• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

18.09.2019

12:12

Unija diskografa Srbije pozdravlja usvajanje Izmena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima

Društvo

Unija diskografa Srbije pozdravlja usvajanje Izmena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima

Podeli vest

Unija diskografa Srbije-UDS ovim putem pozdravlјa usvajanje Izmena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima od strane Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije

Smatramo da je ovim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima umnogome unapređeno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, da je prepoznata važnost produženja trajanja zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma, takođe je prepoznat značaj uvođenja novog prava na naknadu od emitovanja, reemitovanja i javnog saopštavanja u korist interpretatora-glumaca.

Usvojenim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima povećana je transparentnost rada organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, kao i njihova efikasnost u obavlјanju poslova ostvarivanja prava autora i nosilaca srodnih prava. Ovo je značajno za više hilјada nosilaca prava koji svoja prava ostvaruju preko organizacija za kolektivno ostvarivanje prava.

Usvojenim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima izvršeno je usklađivanje sa 80% direktiva Evropske unije iz oblasti prava intelektualne svojine, što je značajno za zatvaranje poglavlјa VII koje se upravo odnosi na pomenutu oblast.

Unija diskografa Srbije pozdravlјa i zaklјučenje Protokola između organizacija za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma i interpretatora OFPS i PI, s jedne strane, i udruženja emitera ANEM i RAB, koji zajedno okuplјaju preko 200 emitera u svom članstvu, s druge strane. Ovim Protokolom emiterima koji plaćaju minimalnu naknadu po tarifi data je mogućnost ostvarenja određenih umanjenja na obračunat iznos minimalne naknade, a naročito emiterima koji imaju lokalnu i regionalnu zonu pokrivanja. Organizacije OFPS i PI su izašle u susret zahtevima podnetim od strane udruženja emitera i na zajednički način postignut je sporazum i potpisan je Protokol, sve u interesu nosilaca prava, organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, emitera i njihovih udruženja. 

www.uds.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17