija je još jako napeta i moguće su nove turbulencije na berzama u narednim nedeljama.

Vlasnik naftne kompanije "Knez petrol" Srđan Knežević kaže za Informer da su uprkos smanjenju marže domaći naftaši nemoćni kada cena nafte drastično skoči.


- U našoj zemlji je skoro celokupno gorivo iz uvoza i samim tim direktno zavisimo od cene barela sirove nafte na berzi. Kada ona skače, i mi moramo da podižemo cene na pumpama. Sada imamo primer drastičnog skoka zbog situacije u Saudijskoj Arabiji i mi vlasnici benzinskih kompanija ne možemo ništa da učinimo. Spustili smo maksimalno svoje marže da kupci ne bi osetili, ali to nije dovoljno. Zbog toga su dizel i benzin preko vikenda već poskupeli za jedan dinar po litru i u toku sledeće nedelje će za još dva dinara i isto toliko do kraja meseca, što će ukupno biti po pet dinara po litru - objasnio je Knežević i dodao da u slučaju produbljenja krize na Bliskom istoku, cene mogu još da rastu:


- Mi se uvek nadamo da ovakve krize u svetu neće potrajati, jer ni nama ne odgovaraju visoke cene, koje sa sobom nose manje kupaca. Međutim, ukoliko ovakvo stanje potraje, i benzin i dizel u Srbiji će sigurno biti skuplji. Tu je računica jednostavna. Kada god dođe do skoka cene barela sirove nafte na svetskoj berzi, automatski će skočiti i cene benzina i dizela na pumpama u našoj zemlji i obratno - objašnjava Knežević.


Nova poskupljenja
Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta a.d." rekao je za naš list da svaku političku nestabilnost u svetu koja uzrokuje skok cene barela sirove nafte na berzi osete potrošači na benzinskim stanicama u Srbiji.


- Mi smo deo tog globalnog tržišta jer uvozimo naftu. Zbog toga moramo da se naviknemo na to da svako pomeranje cena u svetu utiče i na nas. Sada je zbog krize na Bliskom istoku i činjenice da su u Saudijskoj Arabiji oštećena izuzetno velika naftna postrojenja došlo do značajnog porasta cene sirove nafte na berzi i to jednostavno moraju da osete i potrošači na pumpama. Takođe, bitno je da napomenem da će, ukoliko se ova politička nestabilnost nastavi, a vidimo da se situacija u Saudijskoj Arabiji zaoštrava, doći do novih poskupljenja benzina, dizela i tečnog naftnog gasa. Mi tu malo šta možemo da promenimo, jedino da osluškujemo šta se događa u svetu - objasnio je Atanacković.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59