• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. BOŽIĆ

08.11.2019

07:37

JOCA JE PRE 25 GODINA PROGLAŠEN MRTVIM, a sada je došlo do preokreta! Očajna majka Jelena: Sve ove godine PROŽIVLJAVAM TAJ GROZNI DAN

Društvo

JOCA JE PRE 25 GODINA PROGLAŠEN MRTVIM, a sada je došlo do preokreta! Očajna majka Jelena: Sve ove godine PROŽIVLJAVAM TAJ GROZNI DAN

Podeli vest

Tužilaštvo u Rumi pokrenulo potragu za Jocom Babnikom, koji je kao beba proglašen mrtvim pre 25 godina. Na šaci jedne ruke ima šest prstiju

Prošlo je 25 godina otkako je njen sin proglašen mrtvim, ali Jelena Kuzmanović (46) iz Iriga dobila je novu nadu da će ga napokon videti i zagrliti.

Matičarska služba u Rumi poništila je upis o smrti bebe Joce Babnike, navodno preminulog 12. maja 1994. godine. Istovremeno, Tužilaštvu je podnet zahtev za pokretanje istrage.

Sreća do neba

Ne mogu da poverujem da ću najzad upoznati svog sina, sada mladića od 25 godina
Jelena Kuzmanović

Čekam zagrljaj!

- I srećna sam i pomalo uplašena, još ne mogu da poverujem da ću najzad upoznati svog sina, sada mladića od 25 godina! Sve ove godine od tog kobnog 12. maja 1994. godine proživljavam jedan isti dan. Tada sam imala 21 godinu, porodila sam se normalno 11. maja 1994. godine u porodilištu u Rumi. Joca je imao 2,1 kilogram, zaplakao je pri dolasku na ovaj svet - kroz plač priča Jelena Kuzmanović, kojoj su dan nakon porođaja saopštili da je njena beba preminula.

Najpre su joj, kaže, tog dana rekli da je beba sićušna i da mora sanitetom da se preveze u inkubator u bolnicu u Sremskoj Mitrovici. Sutradan, međutim, u njenu sobu došao je lekar koji ju je porodio i saosećajnim tonom izgovorio kobne reči.

Bez sahrane

Nisu dali da sahranimo bebu pod izgovorom da će tako naš stres biti veći
Jelena Kuzmanović

- "Umrla vam je beba", rekao je, "nemojte se sekirati, mladi ste, imaćete još dece." U trenutku mi se svet okrenuo, obavestili su mog muža, od šoka nismo znali šta da radimo. Tražili smo našu bebu da je sahranimo u Irigu, ali nam je nisu dali pod izgovorom da će tako naš stres biti veći! U obdukcionom nalazu rumskog patologa od 12. maja pišu razne anomalije, kao nesrasla kičma, bruh i još ponešto, ali nigde ne stoji da je Joca imao šest prstića na jednoj šaci, kako mi je babica rekla odmah nakon porođaja - tvrdi Jelena, koja ima celokupnu dokumentaciju punu kontradiktornih činjenica, koju je tokom višegodišnje potrage za istinom prikupila.

Foto: Informer DN

Potvrda o smrti

U celoj priči najveću pažnju pobuđuje činjenica da roditelji navodno preminule bebe do dana današnjeg nisu dobili zvaničnu potvrdu o njegovoj smrti, jer izvod iz matične knjige umrlih ne postoji!

U Srbiji 240.912 beba proglašeno mrtvim

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Udruženje roditelja nestalih beba, u Srbiji je u periodu od 1960. do 2000. godine 240.912 beba proglašeno mrtvim.
- Međunarodni sud pravde u Strazburu je 2008. doneo presudu da se do kraja 2014. godine svakoj majci da odgovor na pitanje gde je njeno dete ili da se u suprotnom isplati po 10.000 evra. To je kazna za ćutanje države, pošto do sada državni organi nisu reagovali. Slučaj Joce Babinke prvi je pomak u bebi-aferi i daje nadu svim roditeljima - kaže Ana Pejić, sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

 

U izvodu iz matične knjige rođenih stajala je samo zabeleška o smrti Joce Babnike na osnovu obdukcionog nalaza, koja je sada poništena.

Foto: Informer DN

21

godinu imala je Jelena kada je rodila Jocu

- Protiv lekara koji me je porodio 2014. godine podnela sam krivičnu prijavu, koju je, međutim, Tužilaštvo u Rumi odbacilo. Taj isti lekar me je nakon Jocine navodne smrti posavetovao da se narednih pet godina "pričuvam" i ne ostajem u drugom stanju. Ali već naredne godine rodila sam zdravu devojčicu, potom 1997. godine dečaka. Tragedija mi je, osim narušenog zdravlja, donela i razvod braka. Sa sadašnjim suprugom imam četvorogodišnjeg sina. Braća i sestre neizmerno bi voleli da upoznaju svog starijeg brata, tada bi naša sreća bila potpuna - nada se Jelena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nesa

pre 4 godine

Sada počinjemo da se osvešćujemo, medju nama ima takvih ološa da počinjem da verujem da smo zaslužili sve što nas je snašlo u zadnjih 30 godina, oteti nekom dete radi sitne koristi je bila ustaljena praksa koju je bivša država pokrivala, nadam se da su svi koji su učestvovali u tome duboko ispaštali zbog njihovih greha!!

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija