• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.11.2019

11:01

SRBIJO, ČUVAJ SE, OVO TI NEĆE OPROSTITI?! RUSI GRADE TESLIN TORANJ NA RTNJU, hoće da vrate bežični prenos električne energije i OSTVARE SAN SRPSKOG NAUČNIKA!

Društvo

SRBIJO, ČUVAJ SE, OVO TI NEĆE OPROSTITI?! RUSI GRADE TESLIN TORANJ NA RTNJU, hoće da vrate bežični prenos električne energije i OSTVARE SAN SRPSKOG NAUČNIKA!

Podeli vest

Izgradnja tornja i naselja "Nikola Tesla" na planini Rtanj u fazi je projektovanja, a početak gradnje se očekuje na proleće. Projekat će realizovati ruski Institut za fiziku i tehnologiju i Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle. Ako Rusi zaista naprave repliku Teslinog tornja pitanje je kako će na to reagovati "međunarodni kartel koji kontroliše trgovinu energijom uključujući i električnu"...

Direktorka centra Milka Kresoja kaže da je kupljeno pet hektara zemlje i da se uskoro nada svim dozvolama, kako bi počeli na proleće gradnju.

Osim tornja planiran je i naučno-istraživački centar u kojem će moći da rade svi oni inovatori koji se bave istraživanjem patenata Nikole Tesle.

Ovaj kompleks podrazumeva repliku Tesline rodne kuće i replike naselja, sa ciljem da se na ''mističnu srpsku planinu'' privuče veliki broj turista.

- Planiramo i da sagradimo jedan od najmodernijih hotela koji bi nosio naziv 'Smiljan' u kojem bi stvari levitirale i gde bi posetioce dočekivala hologramska verzija lika Nikole Tesle - dodaje Kresoja.

Toranj će biti izgrađen na uzvišenju i tu će ruski naučnici vršiti eksperimente onako kako je Tesla radio.

Prema njenim rečima, izgradnja Teslinog tornja omogućila bi bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika.

- Tesla je takav toranj već izgradio na Long Ajlendu 1901. godine. Verovao je da je toranj samo početak čitavog sistema koji bi mogao isporučivati struju, bez žica, čitavom svetu. Toranj je uništen 1917. godine dinamitom - objašnjava Kresoja.

Podsetimo, toranj je bio visok 57 metara. Osnova je uramljena drvetom, a džinovska kugla na vrhu, prečnika 20 metara, je napravljena od čelika. U zemlji ispod, rečeno je da su se nalazili tuneli i "sistem gvozdenog korena" koji je prodirao duboko u zemlju. Nikola Tesla je verovao da je toranj samo početak čitavog sistema koji bi mogao isporučivati struju, bez žica, čitavom svetu.  

Trebalo je da nikne najmanje 30 kula širom sveta, a Tesla je verovao je da će mu te kule omogućiti da šalje struju kroz atmosferu, u koju bi se mogao uključiti svako sa ispavnom opremom. Električna energija bi bila sveprisutna. Učinio bi čitav ovaj svet svetlim.

Projekat je propao kada je glavni finansier Dži Pi Morgan shvatio da neće moći da naplati potrošnju struje, pa je Tesli uskratio finansije!

Danas imamo naplatu "elektrečine energije" baš onako kako je to tražio Morgan, a Teslino otkriće više od sto godina je "zabranjeno i za razmišljanje!

Ako Rusi zaista naprave repliku Teslinog tornja i nekoliko istih na svojoj teritoriji mogli bi da obezbede besplatnu električnu energiju iz atmosfere, kako je to hteo da uradi Tesla. 

Pitanje je, međutim, kako će na to reagovati "međunarodni kartel koji kontroliše trgovinu energijom uključujući i električnu". U svetu postoji odavno deviza koja glasi "zemlja koja bi se usudila da proizvodi besplatnu energiju i da oba bude dostupna ljudima bila bi istog momenta uništena, ma sravnjena sa zemljom"!

   


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Izvanredno! Kakav projekat. Osim osvetljenja, koliko bi se zagađenje atmosfere smanjilo. Bravo za Teslin rusko-srpski projekat na Rtnju i puna podrška.

Vera

pre 4 godine

Srbijo šta ti to vredi kad ti Tesla nema nikakve veze sa Srbijom pa ti turisti neće ni dolazit jer su Hrvati obnovili i Smiljane i Gospić i kuću i imaju Memorijalni centar Nikola Tesla i imaju milione turista iz celog sveta na obali i zarađivaće milione od Tesle a tebi će taj toranj da sedi bez veze.

Major

pre 4 godine

Nece biti bas tako kada svetu napokon objasnimo da su Hrvati prvo srusili i kucu i Crkvu i zaklali preko stotinu nosilaca prezimena Tesla u istom tom Smiljanu. Srusili cak i spomenik oponasajuci klanje 91 godine, pa onda shvatili da se tu mogu uzeti neke pare!

Wolf

pre 4 godine

U poslednjoj knjizi, remekdelu Gideona Grajfa o Jasenovcu i genocidu nad Srbima imate pobrojane sve rođake Nikole Tesle i to u glavu!!

Vera

pre 4 godine

Ništa se ti ne brini nego idi tamo da sam vidiš kako je i šta je i šta govore turistima a znaš da Hrvati nikada ne lažu to je ipak srpska tradicija i kultura...

Smiljan

pre 4 godine

Pošto se snima holivudski film o Nikoli Tesli koji će se zvati Mad Scientists i dok Srbi teraju medijske propagande da je njihov Hrvati na svom Tesli već zarađuju milione jer su otvarili Memorilani centar Nikola Tesla i uredili njegovu kuću i cele Smiljane i Gospić sve gde je bio i živeo do svoje 18-te godine i eto već prve godine od otvaranja imali oko 100 000 posetioca a kad dođe film i kad se pročuje ma zarađivaće Hrvati milione na njegovom imenu pošto su tako blizu mora i miliona turista iz celoga sveta… Pošto će Srbi snimati film o Jasenovcu eto već kreće osavremenjivanje Memorijalnog centra Jasenovac i uređenje spomenika Cvet Jasenovca i napravljena je 3D rekonstrukcija logora a uređuju se putevi i ide gradnja hotela i ugostiteljskih obekata a tu je i mesto pokretanja prvog antifašističkog pokreta na svetu u šumi Brezovica. Turiste će sa Jadranske obale voditi na sva ta mesta kao turističku atrakciju pa kad Srbi krenu sa propagandom i reklamom i filmovi ma imaće Jasenovac duplo veću zaradu od Aušvica kojeg u godinu dana poseti više turista nego celu Srbiju! Pošto toliko četnici i vojvode od 95g kukaju i kmeče za Jasenovac a ne za Karlobag i more eto bar da na kraju ima neke koristi od toga?

Vlado

pre 4 godine

Totalna glupost, jer na takav nači ne može da se prenosi električna energija, zbog velikih gubitaka. Sem toga, ako to naprave, sva okolna mesta će imati izuzetno velike smetnje. Zamislite kad vam "varniči" nekoliko miliona votli, poput munje???!!!

gaša

pre 4 godine

Vlado ,ti si bolji ,izgleda od N.Tesle ...Sve bre znaš unapred. Pre će nas bombardovati ,ako projekat uspe ,jer će biti povezan sa drugim tornjem u Rusiji...

Vlado

pre 4 godine

Nisam bolji, ali svako ko iole poznaje "osnove eletrotehnike" zna, da energija elektromagnetnog talasa (to je slučaj i ovde) opada sa kvadratom udaljenosti. Da nije tako Teslin tranformator bi se odavno koristio, jer ga je veoma lako napraviti a ranije je svaka škola posedovala mali model tog tranformatora, ali ti tada nisi bio na času.

Vns

pre 4 godine

Kakva vest,Rusi grade Teslin toranj usred Srbije....totalno ludilo...šta ne sledeće? ....Srbi grade memorijalni centar Gagarina u Moskvi....ovde se neko dobro za*ebava....

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Kad je toliko dobro, zašto Ruski naučnici to ne naprave u Rusiji?

aha

pre 4 godine

jel to opet kićenje tuđim perjem ovaj puta otvoreno gradi se kopija Smiljana za 100 godina ćemo pričati da su to originalne Smiljane a da hrvati fejkaju

Zoran

pre 4 godine

Подсетићу на део говора градоначелника Њујорка поводом смрти Николе Тесле. "Његово дело је велико а како време буде пролазило биће све веће"

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija